Hirdetés

Késik a LiMux projekt Münchenben



|

Hirdetés

A bajor főváros már két éve határozott arról, hogy a 14 ezer PC-jén futó Microsoft operációs rendszert és az Office programcsomagot nyílt forrású megoldásokkal helyettesíti, azonban a tényleges migráció mindeddig nem kezdődött el.

Peter Hofmann, a migrációs projekt vezetője elmondta, az áttérés azért késik, mert egy újabb pilot-projektre van szükség, amelyet 2006 elején bonyolítanak. "A tervezési fázisban vált nyilvánvalóvá számunkra, hogy a pilot projektek sokkal fontosabbak mint gondoltuk és a vártnál tovább kell hogy tartsanak" - magyarázta Hofmann. A pilot végeztével a migráció két lépcsőben valósulhat meg: van ahol egyből Linuxot és OpenOffice-t telepítenek, de egyes helyeken előbb az OpenOffice-t vezetik be még Windowson és csak később cserélik le az operációs rendszert is Linuxra.


Érdekesség, hogy míg az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciót készítő SuSE központja Münchenben található, azonban a város vezetése mégis a Debianra szavazott. Hofmann szerint az volt a cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenek legyenek minden szállítótól. A Debian Linux mögött nem áll egyetlen vállalat sem, noha vannak cégek, amelyek a Debian alapjaira építve adnak ki kereskedelmi disztribúciókat. A "LiMux projekt" kivitelezésében a Gonicus és Softcon lesz majd a városi önkormányzat segítségére. A két helyi cég olyan óriásvállalatokkal szemben nyerte el a Linux bevezetésének lehetőségét, mint az IBM, az EDS és a T-Systems.

Elsőként a polgármesteri hivatalban található asztali gépeken cserélik le a Windows NT 4.0-t és a Microsoft Office 97-et Debian Linuxra és OpenOffice-ra, azonban ez csak 2006 közepén várható. Az önkormányzati dolgozók megosztottak a nyílt forrású szoftverek bevezetésével kapcsolatban, egyesek attól tartanak hogy semmi sem fog jól működni, mások azonban alig várják hogy az új rendszeren dolgozhassanak - mesélte Hofmann.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.