Hirdetés

Készíti az Intel az iPhone alkalmazás konvertert



|

iPhone és iPad alkalmazások Intel alapokra alakítását teszi lehetővé az új eszköz.

Hirdetés

 

A ComputerWorld beszámolt róla, hogy az Apple miként korlátozta az iPhone és iPad alkalmazások fejlesztőit a felhasználható fejlesztőrendszerek körét illetően, gyakorlatilag bojkottálva az Adobe Flash használatát. Aztán enyhült a szabályozás, de az Apple Store-ba csak a natív C alkalmazások kerülnek be. Most az Intel ellenkező irányú migrációs eszköz fejlesztésébe kezdett, amivel az iPhone alkalmazások válnak futtathatóvá Intel hardverre alapuló mobil eszközökön.


Vita majdnem kibéküléssel


Az Apple technológiai és teljesítmény problémákra hivatkozva állja útját a Flashnek, nem csak a mobil eszközök böngészőiben, de az alkalmazásokban is. Az iPhone natív programozási nyelve az Objective-C, ezt ajánlja az Apple, és valóban ebben készíthetők a leggyorsabb programok. Csakhogy ezt kevesebben ismerik és használják, mint az Adobe Flash szkript nyelvét, az ActionScript 3-at. Az Adobe a CS5-ben biztosítja a Packager for iPhone eszközt, amely az ActionScript 3 alapú projekteket átfordítja iPhone alkalmazássá. A konverzióval persze nem lehet olyan jól hangolt, maximális teljesíményű alkalmazásokat készíteni, mintha üres lapról írnánk újra a projektet Objective-C-ben, de az esetek zömében ez a teljesítmény is bőven elegendő. Az sem mellékes, hogy így pluszmunka nélkül publikálhatjuk ugyanazt a projektet Flash alkalmazásba, weboldalra és iPhone-ra.

 


MeeGo
MeeGo

 

Sok ezer fejlesztőt kímélne meg ez a modul egy új nyelv elsajátításától és a dupla munkától, csakhogy az Apple áprilisi korlátozása szerint ez a megoldás nem használható iOS 4 alatt. A fejlesztők méltatlankodása és az általános nyomás hatására az Apple végül engedett és módosított a licencfeltételeken. Szeptembertől bármilyen eszközzel készített alkalmazások forgalmazása megengedett iOS 4 platformon (iPhone és iPad), csak az nem megengedett, hogy az alkalmazások maguk programkódokat töltsenek le. Nyilvánosságra hozta az Apple az alkalmazások bevizsgálásának menetét leíró dokumentumot is, így a fejlesztők jó előre felkészíthetik az alkalmazást.


IPhone - Intel migráció


Az Intel igyekszik előkészíteni a terepet saját mobil eszközökbe szánt hardver platformjának és ehhez az iPhone alkalmazásbázisát is használná startkőnek. A probléma csak az, hogy az iPhone és iPad és sok más mobiltelefon Arm tervezésű processzormagokra épül, így az ezen futó kódok egy Intel vas számára értelmezhetetlenek. Hogy kiküszöböljék az alkalmazások újrafordítgatásának terhét az Intel olyan eszköz fejlesztésén dolgozik, mely megkönnyíti az iPhone, iPad és más okostelefonokra írt alkalmazások átplántálását Intel alapokra.

 

iPhone
iPhone

 

 

Az eszköz felismeri, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz az iPhone alkalmazásban, hogy a kód Intel hardveren fusson - így nyilatkozott Doug Fisher, az Intel szoftver és szolgáltatás csoportjának alelnöke és a rendszerszoftverekkel foglalkozó alegység menedzsere egy keddi interjúban.

 

Lehetőséget ad az Intel migrációs eszköze arra, hogy a jövőben könnyen portolhassák az iPhone és iPad alkalmazásokat Meego alá, ami az Intel és Nokia közös fejlesztéseként megjelent Linux alapú operációs rendszer Intel hardverekhez. Ennek eredményeként gyorsabban telne meg az Intel alkalmazás áruháza, az AppUp Center, mely jelenleg netbook alkalmazásokat árul, de várhatóan kínálatát kiterjesztik egyéb mobil eszközökre is. Az Apple nagy időelőnnyel indult és már 250 000 alkalmazásnál jár saját AppStore-jában, ezeket az Intel új eszközének használatával könnyen piacra dobhatnák a fejlesztők az AppUp-ban is. Arról nincs hír, hogy az Intel fejlesztőeszköze mikorra készül el.

 

Az Intel erőteljesen tolja Atom processzorait, melyeket mobil táblagépekbe és okostelefonokba is ajánl. Ma azonban a legtöbb ilyen hardver Arm alapokra épül, így az átállás elősegítése, a fejlesztői munka megkönnyítése elősegíti az Intel Atom alapú szoftverválaszték bővülését és létfontosságú lehet az Intel mobil jövőjének szempontjából.

 

Cikkünket a ComputerWorld-től vettük át.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.