Hirdetés

Jön a táblagépekre optimalizált Ubuntu Linux



|

Várhatóan nyíltabb lesz kereskedelmileg, mint az iPad operációs rendszere.

Hirdetés

Az Ubuntu projekt fejlesztésével és koordinálásával foglalkozó cég a nyílt forráskódú operációs rendszer táblagépeken futtatható változatán dolgozik. Az ingyenes rendszer segíthet csökkenteni a táblagépek árát.

 

Legkorábban 2011 első negyedévének vége felé bukkanhatnak fel a boltokban az Ubuntu alapú táblák. A Canonical szerdai bejelentése értelmében ezzel a mobil szegmensre is kiterjeszti jelenlétét.

 

A legtöbben legalábbis hallottak már az Ubuntu Linuxról, mely az egyik legsikeresebb asztali Linux disztribució, javuló hardver támogatása és fejlődő kezelőfelülete révén egyre versenyképesebb alternatíva a fizetős Windows mellett. A versenyben segíti a vállalati piacon, hogy hosszú távon támogatott (Long Term Support) változatokkal is megjelenik (ez megtalálható a PC World júniusi számának lemezmellékletén is), melyek 3 illetve szerver változat esetén 5 évre biztosítja a vállalatok számára a háttértámogatás lehetőséget. Jelenleg az Ubuntu 10.04 van porondon, kiszolgálók, PC-k és noteszgépek számára optimalizált változatban.

 

Táblagéphez más rendszer és felület kell

A táblagépek olyan kézi eszközök, melyek rendszerint több ponton érinthető és érintésérzékeny kijelzővel és képernyőn megjelenő, virtuális billentyűzettel dolgoznak. Hardverüket a mobilitás, minél hosszabb üzemidő jegyében tervezték, ezért természetesen nem sok értelme lenne ugyanazt az asztali Linux kiadást beleerőltetni egy érintőképernyős táblagépbe - gondoljunk csak a Microsoft TabletPC igencsak mérsékelt sikerére. Mint azt Chris Kenyon, a Canonical OEM szolgáltatásának elnökhelyettese elmondta, az új operációs rendszer nem csak könnyített lesz rendszerigények tekintetében, de barátságos érintésérzékeny felületet is kap, multitouch támogatással. A fejlesztés során fő célkitűzés, hogy olyan munkaasztalt tárjanak a felhasználók elé, mely jól használható virtuális billentyűzettel szolgál és gyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt funkciókhoz, alkalmazásokhoz.

 

 

Hagyományos Ubuntu desktop
Hagyományos Ubuntu desktop

 

 

Teljesen más kinézetre számíthatunk, mint az asztali Linuxnál

 

Természetesen nem lesz egyedül a táblagép szoftver piacon az Ubuntu, nem lesz egyszerű a Google Android, az iPad-ben használt Apple iPhone OS, az Intel Meego és talán még a HP (volt Palm) WebOS jelenlétében helytállni. A Microsoft hasonló termékével szemben - ha az jelentkezik tábla operációs rendszerrel - előnyt jelenthet majd az Ubuntu ingyenessége. Kenyon szerint „jelenleg ignecsak izgalmas ezeknek az eszközöknek (táblagépek) a világa, rá is haraptunk a témára rendesen. Le a kalappal az iPad fejlesztői csapata előtt azért, amit véghezvittek."

 

Milyen hardveren?

A hardver oldaláról már most tárgyalásokat folytat a Canonical különféle táblagyártókkal és komponens gyártó cégekkel, hogy az operációs rendszer minél gyorsabban és minél csekélyebb áramfogyasztással futhasson majd. A cégnek szerződése van a lapkagyártókkal, konkrétan a Freescale, Texas Instruments és a Marvell vállalatokkal, melyek az Arm processzordizájnjára építve táblagépek és netbookok számára gyártanak lapkákat. Az Intellel is együttműködik a Canonical, hogy minél hatékonyabban kezeljék az eszközök az Intel processzorok energiatakarékos lehetőségeit. A Pixel Qi is előkelő helyet foglal el a cég kontakt listáján, mint olyan gyártó, aki laptopokba és táblagépekbe fejleszt energiatakarékos kijelzőket.

 

 

Táblagép
Táblagép

 

 

 

Az Ubuntu Light nyomában

Annyi tudható, hogy a táblagépekbe szánt Ubuntu változat az operációs rendszer következő, 10.10-es, Maverick Meerkat kódnevű kiadására épül majd. Egy köztes változat kiadására készülnek, mely a táblás OS-t és a már ismert Ubuntu Light kiadást ötvözné. Az Ubuntu Light kiadás netbookokhoz, gyengébb noteszgépekhez készült, mint a rendszer kissé egyszerűsített és gyorsított kiadása.

Nem annyira köztudott, de 2008-ban már kiadott a Canonical egy Ubuntu változatot, melyet kifejezetten mobil internet eszközökhöz szánt, csakhogy ezek a készülékek egyszerűen nem terjedtek el a várt mértékben. Most a táblagépek konkrétabb célt jelentenek és a közönség várakozása is jelentős ebben az irányban. Felmerülhet a kérdés, hogy nem készít-e a Canonical egy kifejezetten okostelefonokra szánt kiadást, de erre a zsúfolt piacra egyelőre nem kíván betörni a cég.

 

 

Ubuntu zenebolt
Ubuntu zenebolt

 

 

Az iPad példájára gondolva nem mellékes kérdés, hogy milyen tartalmak lesznek elérhetők az Ubuntu táblagépekről. Ugyan a Canonical is rendelkezik egy a rendszerbe szépen integrált zenebolttal Ubuntu One Music Store néven és ott az Ubuntu One felhő alapú tárhelyszolgáltatás is, ha a felhasználók kifogytak volna a táblagépeken szűkös helyből, mégis más hozzáállásra számíthatunk, mint az Apple részéről. A szabad forráskód szellemében elképzelhetetlen, hogy az Ubuntu saját médiabirodalmába kényszerítse a felhasználókat, így valószínű, hogy a tartalmak, szoftverek, e-book anyagok és video anyagok vagy épp tankönyvek forrásának kiválasztása a felhasználóra lesz majd bízva. Van esély arra, hogy a táblagyártók illetve mobilszolgáltatók saját arculatukhoz és média partnereik kínálatához szabott Ubuntut telepítenek majd gépeikre, de erősen és joggal reméljük, hogy senki sem épít majd ki zárt rendszert.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.