Hirdetés

Januárra tolták a Vista megjelenését



|

Eredeti tervek szerint a Vista az év végén jelent volna meg.

Hirdetés

A Microsoft azonban tegnap bejelentette, hogy a megjelenést áttolták 2007 januárjára, minden bizonnyal a jövő évi CES kiállítás idejére.


Az operációs rendszer elkészül még ebben az évben, így a nagyobb üzleti partnerek számára a mennyiségi licenc program keretein belül már a korábban megígért 2006. novemberi időpontban megkezdik a szállítását, lehetőséget biztosítva arra, hogy azok előkészülhessenek az átállásra. A hivatalos bemutatót azonban eltolták január első heteire; hagyományosan ugyanekkor szervezik minden év elején Las Vegasban az egyre nagyobb jelentőségű Consumer Electronics Show-t (CES), a Microsoft nyilván itt akarja először a nagyközönség számára bemutatni a Vistát.

 

 

Jim Allchin, a Windows platform igazgatója egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy habozás nélkül eltolná a Vista megjelenési időpontját, ha úgy látja, hogy a megszabott határidő a végtermék minőségi romlásához vezetne. A keddi sajtótájékoztatón Allchin elmondta: a Microsoft szeretett volna végre egy pontos dátumot adni ügyfelei számára a Vista széleskörű megjelenését illetően, így aztán a biztonság kedvéért inkább januárra csúsztatták az időpontot. Hozzátette: novemberben szeretnének elkészülni az operációs rendszer összes fő kiadásának sorozatgyártásra alkalmas változatával, de olyan komplett számítógépek, amelyeken előre telepített Vista található, januárig nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A kisfelhasználói változatok (Windows Vista Starter, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium és Windows Vista Ultimate) tartalmilag nem változnak. Az üzleti változatok (Windows Vista Business és Windows Vista Enterprise) pedig a fentiek alapján már november folyamán elérhetővé válnak a mennyiségi licenszelés keretein belül.

Allchin nem indokolta a késést, csupán annyit mondott, hogy minőségi kérdések alapján döntöttek így, ugyanis partnereik számára ez a legfontosabb. A Microsoft szerette volna megtisztelni őket azzal, hogy tiszta, kézzelfogható dátumot ad, mert a jelenlegi helyzet szerint nem úgy tűnik, hogy sikerülhet novemberre előtelepített Vistával rendelkező számítógépek forgalomba állítása. Ekkor kezdődik ugyanis a karácsonyi vásárlási szezon, és eredetileg erre időzítették volna az operációs rendszer debütálását.

A Microsoft arra számít, hogy a gazdag szolgáltatások és temérdek újítás miatt a vásárlók így is, úgy is beszerzik majd a Vistát, továbbá az évváltás ellenére az új Windows így is az eredetileg tervezett pénzügyi negyedévben lát majd napvilágot. Az Elemzők azonban ezt nem látják ilyen pozitívan a kialakult helyzetet. "Ha lekésik a karácsonyi főszezont, az óriási károkat okozhat, a további eladásokat pedig drasztikus mértékben lelassíthatja.", mondta Sam Bhavnani, a Current Analysis elemzője. "A kár ráadásul hosszú távú, és közvetve a számítógépgyártók, a viszonteladók és az alkatrész árusítók is megérzik a hatását."

A Wall Street is negatívan reagált a fejleményekre. Nem csak a Microsoft, hanem annak hardverpartnerei, a Dell, és a Hewlett-Packard részvényárfolyama is csökkent, bár az esés nem volt annyira számottevő.

A Microsoft-bennfentes Paul Thurrot szerint az összes fontosabb időpontot 6-8 héttel tolták későbbre, így az áprilisra várt, talán már a nagy nyilvánosság számára is elérhető Beta 2/RC0 változat várhatóan május végén (24-e körül) jelenik majd meg. A július közepére tervezett RC1 augusztus 25-ére csúszik, míg a gyártásra kész RTM változat elkészülésének jelenlegi időpontja: október 25. Thurrot szerint a bétatesztelők a napokban újabb technológiai előzetes (CTP) kiadásának örülhetnek. Ez lesz a 5342-es számú változat.

 

Maróti Mihály és Spányik Balázs

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.