Hirdetés

Keressünk Binggel!



|

Míg a Microsoft új üdvöskéje a tengerentúlon már a Google kárára is növekszik, hazánkban csak egyszázalékos részesedésen toporog. Annak ellenére, hogy a Bing bizonyos esetekben megfelelő alternatíva lehet a Google mellett. Nézzük, hogyan érdemes használni!

Hirdetés

Egy évvel ezelőtt, 2009 májusában a Microsoft nagy dínomdánom keretében elindította a Binget. A döntés-előkészítő keresőnek aposztrofált szolgáltatás népszerűsége a kezdetekben – az újdonság varázsát kihasználva – gyorsan növekedett, majd lassú, ám stabil piacbővülésre váltott. Ennek kezdetben a Yahoo! itta meg a levét, ám ez év márciusában már a Google is megsínylette a Microsoft keresőjének növekvő népszerűségét. A piacvezető 0,4 százalékot vesztett a részesedéséből, míg a Bing 0,2 százalékkal nőtt. Persze ez lehet egy havi kilengés eredménye is, de jelzi azon trendet, hogy a Microsoft megoldását egyre több amerikai felhasználó fedezi fel.

 

 

Csaljunk a lokalizációnál!

 

 

Mindebből hazánkban szintes semmit sem lehet érzékelni, mivel a Bing a Gemius adatai szerint csupán egyszázalékos piaci részesedésen toporog Magyarországon. Ez nem is túl meglepő, mivel a magyar Bing nem egyenlő az amerikai Binggel – az új funkciókról szóló hangzatos bejelentések nem érintik az itthoni felhasználókat, mivel azokat nem tudják a gyakorlatban kipróbálni. Az igazi magyar Bing elindításához ugyanis még idő (és pénz is) kell. Tavaly májusban emiatt a Microsoft csak béta-állapotban indította el keresőjét hazánkban, ami első ránézésre csupán egy átnevezett Live Search-nek tűnik; azon keresőnek, amely egyébként pályafutása során kudarcot vallott a Google ellen vívott harcban. A Bingre mindennek ellenére várhatóan szebb jövő vár, így megnéztük, hogy jelen formájában (béta-állapotban) mely esetekben lehet hasznos a hazai felhasználók számára.

 

 

Segítség a matekházinál

 

 

Kis hazugság

 

A teljes igazság miatt rögtön egy korrigálást kell tennünk, mivel a béta-állapotú hazai Binggel egyelőre nem érdemes foglalkozni. Helyette inkább az Egyesült Államokból elérhető keresőt érdemes használnunk. A cseréhez látogassunk el a www.bing.com weboldalra, majd a fenti menüsoron a földrajzi helynél állítsuk át a lokalizációt Egyesült Államokra (United States – English), vagy a nemzetközi angol változatra. Apró hazugságunk eredménye a tengerentúli, teljes funkcionalitással rendelkező Bing lesz, amellyel már érdemes kutakodnunk. Főként akkor, ha angol nyelvű információt keresünk, mivel a magyar szavak esetén a Bing meg sem próbálja kitalálni, hogy pontosan mit is keresünk, csupán – a riválisaihoz hasonlóan – ömlesztve adja ki a találatait.

 

 

Ezt is lehet: Google-keresés a Bing alatt

 

 

Általános keresőkifejezések esetén (pláne ha angol nyelvűek) viszont már csoportosítja a hivatkozásait, különböző szolgáltatásokat már a keresés oldalán előrehelyez, hogy a felhasználó könnyebben megtalálhassa azon információt, amit kutat. A „Magyarország” kulcsszó esetén például legfölül elhelyezi hazánk főbb gazdasági adatait és a nagyobb városokat, amit öt, a kereső szerint legrelevánsabb találat követ. Utána pedig hármas csoportokban következnek az egy témakörbe rendezett oldalak, jelen kifejezés esetén Magyarország gazdasága, térképe, történelme, újságjai és turisztikai információk. Hasonlóan a „Budapest” kulcsszóhoz, mikor egy oldalon belül megtekinthetjük a legrelevánsabb találatok mellett, a kigyűjtött látnivalókat, az időjárást, a legutóbbi híreket és a csoportosított linkeket. A Bing ugyanis leginkább az első öt találatra fókuszál, mivel a felhasználók az arany háromszög elv értelmében az ötödik találaton túl már nem böngészik a felkínált hivatkozásokat, inkább módosítják és pontosítják a keresőkifejezést, hogy közelebb kerüljenek az áhított információhoz. Ezen ok miatt csak minden negyedik keresés hoz sikert, ezért a Microsoft fejlesztői úgy gondolkodtak, hogy száműzik az ötödik pozíción túl lévő találatokat, hogy helyükre bizonyos kritériumok alapján csoportosított hivatkozások kerüljenek. Ennek megfelelően ha például egy autómárkára keresünk rá, akkor a Bing külön szortírozza a kereskedőket, a szervizeket, a képeket, a videókat, és az adott típussal foglalkozó fórumokat, problémákat, valamint más felhasználók értékelését is. Igaz, mivel egyelőre hazai lokalizációt nem ismer, ezért a megjelenő használt gépjárművekről és az alkatrészekről szóló találatainak csak kevés hasznát vehetjük

 

 

Kattintás nélkül

 

A Bing egy másik fontos tulajdonsága, hogy igyekszik megspórolni a felesleges kattintásokat. Azaz videóra keresve már a találat felé húzva az egeret eldönthetjük, hogy az adott mozgóképet kerestük-e, illetve a weboldalak esetén betekintést nyerhetünk a hivatkozás tartalmába. Mindezt egyetlen klikk nélkül, így általános kulcsszavakra keresve jó pár felesleges átkattintásról kímélhetjük meg magunkat.

 

 

Előnézett és csoportosított találatok

 

 

Ez a logika egyébként a fentebb már ismertetett szolgáltatások esetén is tetten érhető. Azaz a Bing a főbb információkat igyekszik a keresett kifejezéshez tartozó első oldalon megjeleníteni, amely adatok egyébként a Google esetén szintén az első találatok között jelennek meg, csak azok eléréséhez át kell kattintanunk az információt tartalmazó oldalra. Így például ha tőzsdei információkra keresünk (például „IBM stock”), akkor a Google esetén „csak” az első találatra kell kattintanunk, addig a Bingnél rögtön a szemünk elé kerül a kért információ. Apróságnak tűnik, de ez a képesség a Microsoft keresőjének használatakor több területen is tetten érhető. A fenti példához visszatérve, míg a „Budapest” kulcsszónál a Google alapesetben csak a saját térképét és a kapcsolódó képeket helyezi előtérbe, addig a Bing kiemeli fővárosunk főbb adatait, az időjárást, a látnivalókat és a nevezetes helyeket. Sőt fülekkel még a Budapesttel kapcsolatos híreket (News) és a hosszú távú időjárás-előrejelzést (Weather) is a felkínálja. Más példával élve, ha a „UPS” kulcsszóra keresünk rá, akkor a Bing oldalán kereshetünk a csomagküldő adatai között az oldaluk meglátogatása nélkül, az „Investments” fülnél befektetési információkhoz juthatunk, míg a „Reference” fülre kattintva megnézhetjük a Wikipédia UPS-ről szóló szócikkét (sajnálatosan a szünetmentes tápegységekét).


A Microsoft fejlesztői ráadásul folyamatosan újabb szolgáltatásokkal ruházzák fel a Binget, hogy a kereső látogatói az időjáráshoz és a Wikipédia szócikkeihez hasonlóan az oldal elhagyása nélkül is megtalálhassák a számukra fontos információt. Erre jó példa a napokban megjelent szociális kereső, valamint a nemrég bevezetett receptkereső. Utóbbi kipróbálásához írjuk be a keresőmezőbe a „lasagne” kulcsszót, ennek hatására az oldalsávon rögtön meg fog jelenni a „Recipes” kulcsszó. Klikkeljünk rá, majd böngésszünk a megjelenő receptek között, az oldalsávon elhelyezkedő szűrőkkel (konyha nemzetisége, hozzávalók, főzési metódus) meglelve a gyomruknak kedves ételt. Nagy segítséget jelent emellett, hogy a Bing még a felhasználók értékelését is átveszi a partnereitől, így a kereső elhagyása nélkül minden fontos információhoz hozzájuthatunk.

 

 

Receptek a keresőben

 

Hátizsákosoknak

 

Fokozottan igaz ez a Bing utazás részlegére, ahol a Microsoft keresőjén belül nemcsak repülőjegyet és szállást foglalhatunk, de még tippeket is kaphatunk, hogy hol érdemes elköltenünk pénzünket. Ez különösen hasznos lehet, ha az utazási irodákat megkerülve mi magunk szeretnénk az utazást megszervezni. Habár az nem állítható, hogy mindenben a Bingre kellene hagyatkoznunk, az viszont igen, hogy a keresést érdemes a felületén elkezdenünk. Főként, ha az Egyesült Államokba szeretnénk utazni. Ehhez a Bing főoldalán kattintsunk a Travel opcióra, ezen belül a hagyományos keresésen túl a Flights fülnél a repülőjegyek, a Hotels fülnél pedig a Microsoft partnereinek szállásajánlatai között tallózhatunk. Ha az adott hely a begépelés során félkövéren jelenik meg (egyelőre csak az amerikai városoknál), akkor rendelkezésünkre áll a Bing Rate indicator szolgáltatása is, amely segít megállapítani, hogy hol érdemes rendelni és hol nem. Pénztárcakímélő szolgáltatás emellett a Flexible Search is, amelynél miután megadtuk az indulás helyét és a célállomást, egy grafikonon megnézhetjük, hogy mikor érdemes repülnünk (mikor a legolcsóbb a jegy), milyen időtartamra, illetve célállomás nélkül hova kellene mennünk gazdaságos nyaralásra. A megoldás egyetlen hátulütője, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokon belül használható, de ha egyszer a Bing valódi globális kereső lesz, akkor minden bizonnyal sokan fogják megtervezni az utazásukat a segítségével.

 

 

Hol érdemes megszállni?

 

 

Szerencsére ez nincs így a városok éttermeinek, nevezetességeinek és szórakozóhelyeinek a megjelenítésénél, mivel tapasztalatunk szerint e tekintetben az öreg kontinensünk számos településénél jól használható a Bing. Kipróbálásához a Travel szolgáltatáson belül írjuk be a keresőbe mondjuk a „London” kulcsszót, aminek hatására megjelennek a brit fővárossal kapcsolatos turisztikai információk. Ekkor az oldalsávon megjelenik a London Restaurants, míg a hasonló kereséseknél a London Night Clubs keresések ajánlata. Ha utóbbira kattintunk, akkor kapcsolódó opcióként a London Pubs, és a London Dance Clubs is megjelenik, s habár a funkció demonstrálására mindegyik alkalmas, a felelős magatartás kedvéért mégis válasszuk ki ezúttal az éttermeket (Restaurants). Ezen esetben meg kell jelennie azon térképnek, amely a London környéki éttermek listáját tartalmazza. Ha ráklikkelünk, akkor megkapjuk az összes helyet tartalmazó térképes listát, ahol a felhasználói értékeléseket is láthatjuk, illetve egy adott éttermet kiválasztva még a hellyel kapcsolatos kereső által fellelt találatokat is megtekinthetjük.

 

 

Repülőjegy-foglalás a Bing felületén

 

 

Az Amerikai Egyesült Államokon belül ugyanezt tudja a Local szolgáltatás is, csak sokkal jobban. Kipróbálásához elsőként lépjünk be a beállításokba, majd a Location mezőnél adjunk meg egy amerikai címet (például: Des Moines, IA). Ezt követően a Bing szolgáltatásainál kattintsunk a More elemre, majd a megjelenő oldalon válasszuk ki a Local lehetőséget. Keressünk rá a „greek restaurants” kifejezésre, majd haladjunk tovább a Listings for italian restaurants… elemre klikkelve. Itt értelemszerűen a londoni helyekhez hasonlóan láthatjuk a megadott település éttermeit, de fontos különbség, hogy immár különböző szűrök (ár, hangulat, konyha nemzetisége) alapján is böngészhetünk közöttük, így felesleges kattintások nélkül megtalálva a nekünk legmegfelelőbb vendéglátóhelyet.

 

 

Termékkatalógus a keresőben

 

A Bing termékkereső aloldala az öreg kontinensen leginkább azon felhasználók számára lehet érdekes, akik kifejezetten az Egyesült Államokból szeretnének rendelni. Ezen esetben jó kiindulópont lehet, hiszen a Bing Shopping összegyűjti több webáruház termékét, és a hozzájuk kapcsolódó értékeléseket és információkat, hogy azokat a saját felületén jelenítse meg. Habár a hazai felhasználókat a pénz-visszafizetési (caschback) akciók nem érintik, találhatunk azért jó vételeket.

 

 

Átvett értékelések és vélemények

 

 

A kipróbáláshoz írjuk be egy termékkategória nevét, vagy keressünk rá egy konkrét termékre. A böngészést a fenti példákhoz hasonlóan segítik az oldalsávon megjelenő szűrök, a többféle rendezési lehetőségek, az átvett felhasználói értékelések és a termékszintű adatlapok. Ha nem lennénk biztosak abban, hogy pontosan mit is keresünk, akkor a termékkereső oldalakhoz hasonlóan kategóriák alapján is böngészhetünk. A Bing Shopping főoldalán lévő xRank szolgáltatás grafikonján ráadásul még azt is megnézhetjük, hogy egy adott termékkörben éppen mely termékek a legnépszerűbbek, és melyek azok, amelyek hirtelen nagyon keresettek lettek.

 

 

Népszerű termékek az xRank grafikonján

 

 

Vizualizált csiripelések

 

A fentebb leírtak – mármint, hogy a Bing leginkább a tengerentúlon használható – fokozottan érvényesek a Microsoft Silverlight-alapú térképére is (a béta-állapotú Visual Search szintén e multimédiás platformot használja). A Bing Maps felületén ugyanis az Egyesült Államok bizonyos városaiban utcaszintű térképen navigálhatunk, s forgalominformációkat is megjeleníthetünk a megoldáson.

 

 

A Bing Map alkalmazásai

 

 

Ettől függetlenül a Bing bizonyos alkalmazásai remekül működnek hazánkban is, igaz, minden esetben kevesebb adattal kell számolnunk. Például a Map Apps segítségével a Twitter-felhasználók helyérzékeny csiripeléseit jeleníthetjük meg a fővárosunk térképén. Ennek köszönhetően, ha valaki egy étteremből frissíti státuszát, akkor azt az adott helyiséghez kapcsolva láthatjuk. Így ha képesek vagyunk csiripeléseinkhez földrajzi koordinátát is csatolni, akkor visszakereshetjük azt a Bing térképén, például egy színházi előadást így is megdicsérhetünk. Értelemszerűen ez fordítottan is működik, s ha egy bizonyos helyet keresünk a Microsoft térképén, akkor azon nyomban megtekinthetjük a területhez kötődő Twitter-üzeneteket is, sőt az oldalsávon található Embedd in your site lehetőséggel hozzájuthatunk ahhoz a kódhoz, amellyel egy adott terület csiripeléseit beágyazhatjuk a weboldalunkba. Így például egy rendezvény esetén látványosan jeleníthetjük meg látogatóink véleményét és élménybeszámolóját. Ráadásul, ha egy keresési kritériumot definiálunk, akkor a beágyazott térkép mindig a legutóbbi csiripelés helyét jeleníti majd meg. E ponton egyébként fontos megemlítenünk a Bing Twitter-keresőjét (www.bing.com/twitter) is, amely jelenleg még béta-állapotban van, de már elég jól használható.

 

 

Budapesti csiripelők

 

 

Emellett érdemes az elérhető publikus webkamerák képét, valamint a Photosynth fotókat is rávetíteni a Bing térképére, mivel e témakörökben meglehetősen sok objektum található már hazánkban. Remélhetőleg idővel a térkép többi alkalmazása is használhatóbb lesz Magyarországon, illetve a Microsoft térképe is részletesebb és pontosabb lesz. Addig is érdemes figyelni, hiszen a Bing megoldásai közül egyelőre talán a Silverlight-alapú térkép a legjobban használható hazánkban. Amint viszont a magyar Bing elhagyja a béta-ruháját, akkor hazánkban is már megfelelő alternatívája lehet a Google szolgáltatásainak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.