Hirdetés

IOBit Advanced SystemCare 7 Pro - nem új seprű, de jól seper

|

Az IObit rendszer takarító és karbantartó szoftvercsomagjával könnyedén formába hozhatjuk lassuló számítógépünket. Habár a szoftver nem makulátlan, az összkép mégis kedvező.

Hirdetés

Minden felhasználó számára előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor már szükségessé válik a telepített rendszerének rendberakása. A piac gazdag kínálattal rendelkezik pontosan ilyen célból megalkotott szoftvercsomagokból, tehát ha egy cég versenyképes akar maradni ezen a páston évről évre, a legjobbat kell nyújtania. Az IObit szoftvere az Advanced System Care már a 7.0-ás verziószámnál jár, és az egyik legnépszerűbb takarítóról beszélhetünk, amely tavaly kiérdemelte a PC World ajánlata díjat.

 

 

Az ismét kétféle (ingyenes és fizetős) változatban piacra dobott – a cég válogatott optimalizáló szoftvereiből álló – csomag megkísérli a frissen telepített rendszer indításakor tapasztalt PC-sebességünk visszaszerzését. Alapvetően minden felhasználó az ingyenes verziót szerezheti be, melyet a szoftveren belülről lehet a teljes verzióra frissíteni.

Üzemeljük be!A telepítő - bár magyarul fogad minket - néhány helyen láthatóan azonnali fordításokkal, vagy valamilyen szótárszoftver használatával erőltették rá a honosítást, éppen ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy a harmadik képernyőn felugró, toolbar telepítését felkínáló lépésnél a meglehetősen furcsán fordított "hanyatlás" gombra kattintva tudjuk elutasítani a nem kívánt összetevő installálását. Amint a program felmásolja magát merevlemezünkre már használatba is vehetjük.

Hirdetés

Érdemes néhány percet rászánni első indítás után a menüpontok feltérképezésére, hisz a programcsomag rengeteg funkciót kínál nekünk. A jelen állapotában még ingyenes verzióban is láthatjuk, hogy már így is temérdek opció érhető el. De miért elégednénk meg ennyivel, ha frissíthetünk a teljes változatra?

 Ehhez mindössze annyi a teendőnk, hogy a szoftver főképernyőjének felső részén található "free" feliratra kattintunk, majd az ezután megjelenő, a Pro változat előnyeit felsoroló oldal alján előkeressük a Licence beírása gombot. Erre klikkelve már írhatjuk is be a megjelenő beviteli mezőbe a kapott kulcsunkat. Ezek után a regisztráció feliratú gombra kattintva a program azonnal tájékoztat bennünket arról, amint az aktiválási folyamat a végére ért. Így pár másodperc elteltével már a vadonatúj teljes verzió minden előnyét élvezhetjük.

 A nyitóképernyő megalkotásakor ismételten azon felhasználók igényeinek igyekeztek megfelelni, akik az egyklikkes optimalizáció hívei, azaz - ha nem akarunk - nem kell bonyolult menüpontok között navigálnunk a karbantartási feladatok végrehajtásához, mindössze annyi a dolgunk, hogy itt kiválasztjuk az ellenőrizni kívánt területeket és az ezekhez szükséges komponensek melletti jelölőnégyzetet, majd az Ellenőrzés gombra kattintanunk. Innentől kezdve a teljes ellenőrzési metódus automatikusan fut tovább, dolgunk már csak a folyamat végén, a talált felesleges fájlok törlésének megerősítésekor lesz. A Gyorsbeállítások funkció használata is ajánlott lehet minden felhasználó számára, hiszen itt mindössze egy csúszka segítségével kapcsolgathatjuk ki és be a használni kívánt összetevőket, melyek rövid, funkcióit taglaló leírásait megtaláljuk az alkalmazás alatt.

A szoftver mélységeiPersze ha kicsit komolyabban is bele szeretnénk mélyedni a szoftver kínálta szolgáltatásokba, akkor sem lesz nehéz dolgunk, hiszen a menürendszer nagy része támogatja a magyar nyelvet, tehát elég nehéz eltévedni a használni kívánt funkciók keresése közben. A karbantartó-csomag a már jól bevált alapanyagokból dolgozik, azonban az eddigi beépített eszközök (nem éppen csekély) számát is sikerült felülmúlniuk a fejlesztőknek, vagyis a program minden eddiginél több felügyeleti és optimalizációs eszköz integrálásával kényezteti felhasználóit. A teljes ráncfelvarráson átesett, illetve a listára újonnan felkerülő összetevők egy NEW plecsnivel hirdetik frissességüket. Az Eszköztár menüpont alatt funkcionalitás szempontjából csoportosítva találhatjuk meg az összetevők hosszú listáját, melyek közreműködésével rendszerünk újra régi fényében tündökölhet.

A 6-os verzió összes választható lehetőségét megtalálhatjuk az új változatban, vagyis ismét hozzájutunk többek között a Registry-takarító, a töredezettség mentesítő, a RAM-optimalizáló, a böngészés-gyorsító és az automatikus feladatütemező alkalmazásokhoz, illetve a rendszerünket monitorozó szoftverekhez is.

 

 

Ezek mellett azonban kategóriánként is felfedezhetünk újításokat, ide tartozik például az előző verziókhoz képest további fejlesztéseken átesett IObit Uninstaller, melynek segítségével (a Windowsos eltávolítóval ellentétben) mindenféle szemét hátrahagyása nélkül távolíthatjuk el a gépünkre telepített programokat (mint ahogy az részletesen az aktuális PC World magazinban olvasható). Sajnos ez a funkció (annak ellenére, hogy már a 3-as kiadásnál tart) még mindig nem lépett ki a Béta fázisból.

 Szintén egy nagy újítás a Tisztítás kategória, ManageMyMobile névre hallgató (egyenlőre még szintén bétaként működő) menüpontja. Segítségével a számítógépünkhöz csatlakoztatott Androidos okostelefonunk belső memóriáját menedzselhetjük, azaz hozzáférhetünk az alkalmazásokhoz, a telefonkönyvhöz és a memórián helyet foglaló képekhez, zenékhez és videókhoz is. Ez a funkció bár elméletben képes a driverek automatikus telepítésére a kevéssé ismert modellek esetében könnyedén csődöt mond. A Protected Folder funkció segítségével pedig könnyedén jelszóval védetté tehetjük bizalmas fájljainkat és könyvtárainkat.
 
Természetesen ismét megkapjuk a teljesítménynövelőként hirdetett funkciókat is, melyek tulajdonképpen az általunk megadott feladatkörhöz optimalizálva osztják ki erőforrásainkat és letiltják az egyes feleslegesnek tartott illetve nem használt programok futását.

 

 

Ezen beállítások megadására biztosít lehetőséget a GameBooster összetevő, mely a játékok indítása után igyekszik minden plusz teljesítményt a gépünkből (ám annak hatékonysága erősen megkérdőjelezhető, legalábbis a PC World magazin novemberi számában olvasható összehasonlító teszt alapján). Kicsit könnyebb dolgunk lesz, ha a Turbó gyorsítás menüpont segítségével végezzük a feladatoptimalizálást ez ugyanis egy varázsló segítségével vezet minket végig a teljes folyamaton.

 Sajnos az ellenőrzés menüponton belül egyes funkciók megalkotásakor a fejlesztők még mindig nem tudtak elszakadni a Windowsos környezettől, ezek a funkciók használatukkor teljesen olyan érzést nyújtanak, mintha a redmondiak rendszerfelügyeleti eszközeit látnánk szépen újracsomagolva. A Műveletközpont nevet kapott felület pedig nem kínál semmi, a nevéhez kapcsolódó funkciót mindössze "exkluzív" ajánlatokkal bombázza a kedves tulajdonost (bár pozitívum, hogy csak itt, egy helyre gyűjtve tartalmaz a szoftver reklámot).

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.