Hirdetés

Játékelmélettel a terrorizmus ellen



|

Az LAX-en új eszközt vetnek be a terrorizmus elleni harcban: a véletlent.

Hirdetés

A terrorcselekmények előkészítése hónapokkal, esetleg évekkel az akció előtt kezdődik a megfigyelési szakasszal, a Dél-Kaliforniai Egyetem által fejlesztett ARMOR pedig remélhetőleg még ebben a fázisban lehetetlenné teszi egy hatékony terv kidolgozását. A megfigyelés ugyanis általában a védekezés (járőrözés időpontja, ellenőrzőpontok helye) mintáinak feltérképezését jelenti - ha pedig ilyen minta nincs, lehetetlenné válik a tervkészítés.

 

Véletlenszerűen viselkedni pedig nem könnyű - ha lehetséges egyáltalán. Akarva-akaratlan a biztonsági emberekben kialakul egyfajta járőrözési minta, ezen segít ez a szoftver. A megoldást eredetileg Praveen Paruchuri dolgozta ki, USC-n készülő játékelméleti doktorijához. Olyan megoldást keresett, mely lehetővé teszi egy „ügynöknek" (ez lehet egy robot, vagy akár egy vállalat is), hogy reagáljon egy második ügynök cselekedeteire, mely második ügynök tisztában van döntéseivel.

 

A dolgozatot a mesterséges intelligenciával foglalkozók nem fogadták túl nagy lelkesedéssel - az FBI viszont felfigyelt rá. A nyomozók az USC csapatával együtt dolgozva pár hónap alatt megalkották az ARMOR-t, mely ezentúl védeni hivatott a repülőteret, mely a nyugati part egyik legnagyobb célpontja a terroristák szemében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.