Hirdetés

Kéne egy Hackintosh? Ingoványos talaj!



|

Mióta a Macek is x86-os alapokra költöztek, nem is olyan nehéz bármilyen PC-re Hackintosh-t telepíteni. De hiába a megvásárolt rendszer, nem mindenkinek tiszta, hogy ezt szabad-e vagy sem.

Hirdetés

Sokak szerint szürke zóna és eltűrt cselekedet, amikor valaki egy normál PC-re OS X oprendszert telepít. Mióta az Apple gépei is x86-os alapokra épülnek, sőt, igazából lemásolhatók boltban kapható komponensekkel, megnyílt az út az OS X telepítése előtt is bármilyen PC-re. Ez persze csak papíron ilyen egyszerű, ráadásul a legális résszel sem árt számolni, merthogy ilyen is van, a sok kompatibilitási gondról nem is beszélve.

Hirdetés


Nem minden PC alkalmas

Az OS X-nél a hardvert nem változtatták meg fizikailag, de a BIOS-t, pontosabban az UEFI-t nagyon átalakították, ezért ha csak úgy simán belekezdenénk, az OS X nem fog települni. Ehhez előbb egy olyan, speciális szoftverre van szükségünk, amelyet az OSx86 projektet támogató, lelkes programozók készítettek és teljesen ingyenesen letölthető. A tonymacx86.com weboldalon elérhető szoftverekkel (MultiBeast, UniBeast) programokkal tudjuk a megfelelő telepítőkulcsot elkészíteni és itt jön az első nagy gond.


Nem minden hardvert fogad jól az OS X - elég kötött a kompatibilitási lista és elég egyet hibázni, a kép rossz lesz, nem lesz hang vagy net és a többi. Szerencsére a neten alaposan kitesztelték már a jól működő hardvereket és a lista szép hosszú.


Még így sem legális

Sokan szeretnének nagyot spórolni a Hackintosh-ba beleszállva, mondván, a hardver prémium árát nem fizetik meg. Ugyanakkor nem szeretnének warezolni és az app store-t is szépen használnák, éppen ezért hajlandóak fizetni az operációs rendszerért. Ezt meg is lehet tenni az OS X 10.6-os Snow Leopard verziójával, sőt, ilyenkor a telepítés is kicsit máshogy alakul, illetve sikeres install után csupán néhány gombnyomás az El Capitan, a legfrissebb OS X beszerzése és automatikus telepítése.


De aki azt gondolja, hogy egy 6 ezer forintos telepítő DVD megvásárlásával legalizálta otthoni Hackintosh projektjét, az sajnos óriásit téved. Merthogy az Apple OS X felhasználási feltételeiben szépen, mindenki számára érthetően le van írva, hogy még így sem legális a használat, sőt, OS X-et kizárólag Apple hardveren lehet futtatni.


Azért próbálkozni lehet

Ha ezt bevállaljuk, és mégis telepítjük a rendszert, ráadásul odafigyeltünk a hardver összeválogatására, minden valószínűség szerint egy szépen és gyorsan futó rendszerünk lesz, ahol minden funkció működik. Az UniBeasttel feltelepített UEFI ügyesen csapja be az OS X-et, és hibátlanul kommunikál a hardverrel és az OS-sel is, de azért egy-egy apró gond mindig bejöhet. Hiába például a telepítés után használandó MultiBeast, a hang, a LAN és az egyedi vezérlők tökéletes működésre bírása nem lesz egyszerű. Ha notebookra telepítjük, az energiagazdálkodás tökéletesítésére is sok időt fogunk fordítani, ha pedig GeForce vagy Radeon kártyánk is van, hát nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz a megfelelő driver telepítése.

Fogjuk a kezed: így kezd neki

Ha mégis úgy döntenél, itt az ideje legalább egy próbakörre elvinni az OS X-et (ami amúgy nem olyan rossz operációs rendszer), minden segítséget és trükkös lépést megtudhatsz áprilisi számunkból. Itt bemutatjuk a hardverválasztási buktatókat, a telepítőkulcsos trükköket és a telepítés utáni rejtett csapdákat is. Kalandra fel!

(Nyitókép: Travis Isaacs)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.