Hirdetés

Itt a Firefox 3 ötödik bétája



|

Készülget a Firefox 3, megérkezett az újabb béta, javított Acid 3 teszt-eredménnyel és több mint 750 javítással.

Hirdetés

Bár elsőre nyilván nem tűnik fel, de a fejlesztői weboldalt böngészve azonnal észrevehetjük: az új verzió több mint 750 javítást tartalmaz -- ezek legtöbbje a stabilitást és a webes szabványokkal való jobb kompatibilitást szolgálja. A javítások nagy része a felhasználói visszajelzéseknek köszönhetően került bele az új változatba.

 

Mivel alapvetően kíváncsi természetűek vagyunk, kipróbáltuk, miként teljesíti a böngésző az úgy nevezett Acid 3 tesztet. A négyes béta 67 pontos eredményéhez képest sikerült négy pontot javulni, ami ugyan dicséretes, de elmarad a Presto és Webkit motorok fejlesztői változata által elért maximális pontszámtól. (A Presto motort az Opera, a Webkitet pedig a Safari használja.)

 

 

ff3b5_acid_k.png

 

 

Lássuk, milyen biztonsági újdonságokra számíthatunk, ha kipróbáljuk a bétát. Egyszerűen információt kérhetünk az aktuálisan meglátogatott weboldalról annak ikonjára való kattintással. Ha az adott oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, akkor az ikon zöldre változik és megjeleníti az oldalt üzemeltető cég nevét is.

 

 

ff3b5_paypal.png

 

 

A böngésző ezentúl figyelmeztető üzenetet küld, ha olyan oldalt látogatunk meg, amely köztudottan rosszindulatú, kártékony kódot tartalmaz, vagy szeretne telepíteni számítógépünkre.

 

Az ismert hamisított, adathalász céllal létrehozott webhelyeket a böngésző nem is jeleníti meg, így védve a felhasználókat, valamint A korábbinál sokkal egyszerűbben értelmezhető hibaüzenetet kapunk, ha érvénytelen SSL tanúsítvánnyal találkozik a böngészőnk.

 

 

ff3b5_ssl_k.png

 

 

A kiegészítők kezelése is megváltozik a biztonság érdekében, a Firefox automatikusan ellenőrzi a kiegészítőket és ha régebbi, kevésbé biztonságos példányt talál, akkor azt el se indíthatjuk. Ide tartozik az is, hogy ezentúl csak biztonságos forrásból származó beépülőket lehet telepíteni és frissíteni is.

 

Sok kritika érte a Firefox korábbi változatainak sebességét és memóriaigényét. Már a korábbi béták is jelentősen kevesebb memóriát igényeltek, mint a kettes verzió, az ötös béta azonban az oldalak megjelenítésének sebességét is gyorsítja. A fejlesztők szerint a populáris webes alkalmazások kétszer olyan gyorsan futnak az új verzión, mint a régebbieken.

 

Teljesen új funkció az ötös bétában a Places Organizer, amely a magyar változatban a Könyvtár nevet kapta. Ez egy központi helyen foglalja össze a könyvjelzőinket, böngészési előzményeinket és az általunk használt címkéket. Ezeket szabadon rendezhetjük vagy kereshetünk közöttük. Ehhez különböző nézetek között választhatunk, kereséseinket okos mappákba rendezhetjük és az egész adathalmazt egyszerűen lementhetjük és bármikor visszatölthetjük.

 

 

ff3b5_places_k.jpg

 

 

Bétáról bétára, egyre jobb és könnyebben használható lesz a Firefox 3. Aki meg szeretne ismerkedni vele, az letöltési oldalunkon megtalálhatja.

 



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.