Hirdetés

Itt a Windows Live Messenger 9 béta



|

A 8.5 után a Microsoft ismét frissíti népszerű csevegőprogramját: a cég ígéretei szerint az új verziószám számos újítást hoz majd.

Hirdetés

Hosszú ideje nem változott már jelentősen a Windows Live Messenger szolgáltatásköre. A Microsoft elsősorban a megjelenéssel kapcsolatos változtatásokra, valamint a központi fejlesztésekre koncentrált, amilyen például a Windows Live is. A Messenger 9 azonban ennél sokkal messzebb próbál menni - bár a végleges változat megjelenése csak 2008 végére várható.

 

zwischenablage01.jpg

 

Ezúttal jelentős változtatással nem találkozhatunk a grafikus felületben: a 8.5-höz képest minimálisan „Vistásodott" a már jól megszokott felület - ez persze még sokat változhat a végleges verzió megjelenéséig. Jelentős változtatás azonban az avatárokkal - felhasználói képekkel - kapcsolatos újítás. A Live Messenger 9-ben animált gif fájlokat is használhatunk, természetesen akár sajátokat is, így engedve további szabadságot kreativitásunknak.

 

Egyedivé tehetjük még üzenőprogramunkat speciális hangeffektusok hozzáadásával: kiválaszthatjuk, hogy bejelentkezéskor partnereinknél milyen hangeffektus szólaljon meg. Szinte már látni véljük lelki szemeinkkel, ahogy 200 partnerrel rendelkező kollegáink reggel nyolc óra körül sikítva hajítják el fejhallgatóikat a bejelentkezők miatt.

 

msn9_1.jpg

 

A különféle riasztásokhoz (beérkező videohívás, figyelmeztető jelzés) szintén válogathatunk a beépített hangsablonok közül, de egyedi darabokat is létrehozhatunk. Ehhez remek segítséget nyújt az apró hangszerkerkesztővel egybeépített tallózó, amelyben a beolvasott fájlokból tetszés szerint kivághatjuk a kívánt részt - még be- és kiúsztatást (fade) is kapcsolhatunk.

 

Az ilyesféle csecsebecséken kívül azonban valódi hasznos képességeket is tartogat az új Messenger. Ilyen például az MPPS (Multiple Points of Presence Support), amelynek segítségével egyszerre több helyről is bejelentkezhetünk fiókunkba. Eddig ha ezzel próbálkoztunk, az üzenőprogram egy üzenet felvillantása mellett egyszerűen kipenderítette az előző bejelentkezést - ez bizonyos esetekben hasznos tudott lenni, de az utóbbi időben inkább idegesítő.

 

Mivel mobil eszközökről, sőt, az Xbox 360-nak köszönhetően akár konzolunkról is bejelentkezhetünk, nem feltétlenül szeretnénk, hogy mindeközben otthoni - vagy épp irodai - számítógépünkön megszűnjön a kapcsolat, amíg újból vissza nem ülünk. A szimultán bejelentkezés segítségével mindez a múlté. A különféle eszközöket - például noteszgépünket - elnevezhetjük a programban, így sosem okoz majd félreértést, hogy éppen honnan is írunk. Igény esetén az MPPS teljesen kikapcsolható.

 

messenger9_3.jpg

 

A másik hasznos funkció a SPIM szűrés, vagyis amikor a robotok eltulajdonított csevegőprogram-fiókokat használnak a reklámok szétszórására. Bár a „hirdetés" eme formája kevésbé elterjedt itthon, trójai- és féregvírusokból sajnos meglehetősen jól állunk. Haladó felhasználók többnyire már immuninsak az ilyen jellegű támadásokra - azonban vannak, akiknek továbbra sem gyanús az, ha a számítógép kezelésében kevésbé jártas nagymamától hirtelen egy kisméretű zip fájl érkezik, „Csekkold az új fotóimat" üzenet kíséretében. Számukra jelent majd némi védelmet a központi szűrés. Az egyszerű „blokkolás" gomb új funkciót kapott: mostantól ha megnyomjuk, apró menü jelenik majd meg, amelyben az eddig is ismert opció mellett a „blokkolás és jelentés" is rendelkezésre áll - itt jelezhetjük a Microsoftnak a vélhetőleg eltulajdonított, rosszindulatú postafiókokat.

 

messenger9_2.jpg

 

Összességében tehát remek program lesz a Windows Live Messenger 9 - de egyelőre még várnunk kell rá.

 

Adatok:

  • Vista-szerű megjelenés
  • MPPS-támogatás
  • Beépített SPIM-szűrés
  • Új testreszabási lehetőségek: hangok, képek

 

Értékelés:

Windows Live Messenger 9 beta

Előny: Remek új funkciók

Hátrány: Mindezt csak közel egy év múlva

Teljesítmény: 92

Szolgáltatás: 95

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.