Hirdetés

Júliusi teljes verzió: Ashampoo Uninstaller 3.12a



|

Nyomtatott magazinunk júliusi száma mellé adott teljes verziónk egy programeltávolító alkalmazás: rendet rakhatunk a letörölt alkalmazások után!

Hirdetés

Minden Windows-felhasználó tisztában van vele – ha pedig nem, akkor előbb-utóbb rájön –, hogy a telepítés után még fürge operációs rendszer pár hónap alatt szépen lelassul. Ezt nagyrészt a feltelepített, majd eltávolított programoknak „köszönhetjük”, amelyek leszedés után rendszerleíró adatbázis-bejegyzéseket és egyéb „szemetet” hagynak maguk után. Az Ashampoo Uninstallerrel megelőzhetjük az ilyen irányú problémákat, hiszen több módszert is kínál a gépünkön lévő programok eltávolítására. Legügyesebb trükkje az, hogy a telepítése után felrakott szoftverek rendszerben történt változtatásait külön állományba naplózza, így (elvileg) teljesen ki tud takarítani utánuk. Emellett extra takarító funkciókkal is rendelkezik.

 

ashampoo_1.jpg


 

A program felülete egy nagy ablakból áll, a bal oldalon található fülek segítségével tudunk navigálni a különböző kategóriák között. Mivel az alkalmazás kezelése eléggé összetett, valamint a magyarítás sem tökéletes mindenhol, használatához fokozott óvatosság szükséges.
A legelső, Áttekintés ablakban a program két fő funkciója érhető el. Ha a többi ablakra soha nem kattintunk, a szoftverek telepítését és eltávolítását innen is tökéletesen el tudjuk végezni.
A Telepítés-varázsló segítségével értelemszerűen új programokat rakhatunk fel a gépünkre biztonságosan. Ez a varázsló három lépésből áll: az elsőben a program lementi a rendszeradatokat (rendszerleíró adatbázis, meghajtó adatbázis és a rendszerfájlok), a másodikban maga a telepítés történik meg, az utolsóban pedig ismét mentés készül a rendszeradatokról. Az első és a harmadik pontban lezajló mentéseket hasonlítja össze a program és ezek különbségét tárolja el egy naplóállományba – elvileg így ebben egy szoftver telepítésekor a rendszerben végrehajtott változások mindegyike megtalálható lesz.

 

ashampoo_2.jpg
A manuális eltávolító modul csak hozzáértők számára javasolt

 

A korábban létrehozott telepítésnapló-állományok tartalmát szabadon böngészhetjük és felhasználhatjuk az alkalmazások eltávolításakor is (nem kötelező). Haladó felhasználók akár manuális programeltávolítást is választhatnak, ilyenkor kézzel kell a Start menüből, a Program Files mappából, a rendszerleíró adatbázisból és az állomány-hozzárendelések közül a számunkra nemkívánatos elemeket „kivakarnunk” – csak óvatosan!
Mint már említettük, annak ellenére, hogy a szoftver fő funkciója a fájdalommentes programeltávolítás, rengeteg egyéb takarító funkcióval is rendelkezik. Ilyen például az átmeneti internetállományok törlése, az üres mappák és dupla állományok keresése, a töredezettségmentesítés vagy a rendszerleíró adatbázis takarítása.

 

ashampoo_3.jpg
A program extra funkciókat is kínál a gépünk rendben tartására
 

 

Az ismerkedést megkönnyítendő, a következő lapon bemutatunk egy programtelepítést és -eltávolítást.

1. Példánkban egy programot telepítünk és távolítunk el az Uninstalleren keresztül. A telepítés megkezdéséhez válasszuk ki az alkalmazás főablakának Áttekintés füle alatt található széles Telepítés-varázsló gombot.

ashampoo_kezel_1.jpg


2. A megjelenő ablakban az első pont a meglévő konfigurációs beállítások lementése. Ehhez kattintsunk a Konfiguráció mentése pontra. Ez egy pár másodperces művelet, amelynek végeztével egy felugró ablak figyelmeztet minket annak végére.

ashampoo_kezel_2.jpg


3. A következő lépésünk magának az új programnak a telepítése. Ezt megtehetjük a Windows Intézőből „hagyományos” módon indítva, de akár az Alkalmazás telepítése gombot használva is elkezdhetjük a műveletet.

ashampoo_kezel_3.jpg


4. A telepítés végeztével, a varázsló harmadik lépésben kattintsunk a Naplókészítés gombra. Ez ismét egy mentést készít a rendszerünkről, a változásokat pedig egy ECL kiterjesztésű állományba menti, amit bármelyik mappába elhelyezhetünk.

ashampoo_kezel_4.jpg


5. Miután a program mindennel végzett, áttekinthetjük a telepítés alatt végbement változásokat a rendszerleíró adatbázisban, a fájlstruktúrában és a rendszerállományokban. Ezek az elmentett naplófájlok akár később is betölthetők és böngészhetők.

ashampoo_kezel_5.jpg


6. Az Eltávolítás-varázsló gomb megnyomásával szabadulhatunk meg a telepített programoktól. Ekkor a korábban elmentett ECL állományt kell az Uninstaller programnak megmutatni, majd az Automatikus eltávolítás pontot kiválasztani, amelynek hatására a telepítés minden módosítása eltűnik a rendszerünkből.

ashampoo_kezel_6.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.