Hirdetés

Kárelhárításba kezdett a Google



|

Egy frissítéssel fogják megszüntetni a DroidDream malware által létrehozott hátsó kapukat a fertőzött androidos telefonokon.

Hirdetés

Mint csütörtökön már beszámoltunk róla, az Android Market hírnevén komoly csorba esett: a Google-nek összesen 51 szoftvert kellett eltávolítania a rendszerből, hiszen azok egy DroidDream névre hallgató kártékony kódot tartalmaztak. Az érintett alkalmazások a piactérről ingyenesen elérhető, népszerű programok illegálisan „felturbózott" és újracsomagolt változatai voltak, a megfelelő hatás elérése érdekében természetesen a nevük is nagyban hasonlított az eredeti szoftverekére.

 

Sony Ericsson XPERIA X8
Sony Ericsson XPERIA X8

 


A legtöbb malware-t tartalmazó program sajnos napok óta elérhető volt az Android Marketen, az eredeti beszámolónkban csak 21-et említettünk, akkor ennyiről volt tudomásunk. Ezen szoftvereket a becslések szerint 50-200 ezerszer tölthették le, csak később derült ki, hogy az eltávolított alkalmazások száma valójában 51-re rúgott - sajnos hivatalos adatokat eddig még nem közöltek a keresőcég illetékesei a fertőzések valós számát illetően.


Sikeres települése után a DroidDream kirootolta a készülékeket, információkat küldött róluk egy távoli szervernek, majd kódfuttatásra alkalmas hátsó kaput nyitott rajtuk. Szerencsére nem minden telefont volt képes megfertőzni, hiszen az általa kihasznált biztonsági rés az Android 2.2.2-es változatában megszüntetésre került.


A Google az ügy kipattanása után rendkívül gyorsan megkezdte a kárelhárítás első fázisát, az érintett alkalmazásokat eltávolították a piactérről, majd távolról törölték őket a fertőzött mobilokról. Sajnos ezzel a már tátongó hátsó kapukat nem sikerült bezárniuk, ám tegnap hivatalossá tették a végleges megoldást: rövidesen kiadnak az Android Markethez egy frissítést, amely képes detektálni a rés meglétét, majd automatikusan megszünteti azt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.