Hirdetés

Itt van minden, amit a Huawei operációs rendszeréről, a HarmonyOS 2.0-ról tudnod kell



|

Az iOS-ből és az Androidból egyaránt merítő operációs rendszer arról árulkodik, hogy az ökoszisztémát és a nyitottságot is csúcsra járatnák a kínaiak.

Hirdetés

A Huawei Google-től való eltiltásával egyértelművé vált, hogy az okostelefonos piac egyik vezető gyártójának saját operációs rendszert kell kifejlesztenie, ha túl akarja élni az amerikai kormány intézkedését. A HarmonyOS-t végül 2019-ben leplezték le, jelenleg a 2.0-s változat utolsó bétáját tapossa.

A Huawei sokáig teljesen új szoftverként emlegette a platformot, ám később egyértelművé vált, hogy a motorháztető alatt bizony az Android lecsupaszított változata duruzsol. Ennek ellenére persze rengeteg kérdés maradt még a Harmony körül, melyek egy részére a cég  mai hivatalos bemutatója adott választ.

Hirdetés

Egy rendszer mind felett

A leleplezést Dr. Wang Chenglu, a Huawei fogyasztói szoftverekért felelős vezetője tartotta, s már az előadása kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy a márka az Apple-termékek fő előnyének számító ökoszisztémát igyekszik követni az új platformmal. A HarmonyOS ezért mindenféle eszközön képes elfutni az izmosabb laptopoktól és telefonoktól egészen a néhány kilobyte-nyi memóriával üzemelő konyhai okoskütyükig.

Ezek az eszközök pedig mind össze is kapcsolhatók, közvetlenül a HarmonyOS vezérlőpultjáról, méghozzá egyetlen érintéssel, ami nagyban lerövidíti a párosítás folyamatát. A Super Device-nak hívott szoros kapcsolatnak hála a csatlakoztatott eszközök vezérléséhez még alkalmazások telepítésére sincs szükség, mindent a vezérlőpulton elhelyezett Service Widgetekkel irányíthatunk.

Hogy ez ne csak a gyári alkalmazásokkal és a Huawei gyártmányú termékekkel működjön, a vállalat tavaly szeptember óta gyűjti a partnereket, akik támogatják majd a HarmonyOS-t.  A bemutató néhány tucat, leginkább az ázsiai piacon jelentős szövetségest sorolt fel, de kiszúrhattuk köztük a Tissot svájci óragyártót is, ami különösen népszerű a kínai vásárlók körében.

A Huawei felhozott néhány példát is az ökoszisztéma előnyeire. Zenehallgatás közben például bármikor átválthatunk egy külső hangszóróra, a Service Widget segítségével pedig még azt is kiválaszthatjuk, hogy a telepített streaming-szolgáltatások közül melyik szólaljon meg. Egy másik eset pedig, amikor a mobilunkon nézett filmet a TV-n folytathatjuk, míg a hang továbbra is a telefonhoz csatlakoztatott Bluetooth-fülesből jön, méghozzá tökéletes szinkronnal.

A Huawei a Service Widgeteknél is igyekezett minél több partnert felhalmozni az induláshoz, a prezentáción több mint 100 külsős alkalmazás ikonját mutatták, melyek elvileg támogatják majd az integrált vezérlést.

Az ökoszisztéma természetesen fájlátvitelre is használható, a gyártó pluginjának köszönhetően akár Windows 10-en is. Ilyenkor a csatlakoztatott eszköz képernyőjén külön ablakként megjelenik a telefonunk felülete, és egyszerűen áthúzhatjuk a dolgokat.

Egyéb okosságok

A HarmonyOS-ről nem csak az ökoszisztéma, és úgy általában a dizájn miatt ordít, hogy készítése során az iOS volt a szigorúan követett minta. Akadnak ugyanis más árulkodó funkciók is. Az egyik ilyen az iOS-es Haptic Touch-ot utánzó felfele suhintás az appok ikonjain, amivel egy lényegre törő vezérlő-almenüt hívhatunk elő, s így az adott alkalmazás fő funkcióit kezelhetjük. A HarmonyOS-be viszont vittek némi pluszt is, mivel itt egyetlen érintéssel akár Widgetet is csinálhatunk az adott alkalmazásból.  A másik Apple-gyanús megoldás a MeeTime-ra keresztelt üzenetküldős-videóhívásos app, ami lényegében az iMessage és a FaceTime keveréke, és szinte egy az egyben úgy is néz ki. 

A Huawei által kiemelt funkciók sorából a legérdekesebb talán a futtatott alkalmazások  eszközökön átívelő kezelése. A HarmonyOS ugyanis lehetővé teszi, hogy a Task Centerben a kapcsolt kütyük Task Centerét is böngészhessük, és az éppen futó appok közül bármelyiket elindítsuk a másikon is. Ez természetesen nem működik pl. egy kávéfőző és egy tablet viszonylatában, de egy tablet és egy telefon között már igen.

Erőfölény

A Huawei azt állítja, hogy a HarmonyOS teljesítménye lepipálja a vetélytársakat. A prezentáció vicces pillanata volt, amikor Dr. Wang "superiorként" jellemezte az új platformot a korábban használt "Android-alapú" EMUI-hoz képest, finoman kihagyva, hogy egyébként a HarmonyOS is Android-alapú.

A teljesítmény kapcsán a cég leginkább egy új eljárásról beszélt, melynek segítségével a HarmonyOS-es eszközök akkor sem lassulnak be, ha megtelik a ROM. A Huawei szerint a felhasználók 20%-a 36 hónap után eléri a ROM limitet, amit az operációs rendszer döcögése követ, de a Harmony esetében innovációk sora biztosítja, hogy ez ne így legyen.

Dr. Wang kitért a játékokra is. Egy új, intelligens renderelési eljárásnak köszönhetően a HarmonyOS elvileg jobb grafikai teljesítményt tesz lehetővé a GPU és a CPU feladatainak okosabb összehangolásával. Ez pedig az üzemidőben is megmutatkozik: a Huawei állítása szerint egy Harmony OS-es Mate 40 Pro 90 FPS-sel 5,1 órán át képes nagy erőforrást igénylő játékok futtatására, míg ugyanez a telefon az eddig használt EMUI-n csak 4,7 órát bírja.

Biztonságos és nyílt

A HarmonyOS ugyanakkor az Android babérjaira is törne, a Huawei ugyanis bejelentette, hogy az operációs rendszert a nyílt forráskódú OpenHarmony projekten keresztül teszik elérhetővé, amit az Open Atom Alapítvány kezel. A cég ezzel a platform átláthatóságát igyekszik biztosítani, más kérdés, hogy ez elég-e a bizalomra úgy, hogy több nyugati ország is nemzetbiztonsági kockázatot lát a kínai állammal szoros viszonyt ápoló vállalatban.

Beszédes, hogy biztonság témáját egyébként nem ragozták túl, a nyíltságon kívül lényegében csak azt hozta fel a cég, hogy az ökoszisztéma miatt a csatlakoztatott eszközök is bevonhatók a rendszer feloldásába, egy újabb lépcsőt adva a hitelesítéshez.

Az előadás végén  tartott rövid összefoglaló kiemelt pontjai megerősítették, hogy a Huawei mit tart a HarmonyOS fő előnyeinek: a változatos eszközökön való futtathatóságot, a könnyű csatlakoztathatóságot és az integrált, appok telepítése nélküli vezérlést, valamint azt, hogy a harmonys kütyük hosszabb távon sem lassulnak be.   

S hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy a HarmonyOS piaci tényezővé váljon, majd az idő dönti el. A Huaweinek semmiképp sem lesz könnyű dolga, elég csak a Microsoft és a BlackBerry hasonló próbálkozásaira gondolnunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.