Hirdetés

Kényszerű géplassítók - melyik vírusirtóra szavazol?

|

Tiszta sor, hogy a biztonságról van szó, mégis fájó szívvel áldozunk fel minden egyes százalékot gépünk teljesítményéből. Hogyan tarthatjuk meg a legtöbb erőforrást és a biztonságot egyszerre?

Hirdetés

A kérdés nagyjából azóta foglalkoztatja a felhasználókat, mióta megjelentek a vírusirtók – ezek a programok erőforrásért cserébe védik a gépünket éjjel-nappal. A védelemre mindenkinek szüksége van, de ez igaz a teljesítményre is – a drágán vásárolt CPU és RAM erőforrásainkat nem szívesen áldozzuk fel egy pazarló vírusvédelemért. Ha nem törődünk bele, hogy a választott, beszerzett, megvásárolt védelmünket használjuk, az egyik megoldás, ha a régi módszert választjuk, a másik, hogy megvizsgáljuk, melyik az a program, amely a legkevesebb erőforrás mellett még éppen annyi védelmet biztosít, ami számunkra már elegendő.

Hirdetés


A klasszikus módszer

Régen minden egyszerűbb volt. Akkor is volt vírus, amit a szomszéd Pistike hozott át kisflopin, de mi résen voltunk, és erre az időre aktiváltuk a védelmet, ami riasztott és formázta a lemezt. Később sem volt nehéz dolgunk – a balta egyszerűségű vírusok és online kártevők korában amikor neteztünk, betárcsáztunk, böngésztünk és letöltöttünk aktív védelem mellett, majd lekapcsolódtunk és nyugodtan ki is kapcsolhattuk a védelmet – miénk volt gépünk erőforrásának 100 százaléka.


Manapság már nem igazán találunk olyan gépet, mobilt, okoseszközt stb, amely ne lenne éjjel-nappal online, ahogy szinte mindent online is intézünk. Ennek ellenére még mindig vannak olyan felhasználók, akik csak akkor aktiválják az online kapcsolatot, amikor neteznek – ilyenkor a védelmi csomag is aktív és lassítja a gépet. Amikor azonban videót vágnak, képet szerkesztenek, vagy éppen játszanak, kihúzzák a LAN-kábelt vagy letiltják a vezérlőt. Kényelmetlen és macerás megoldás, ráadásul ma már nem is biztos, hogy tökéletes biztonságot ad (például a korábban letöltött kártevő később, offline állapotban, letiltott védelem mellett aktiválódik).


A keresés

A PC gyönyörűsége, hogy nincsen két egyforma, és ezt még meg kell szoroznunk a rengeteg vírusvédelmi megoldással is. Azt akarjuk ezzel mondani, hogy nem biztos, hogy mindegyik védelmi csomag lesz ugyanolyan hatással gépünkre, érdemes hát kísérletezni. Persze a kísérlet azon részét, amikor a kártevőket ráeresztjük munkagépünkre, azt nem ajánljuk, helyette a különböző laboratóriumok összehasonlításait vehetjük alapul.


A független AV-Comparatives listáját érdemes átnézni, akik 64 bites Windows 8.1 alatt, Core i5 CPU-val szerelt gépen teszteltek az elérhető vírusirtók közül 20-féle terméket. A valós használatot szimuláló tesztek eredményeit egy AV-C pontszámba sűrítették, lefuttatták a PCMark8-at is, így kapták meg a végeredményt. A tesztelők úgy találták, hogy a leggyorsabb egy PC még mindig úgy lehet, ha semmilyen védelmi csomag nem fut a háttérben, de persze ezt nem javasolják. Aki azt hitte, a beépített Windows Defender nem fogyaszt sokat, meg fog lepődni, mert 18-as pontszámával a mezőny közepe-vége felé helyezkedik el, ami nem túl jó eredmény. A legkevesebbet az Avast fogyasztja az értékes erőforrásból, de dobogós az Emsisoft és az Avira is. A sort a hazánkban is közkedvelt Kaspersky, AVG, Bitdefender és ESET folytatja, a sor végét pedig a kevésbé ismert megoldások zárják.


Nagyon fontos – és a teszt is kitér erre -, hogy a sorrend tisztán a PC lassítását mutatja, a védelmi szintet, megbízhatóságot, a védelem szintjét nem. Érdemes átfutni a jelentést, mert sok hasznos információt megtudhatunk belőle.


Te melyik védelmi csomagra esküszöl?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.