Hirdetés

Karácsonyi internetes vásárlás biztonságosan



|

10 tipp kezdőknek. Nem gurunak kell lenni, csak józannak.

Hirdetés

Ki szeretne tömegben, fertőző betegségeket begyűjtve tolongani egy plázában azért, hogy az orra elől vigyék el a jó vételeket? Inkább maradjunk otthon és rendezzük az egészet kényelmesen a gép elől. Egyre nagyobb bizalmat mutatnak a hazai vásárlók is az internetes vásárlás iránt, de azért ne legyünk könnyelműek. Cikkünkben tippeket adunk ahhoz, hogy miként vásárolhatunk megelégedettséggel: a biztonságos böngésző lényeges lesz, de nem az informatikai ismereteink lesznek a leglényegesebbek.

 

Böngészőt frissíts!

Mind az Internet Explorer, a Mozilla Firefox és a Google Chrome (vagy Chromium) alkalmas arra, hogy elnavigáljon minket a vásárlás vizein. Nem mindegy azonban, hogy melyik verzióról beszélünk, használjuk mindig a legfrissebb, minden frissítéssel megpakolt kiadást! (Az IE 6 eszünkbe se jusson!!!). A Windows Update automatikusan segít az Internet Explorer napra készen tartásában, a Chrome és a Firefox frissességéről maguk az alkalmazások gondoskodnak. A Chrome automatikusan vagy a Súgóba lépve néz telepíteni való után, a Firefox esetében az alapbeállításokkal ez szintén automatikus (Beállítások, Haladó/Frissítéseknél lehet engedélyezni, ha tiltva lenne).

Amúgy általában véve érdemes biztonságos beállításokat alkalmazni, ahogy arról a PC World-ben részletesen olvashatnak.

 

Rászedés ellen vírusírtó

Pontosabban internetes biztonsági csomag az, amire szükségünk lesz. Ez nem csak a vírusirtót, de a csaló és kártékony weboldalak feketelistáját is tartalmazza és figyelmeztet gond esetén. Vannak ingyenes megoldások is, mint az AVG Anti-Virus Free Edition, az Avast Free Antivirus 7, a Panda Cloud Antivirus 1.5, az Avira Free Antivirus 2012, melyek néhány biztonságos böngésző bedolgozóval együtt hatékonyak lehetnek. Ha azonban nem lövünk az egészhez, használhatjuk a PC World mellékleteként megjelenő neves csomagokat ingyenesen (havi megújítással), ezekhez kevésbé kell értenünk.


Még valami. Vigyázzunk a közösségi hálón az üzenőfalakon terjedő tippekkel és hirdetésnek látszó izékkel. Az igazi hirdetések az oldalsávban vannak, mi szóltunk! 

 

Keresd a lakatot!

Nagyon fontos, hogy bizalmas adatokat csak olyan helyen adjunk meg, mely biztonságos, titkosított kapcsolatot (SSL) használ. Az ilyen oldalak neve előtt a címsorban vagy a státusz sorban egy lakat látható, jelezve, hogy harmadik fél nem tud belenézni az eladó és vevő között zajló adatcserébe.

 


Minél kevesebb információ magunkról

Ne adjunk meg több adatot magunkról, mint ami minimálisan szükséges, hiszen mi fogunk fizetni. Igenis legyen gyanús, ha még a TAJ számunkat is el akarja kérni tőlünk egy oldal, mikor mi csak egy könyvet szerettünk volna megvásárolni.

 

E-mailben semmit!

Soha semmilyen bizalmas, érzékeny információt nem kér tőlünk egyetlen tisztességes internetes bolt sem e-mailben. (A bankok pedig hírlevélen túl semmi másra nem használják az e-mailt!) Csak a fentebb említett, SSL kapcsolattal védett fizetési oldalon adjuk ki bankkártya számunkat, soha sehol másutt.

 

A PayPal jobb, mint a bankkártya

Itthon méltán népszerű a PayPal, mely biztonságos falat húz a fizetési folyamaton belül közénk és a bolt közé, figyel a gyanús tevékenységekre. Ilyen szolgáltatás még a Bill Me Later és a PaySimple is. Ha inkább bankkártyával fizetnénk, akkor fogadjuk meg a Biztonságportál szakmai tanácsait.

 

Utánvét: drága, de biztonságos

Hazánkban ma is az utánvéttel vásárlás a legnépszerűbb, ami postai vagy futár szolgáltatáshoz kötődik. Ez bizonyosan drágább, mint a bankkártyás fizetés, de kézzelfoghatóbb. Ügyeljünk arra, hogy a vevő állja a szállítás és utánvét költséget, aminek mértékét előzetesen ellenőrizzük az eladó weboldalán. Célszerű egy tételben több cikket rendelni, akár összeállni egy ismerőssel, hogy jobban megérje.

 

Tudd, hogy kitől vásárolsz!

Ha van ismert partner, miért próbálkoznánk ismeretlenekkel? Különösen akkor fontos kicsit utána nézni annak, hogy ki van a túloldalon, ha bankkártyával fogunk fizetni. Persze kevés a hangzatos név és az ismerős logó, amit le is lehet másolni, jobb rendesen utána nézni. Hazai bolt esetén az www.e-cegjegyzek.hu felé vegyük az irányt, ennek adatbázisa minden magyarországi elektronikus bolt adatait tartalmazza.


Vásárlás előtt minden esetben nézzünk utána a webáruház üzemeltetőjének (szolgáltató, a termék eladója) személyéről, aki köteles többek között nevét (cégnév), címét, székhelyét, elérhetőségét (e-mail cím, esetlegesen telefonszám, fax) és adószámát is feltüntetni a honlapon. Ezeket amúgy is célszerű elmenteni arra az esetre,ha később kiszállítási vagy garanciális probléma merülne fel. Ha nem adja meg magáról a bolt a kötelező adatokat, akkor ne vásároljunk ott!

Szeretnénk bevált helyet tehát, de melyik az? Néhány minősítő szolgáltató segíthet számunkra, különösen nemzetközi oldalakon. A Better Business Bureau Online vagy a Truste logói tanúskodnak arról, hogy részletesen bevizsgálták és megfelelőnek találták az egész boltot. A minősítők oldalán lehet keresgélni termékekre is, például kiderülhet, hogy melyik megbízható boltban lehet iPad-ot kapni.

 

Nem minden magyar, ami .hu

Természetesen számos becsületes európai és európán kívüli internetes áruház vár minket, nem csak hazai boltok lehetnek a nyerők. Számolnunk kell azonban azzal, hogy más országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak az elektronikus vásárlásra és az ügyek kezelésére. Nem biztos, hogy elállhatunk az üzlettől, reklamálni lehet, hogy más nyelven (jó esetben angolul) tudunk csak és a garanciális ügyintéző a nemzetközi postázással és biztosítással együtt már komoly költséget is jelenthet. Tájékozódjunk tehát, hogy a bolt mely országban működik. A .hu domain magában nem jelenti azt, hogy magyarok üzemeltetik a boltot, hogy melyik weboldalt ki jegyezte be, arról a domain.hu oldal keresőjében kaphatunk némi felvilágosítást. Ha .com végződésű a bolt honlapja, akkor a www.domaintools.com lesz az illetékes forrás. Javasoljuk, hogy hazai vagy európai kereskedéssel üzleteljünk, mert így egyszerűbb dolgunk lesz, ha bármi fennakadás vagy jogvita adódna.

 

Elállási jog

Ha európai cégtől (üzletből) vásárolunk, akkor bizony biztosan megillet minket a vételtől való elállás joga, arra való tekintettel, hogy a termék kiválasztásakor nem volt lehetőségünk azt testközelből látni. Indokolnunk nem kell, 7 napon belül vissza kell küldenünk a csomagot (átvételtől számítva) vagy szolgáltatás esetén jeleznünk elállási szándékunkat (szerződéskötéstől számítva 8 napon belül). Csak a munkanapok számítanak.

Vásárlásjog terén igen hasznos és hivatalos oldal a http://www.magyarefk.hu, mindenkinek ajánljuk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.