Hirdetés

Ismét Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny



|

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság valamint a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola ezúton hirdeti meg a 2012. évi, nemzetközi rangú, az általános és középiskolások részére kiírt 8. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyét.

Hirdetés

A versenyzők a következő hat kategóriában küldhetnek be pályaműveket:

1. Oktató programok, amelyek közismereti illetve szakmai tárgyak önálló /konzultáció nélküli/ tanulására alkalmasak

2. Alkalmazói programok, amelyek a számítógépek széleskörű felhasználását mutatják be. Ebben a kategóriában versenyeznek a szoftvertechnológiai (operációs-rendszer szintű) programok is. 

3. Játékprogramok. Ebben a kategóriában a versenyzők saját ötleteik alapján írt játékprogramjaikkal versenyezhetnek. A zsűri elfogad olyan játékprogramokat vagy programrészeket is, amelyeket a pályázó másoktól átvett ötletek alapján fejlesztett tovább. Az a játékprogram is indulhat, amit a versenyző egy, már meglévő játék alapján önállóan fejlesztett, vagy önmaga jelentősen módosított. Ezekben az esetekben az ötlet illetve a külső program forrását is fel kell a pályázatban tüntetni.

4. Megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver)

5. Számítógépes művészeti programok, ebben a kategóriában – három csoportban – háromféle program versenyezhet: 

- Számítógépes grafika, egy-egy versenyző legfeljebb 5 pályaművet küldhet be, 

- Számítógépes animáció, egy-egy versenyző legfeljebb 3 pályaművet küldhet be, de egyik pályamű időtartama sem haladhatja meg a 3 percet, 

- Számítógépes zene (kompozíció, hangzó zeneanyag), egy-egy versenyző legfeljebb 2 pályaművet küldhet be, egyik pályamű hosszúsága sem haladhatja meg az 5 percet.   

6. Számítógéppel támogatott tervezés - ebben a kategóriában várjuk a különböző CAD programokkal megszerkesztett tervrajzokat, látványterveket, műszaki animációkat.

A zsűri PC kategóriájú gépekre írt programokat fogad el. A pályázat értékelésénél fontos szempont a program helyessége, alkalmazói programok esetén az emberközeliség, a multimédia és az Internet-es programoknál a tartalom mellett a látvány. Az 1-4 kategóriában a pályázók készíthetnek hagyományos programnyelveken megírt, illetve WEB-alapú pályaműveket, ez utóbbi esetben a beküldött írásos anyagban jelöljék meg a pályamű Internet címét, esetleg jelszavát.

A pályázók a pályázatban a következő adatokat tüntessék fel: 

- a pályázó neve, címe, e-mail címe, telefonszáma, valamint 

- a pályázat kezelési utasítása, a pályázat tartalmi leírása, 

- amennyiben a pályázathoz valamilyen hardver kiegészítés szükséges a leírásban ezt is fel kell tüntetni, 

- egyetemisták és főiskolások esetében fel kell tüntetni az egyetem,/főiskola nevét és címét, a kar megnevezését. 

- általános és középiskolások esetében meg kell adni az iskola nevét és postai címét, e-mail címét, azt, hogy a pályázó hányadik osztályba jár, valamint az informatika tanárának a nevét.

A versenyen 20 év alatt bárki részt vehet, azaz általános és középiskolás diákok, szakmunkás tanulók, az első évfolyamra járó egyetemi és főiskolai hallgatók illetve a versenyen fiatal, pl. teleházas programozók is indulhatnak, akik a döntő induló napjáig, azaz, 2012. március 22-ig a 20. életévüket még nem töltötték be. (A zsűri elnöke, a versenyző kérésére, ha a versenyző néhány nappal túllépi a fenti időkorlátot, felmentést adhat: kovacs@mail.datanet.hu) 

A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet, ebben az esetben a csoport minden tagjának a nevét fel kell tüntetni a pályázatban. A pályaműveket CD-n, DVD-n, vagy Interneten is be lehet küldeni. A programhoz a kezelési utasítást magyar vagy angol nyelven (ha a pályázó nem magyar anyanyelvű) kell mellékelni. Internetes pályázatok esetén, amennyiben a pályázatot a versenyző egy WEB oldalon helyezte el, be kell küldeni a WEB oldal címét. 

A verseny első fordulója
A programtermékeket 2012. február 10-ig kell a gimnázium versenybizottságának – adathordozón: CD-n, DVD-n illetve e-mail-en (e-mail cím: neumann.ibela@gmail.com) beküldeni. A pályázatokat a rendezők előzsűrizik. Az előzsűri 2012. március 1- ig küld értesítést azoknak a versenyzőknek, akik a döntőbe kerülnek. Az el nem fogadott pályázatok szerzői is értesítést kapnak. 

A döntő
A 2012. március 22. és 24. között az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskolában megrendezendő döntőbe behívott versenyzők a zsűrinek és a közönségnek 10-15 perces előadás keretében mutatják be programterméküket. A zsűri –amelynek elnöke hagyományosan Kovács Győző, a verseny kezdeményezője – a terméket annak minősége, a bemutatás színvonala és a feltett kérdésekre adott válaszok alapján értékeli. A döntőn a pályázók (csoportos pályázat esetén maximum 2 fő) a rendező gimnázium vendégei. A zsűrizés végeztével a zsűri ünnepélyes eredményhirdetést tart. A versenyen bárki részt vehet, a zsűri pontozása és az eredmények nyilvánosak, mindez kikerül a verseny honlapjára is. A verseny döntőjébe került tanulók a verseny támogatói által felajánlott értékes díjakat kapják, amelyek zömében informatikai (hardver és szoftver) termékek. 

A pályázatokat a következő címre kell beküldeni:
Neumann verseny, I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda

7100 Szekszárd, Kadarka u. 25-27.
neumann.ibela@gmail.com
www.ibela.hu
A pályázat beküldésének a határideje: 2012. február 10.

A szerbiai (vajdasági) pályázatokat a szerbiai (vajdasági) pályázati kiírásban megadott határidőig, a megadott vajdasági címre lehet beküldeni.

A Neumann verseny zsűri elnökének kiegészítő tájékoztatása a pályázók részére: 

- Korábban is, főleg az idei versenyre, egyre több Logo programmal írt pályázat érkezett, aminek – talán mondanom sem kéne - nagyon örültem. 

- Ha a Logo nyelv iránti érdeklődés továbbra is fennmarad, azaz a jövő évi versenyre is sok Logo nyelven írt programot fogunk kapni, akkor – csak a Logo programokra – egy külön díjat alapítunk, amit az a versenyző fog elnyerni, aki a legötletesebben és sokrétűbben tudta a Logo technológia lehetőségeit felhasználni. 

- A döntéshez – a Logo zsűri társelnökének - meghívom a Logo pedagógia kiváló ismerőjét és alkalmazóját, Dr. Farkas Károlyt, a Neumann Társaság MikroWorld Logo Szakosztályának az elnökét. 

- Szeretettel várjuk a Logo programozók legújabb munkáit. Ezúton kívánok minden kedves pályázónak kellemes ünnepeket és boldog újévet! 
(Kovács Győző)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.