Hirdetés

Internet Explorer 9 vs. 10 - mennyit javult a böngésző?



|

Sokszor úgy hozzászokunk egy szoftver adott verziójának használatához, hogy bármi is történjen makacsul ragaszkodunk a frissítések mellőzéséhez. Azonban eljön az idő, hogy ha haladni akarunk a korra, muszáj lesz váltanunk. Az Internet Explorer tipikus példája a fent említetteknek.

Hirdetés

Már elérhető Windows 7-re is a Microsoft operációs rendszerének 8-as verziójával érkező legújabb böngészője. Sajnos az XP-t használók már nem élvezhetik ki az előnyeit, de a Win7-es userek jól járnak amennyiben a frissítés mellett döntenek. Nézzük is meg, milyen különbségeket tapasztalhatunk a két böngésző összehasonlításakor, és miért is billen a mérleg a redmondiak jelenlegi legfrissebb browserének irányába.


Kinézet szempontjából nem fogad minket nagy újítás, szinte alig akad különbség a 2 böngésző között. A 9-es verzió minimalista dizájnja visszaköszön az újabb kiadás indításánál is. Szintén változatlan az új lapok megnyitásakor létrehozott oldalon található javaslatok elhelyezése és formátuma. Ugyancsak maradt a régi - statisztikai adatok miatt - a 3 fülre tervezett oldalak közötti váltó és a többi böngészőhöz képest keskenyebb URL sáv is.


A külcsín mellett azonban fontos a belbecs és itt azért már lényeges különbségekre bukkanhatunk. Mindjárt a tálcán megjelenő ikonra kattintáskor megtapasztalhatjuk az első fontos különbséget: az indítási sebességet. A 10-es verzióban ezt sikerült annyira redukálniuk, hogy szinte az egér lenyomásakor fel is ugrik a böngészőnk kezdőlapja.


Hogy összefogóbb képet kapjunk a mérhető változásokról lefuttattuk a napjainkban leginkább használt Benchmark teszteket és az eredmények itt is a váltás mellett szólnak.


A böngészőnkben dolgozó JavaScript motor leterhelésére rengeteg eszközt kínál a világháló. Ezek közül a SunSpider-t futtatva tapasztaltunk egy nagyon komoly gyorsulást hisz míg a 9-nél ezen műveletek 317ms alatt hajtódtak végre, addig egyel idősebb "testvére" mindössze 237.4ms alatt végzett. Úgy tűnik, hogy a fejlesztők vadonatúj JavaScript motorja valóban megéri az árát.
A HTML5 egyre inkább halad a standarddá válás felé és ez egy újabb érv ami a böngészőnk frissítése mellett szólhat, hiszen a tesztekből kiderül, hogy az így az oldalakba ágyazott tartalmak megnyitásakor értékes másodperceket takaríthatunk meg és ha egy HTML5 motorral futó játékot akarunk játszani böngészőnk azt is könnyedén bírni fogja. A GUIMark 2 Html5 Bitmap Game Test bebizonyította, hogy a frissített IE képes közel 60 fps sebességgel megjeleníteni az ilyen játékot, míg ez az érték a régi verzió során mindössze 53-ig kúszott fel.


Átfogó tesztekkel sem kíméltük a redmondiak termékét. A Peacekeeper és a BrowserMark 2.0 teszten is érezhető volt a javulás; előbbi 1015-ről felugrott 1272-re, míg a másik teszten gyári böngészőnk 10-es verziója 2776-os végeredménnyel pipálta le a korábbi kiadást.
Persze nem hiányozhattak az úgynevezett optimalizált tesztek sem, azaz a különböző böngésző gyártók által kiadott "browser-próbák". A Microsoft saját készítésű akváriumot megjelenítő tesztje nem okozott csalódást, bár az IE9-nek még akadtak gondjai, 500 hal egyszerre történő megjelenítésekor és animálásakor az addigi stabil 60 fps vissza esett 48-ra 1000 halnál pedig még elborzasztóbb volt az eredmény. Azonban az IE10re sikerült a mérnököknek annyira felturbózniuk a motort, hogy ez az érték mindössze 53fps-ig esik vissza 1000 hal esetén is.


A Mozzilla Kraken nevű tesztje eléggé megakasztotta a böngészőt , óriási mértékben sikerült lefogni a memóriánkat. Elmondható hogy itt is tapasztalható javulás a két verzió között hisz közel felére csökkent a futási ideje (20882.6ms-ról 11280.6ms-ra) ám még így is majdhogynem háromszorosa a "hazai környezetben induló" Firefox-énak.


A Google V8 Benchmark suit nevű próbáját 3595 ponttal abszolválta az IE10, míg a régi motoros IE9 mindössze 478 pontot volt képes összekaparni.


Azért persze még akadnak kisebb hibák a programban, néha képes kifagyni és újraindulni, vagy arra, hogy egy objektumra nem enged kattintani (ami persze egy oldalfrissítéssel javítható) de ezek az apró hiányosságok valószínűleg a felhasználók visszajelzései alapján javításra kerülnek.


Ami elszomorító, hogy Internet Explorerünkbe integrálva még mindig nem kapunk WebGL-t.
A szkeptikusoknak az apró hibák ellenére is nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az IE10 messze a leggyorsabb és komplexebb böngésző ami valaha is készült a Microsoft berkeiben. Akinek a 9-es verzió csücsül a tálcáján, vegyen könnyes búcsút tőle és frissítse szoftverét a gyorsabb böngészésért!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.