Hirdetés

Jövőre érkezik a GNOME OS



|

Nagy terveket szőnek a perifériára szorult linuxos grafikus környezet fejlesztői.

Hirdetés

A jelenleg is zajló GNOME Europen Conference keretében a korábban első számú, ám mostanra háttérbe szorult linuxos grafikus környezet fejlesztését koordináló Xan Lopez és Juan Jose Sanchez páros meglepő prezentációval rukkoltak elő, ugyanis a GUI 4.0-s verziójának bejelentése mellett hivatalossá tették a jövőre érkező GNOME OS eljövetelét is.


Állításuk szerint az asztali környezet következő verziója megjelenés tekintetében nem hoz majd hatalmas változásokat a jelenlegi változathoz képest, az általános javításokon felül elsősorban az érintőkijelzőkön való kezelhetőségen kívánnak reszelni, plusz a fejlesztők dolgát megkönnyítendő dedikált SDK-t terveznek kiadni a szoftverhez.


Ami ennél is érdekesebb, hogy a GNOME 4.0 jövő márciusban esedékes debütálásával körülbelül párhuzamosan egy saját Linux disztribúciót is életre fognak hívni a projekt vezetői, amellyel le kívánják másolni a Canonical üzleti modelljét: szeretnék az operációs rendszert különféle hardvereken előtelepítve a felhasználókhoz juttatni, lenne hozzá fizetős terméktámogatás, továbbá felhő alapú szolgáltatásokkal és programbolttal tennék vonzóvá a megoldásukat.


Hab a tortán, hogy hivatalossá vált a GNOME fejlesztők 20×20 névre keresztelt stratégiája is, amely keretében 2020-ra már 20 százalékos nemzetközi piaci részesedést kívánnak elérni a grafikus felületükkel. Az új elképzelés a 2005-ben bejelentett, ám nagyot bukott 10×10 stratégia utódja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.