Hirdetés

Ingyenes lett az Opera böngésző!



|

Hirdetés

Miután az internet hőskorában lezajlott a Böngészők Első Háborúja, melyből az azóta csak jelzés értékkel muzsikáló Netscape ellenében az Internet Explorer került ki győztesen, sokáig kérdéses volt, melyik webes alkalmazás meri újra felvenni a kesztyűt. A második csatára az Opera jelentkezett be, olyan akkoriban teljesen újdonságnak számító funkciókkal, mint például az egy böngészőablakon belüli több fül lehetősége, de fontos tény volt az is, hogy jóval gyorsabbnak bizonyult a Microsoft megoldásánál.

Azóta viszont kissé változott a helyzet. Az Explorer még mindig őrzi vezető helyét, de már nem annyira nagy az előnye mint annak idején. A második helyet azonban egy, az Opera megjelenése után felfutott böngésző halászta el, a Mozilla Foundation által fejlesztett Firefox. Napjainkban mintha csak megismételnék a Netscape vs. Explorer boxmeccset, csak épp a Firefox-szal a piros sarokban. Az Opera pedig lemaradt, és sereghajtóként próbál részesedést szerezni a böngészők piacán.

A norvégiai székhelyű Opera Software eddig próbálta tartani magát ahhoz, hogy a teljes funkcionalitású böngészőt szabadon csak reklámcsíkokkal lehessen használni, és a bannerek kiirtását a szoftver megvásárlásához kötötte. Ez a stratégia azonban - mint a jelen események is mutatják - több sebből vérzett.
Egyrészt a felhasználók számára tulajdonképpen ingyenes volt a két piacvezető böngésző, ráadásul ezekkel sokkal több kiegészítő, speciális funckió működik együtt. Az élelmesebbek pedig, akik mindenáron ragaszkodtak az Operához, a világhálón tömegével fellelhető, két kattintással lefuttatható törések segítségével illegálisan is kiirthatták a hirdetőcsíkokat anélkül, hogy egy fillérbe is került volna az így kapott teljesértékű böngésző.

A böngésző fejlesztői természetesen mással érvelnek, szerintük pont akkora az Opera népszerűsége, hogy már nem szükséges fizetős programként kínálniuk. Bárhol is rejtőzik az igazság, a lényeg az, hogy fontos próbaidőszak következik a böngészők jelenkori háborújában, ahol kiderül, az "ingyenesedéssel" fel tud-e zárkózni az Opera a csata két kulcsszereplőjéhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.