Hirdetés

Két év múlva vége a webes Flash-videóknak?



|

Tavaly már csak a streamelések 6 százaléka történt beépülőn keresztül.

Hirdetés

Már az Adobe sem kardoskodik az egykoron megkerülhetetlen Flash plugin mellett, a vállalat néhány héttel ezelőtt a HTML5-ös technológiákra való átállásra kérte a webfejlesztőket és tartalomkészítőket. Általános internetezés során tradicionálisan videók megtekintése esetén lépett működésbe a Flash, azonban a FormatReport legújabb beszámolója szerint (PDF) tavaly döbbenetesen nagyot esett az Adobe beépülőjének segítségével megjelenített webes videók aránya.

Hirdetés


A beszámoló alapján 2014-ben az FLV mozgóképek még a streamelések 21 százalékát tették ki, ám 2015-ben az érték 6 százalékra esett. A statisztikák alapján feltételezhető, hogy 2 múlva szinte senki sem fogja már videostremelésre használni a Flash-t, a helyét a HTML5-ös WebM és HEVC fogják átvenni.


Nem meglepő módon tavaly a streamelések 72 százalékát a HTML5-ös és H.264 kodekes videók tették ki; a 13 éves algoritmus továbbra is jó minőséget kínál, ráadásul a számítógépek és mobil eszközök grafikus processzorai képesek hardveresen dekódolni. Egyébként a Flash-es videókban is használható a H.264 kodek, de ezt csak érdekességként említjük.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: woodleywonderworks)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.