Hirdetés

iTunes-alternatívák Linuxra



|

Mutatunk pár alkalmazást, ami az iTuneshoz hasonló élményt próbál kínálni Linuxon.

Hirdetés

Bár a Linux nem jelet számottevő veszélyforrást a Windowsra és az OS X-re, azért bőven akadnak rajongói, akik pedig ha már zenélésről van szó, szeretnék a számaikat hatékonyan kezelni. Az iTunes nagyon népszerű megoldás erre a célra és a lejátszásukra is, azonban sajnos Linuxra nem érhető el az Apple programja. Emiatt persze nem kell kétségbe esni. 

Hirdetés

 

iTunes és WINE

Bár natív alkalmazásként nincs iTunes Linuxra, azért a WINE vagy éppen a PlayOnLinux segítségével meg lehet próbálni futtatni a szoftvert. Ezek a segédprogramok egy kompatibilitási rétegként jelennek meg, és lehetővé teszik a windowsos programok futtatását. Sajnos az eredmény messze nem tökéletes, így általában sok keresésre lesz szükség a jelentkező hibák orvosolásához. 

Ettől függetlenül azonban más, gyárilag Linuxra írt alternatívák is akadnak, amelyekkel nagyon jól lehet kezelni a zenei kollekciókat. Ezek közül mutatunk most négyet. 

 

Amarok

A KDE-t használók számára nagyszerű választás lehet az igazán funkciógazdag Amarok, amely többek között még a Last.FM-et is integrálta magába. A fájlok követése mellett dinamikus lejátszási listák is segítik a mindennapokat, és lejátszás közben a szerzők életrajzát is képes beszerezni a program. 

 

Közkedvelt

 

Banshee

A Banshee szintén remek megoldás a zenetár menedzselésére, és ugyancsak sokoldalú. Hasonlóan széleskörű funkciókkal rendelkezik, mint az Amarok, támogatja az internetes rádiókat, a podcastokat és még sok mást is. Az előző javaslat mellett szintén az egyik legkedveltebb választás, az asztali környezettől függően ez viszont jobb megoldás a GNOME-osoknak. 

 

Szintén sokan szeretik

 

Rhythmbox

Elsősorban GTK-alapú asztali környezetekben mutat majd jól a Rhythmbox, amely egy könnyűsúlyú zenelejátszó és -kezelő. Szerencsére azért extrák is kerültek bele, mint például a szünetmentes lejátszás vagy éppen külső alkalmazások integrációja (Pidgin, XChat, stb.). 

 

Itt is vannak extrák

 

Clementine

Ugyancsak letisztult és remek felhasználói felülettel rendelkezik a Clementine, amely nem csak Linuxra, de szükség esetén keresztplatformos programként Windowsra és OS X-re is elérhető. Rengeteg harmadik féltől származó szolgáltatást támogat (Spotify, Dropbox, stb.), és még androidos app is van hozzá, ha valaki távirányítani szeretné a szoftvert. 

 

Többplatformos

 

Sajnos az Apple és a Linux világának különbségei miatt az iOS-es eszközök integrációja nem megoldott, de vigasztalásul el lehet mondani, hogy a mai iOS-t már nem igazán kell egy asztali géphez csatlakoztatni. 

Ti milyen operációs rendszereket használtok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.