Hirdetés

Interjú egy warez oldal üzemeltetőjével



|

Amerikai kollégánk elbeszélgetett egy warez oldal üzmeltetőjével, s az interjúból kiderül, mi is az egészben az üzlet.

Hirdetés

Amerikai kollégánk, Steve Bass beszélgetett az egyik warez oldal üzemeltetőjével, s az interjúból kiderül, hogy mi is az egészben az üzlet és hogyan működik a rendszer. Az illető és az oldal nevét természetesen nem hozzuk nyilvánosságra.

 

Először is a nyilvánvaló kérdés: mennyi pénzt tudsz összeszedni az oldalból?
Nem túl sokat, főleg a közösségért csinálom. Körülbelül 600 dollár (100 000 forint) jön be. Bár, mielőtt a Google bannolta volna az oldalt, AdSense bevételből összejött havi 4500-6000 dollár is (770 ezer - 1 millió forint). Azok voltak a szép idők...


Mi adta az ötletet, hogy összehozd az oldalt?
Nem én kezdtem. Egy haveromtól vettem 3000 dollárért (kb. 500 ezer forint). Akkoriban havi 300 dollárt (50 ezer forint) hozott, de miután optimalizáltam a hirdetéseket, felugrott havi 4500-ra. Így végül is egy hónap alatt megtérült a befektetésem - azt mondom, jó üzlet volt.


Az oldal Felhasználói Feltételeiben ki van kötve, hogy „tilos feltölteni, belinkelni olyan tartalmakat az oldalra, amik szerzői jogokat sértenek." Nem gondolod, hogy ez egy kicsit ironikus?
Azt hiszem ez a szokványos Felhasználó Feltétel, amit mindenki használ. Egyébként a szervereinken tényleg nincsen fent egy szerzői jogot sértő fájl sem. Az adatok nyilvános, ingyenes tárhelyet biztosító oldalakon vannak fent.

 

Van olyan szoftver, amit nem teszel fel az oldalra? Ha van, mi zárja ki őket?
Én magam nem rakok fel semmit. Az oldalon regisztrált tagok (több, mint 20 000) írják a bejegyzéseket, és a moderátorom választja ki közülük, hogy melyek kerüljenek ki a főoldalra. Mivel sok kiskorú látogatja az oldalt, nem akarjuk, hogy felnőtt témájú anyagok kerüljenek kia főlapra.

 

Hallottam, hogy a warez oldalak üzemeltetői teljesen ártatlannak tartják magukat, mert mint mondják, ők csak egy portált üzemeltetnek, ahová a tagok linkelik be az illegális tartalmakat. Komolyan ezt vallod te is? Meg az előbbi megjegyzésed a felnőtt tartalmakról... Mi van azzal a morális kérdéssel, hogy az oldalad lopott szoftverek és friss mozifilmek kalózmásolatainak gyűjtőhelye?

Nem nevezném az oldalt ártatlannak az ügyben, de nem bűnös egyértelműen. Azért gondolom így, mert az oldalra felkerülő anyagot nem mi vagy a tagjaink állítják elő, illetve ezek elérhetősége a neten még sok más oldalon megtalálható. Abban viszont határozottan hiszek, hogy az embereknek joguk van kipróbálni egy szoftvert, mielőtt megveszik. Ezt a lehetőséget kínálják a warez oldalak. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg látogató veszi meg a programokat vagy a filmeket DVD-n, miután nálunk kipróbálta őket. Egyébként is: ha nem nálunk, hát valahol máshol biztos rátalálnak az ilyen tartalmakra. Ha én bezárom az oldalt, a jelenség attól még fennmarad. Az egésznek csak akkor lesz vége, ha a warez dolgok összes forrását elzárják.

 

Az IP-d alapján az oldalalt moszkvai illetőségű. Kicsit utánamentem a dolgoknak, és úgy náz ki, hogy te magad Romániában élsz. Bármi is az igazság, nem félsz attól, hogy lefülelnek, bíróság elé állítanak és elítélnek kalózkodásért?
Az igazat megvallva havonta kb. egy, szerzői jogokkal kapcsolatos levelet kapunk cégektől, és azokat a bejegyzéseket tényleg eltávolítom. Az oldalam nem feltűnően nagy, így nem szúr szemet. A domaint egy orosz barátom regisztráltatta, a szerver Németországban van, én pedig tényleg Romániában élek.

 

És nem félsz attól, hogy a román vagy a német hatóságok kinyomozzák, ki vagy, és elkapnak?
Nem, mert először az oldalt kell felszólítaniuk, hogy szüntesse be a működését. Ilyen felszólítást viszont még nem kaptam.


Az oldaladon lévő hirdetések teljesen legális cégektől származnak, például láttam köztük IBM hirdetést is. Hogy veszed rá az ilyen nagy cégeket, hogy nálad hirdessenek? Tudják egyáltalán mivel foglalkozik az oldal?
A hirdetések egy automatikus rendszeren keresztül jönnek hozzám, így nem hiszem, hogy a hirdetők tudnák, hol is jelenik meg a hirdetésük.

 

Visszatérve az etikai részre, a legtöbb látogatód valószínűleg nem fél a vírusoktól, kémprogramoktól és más veszélyektől. Teszel valamit az ellen, hogy az ilyenek ne kerüljenek fel az oldalra?
Nem. De ha valamivel kapcsolatban a tagok kommentekben leírják, hogy gond van vele, levesszük az oldalról, illetve a jövőbeli letöltők tudni fogják, hogy gond van vele. Ha valaki folyamatosan fertőzött tartalmakat rak ki, akkor azt figyelmeztetjük.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.