Hirdetés

Ki lóg a hálózatodon? Megmondja a Fing

|

Az androidos Fing segítségével azonosíthatóak a Wi-Fi-n kapcsolódott eszközök.

Hirdetés

Néha érdemes foglalkozni azzal a gondolattal, hogy vajon kik és milyen eszközök vannak kapcsolódva a vezeték nélküli hálózatunkhoz? A válasz sok esetben jól jöhet, legyen szó arról, hogy hibaelhárítást végzünk, az eszközeink IP címeit keressük vagy pedig csak meg akarunk róla bizonyosodni, hogy a szomszéd nem lopja a netet, és az utcáról sem tudta senki feltörni a hálózatunk jelszavát. 

Hirdetés

 

A Fing

A Fing, vagy teljes nevén Fing - Network Tools egy androidos alkalmazás, amely Android 2.1-től fölfelé bármilyen eszközre telepíthető. A segítségével ki tudjuk listázni az összes eszközt, amely a vezeték nélküli hálózatunkhoz van kapcsolódva. 

A program megjeleníti a hálózatot, az IP címet és az eszközök Mac címeit is. Emellett azt is láthatjuk, hogy milyen néven szerepelnek a hálózaton, és ki gyártotta őket. Amikor rányomunk valamelyik eszközre, akkor részletes információt is kapunk róla. Ebbe beletartoznak az előbbiek, illetve például az is, hogy mikor volt először ott a hálózaton a készülék. 

Az extrák között ott van a ping és a traceroute is, illetve a támogatott szolgáltatások is szkennelhetőek az eszközön. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a nyitott portokat és azok funkcióit látjuk. 

 

Kapcsolódott eszközök

 

A körítés

A további érdekességek közé tartozik, hogy az egyes eszközöknek tudunk nevet adni, illetve jegyzeteket is írhatunk hozzájuk. Jó ötlet lehet a készülékeket elnevezni, hogy később könnyebben azonosíthassuk őket. Az átnevezéskor természetesen az eszköz rendes nevét írjuk át, amivel megjelent az appon belül. 

A beállításokon belül további opciókat is találunk, amelyek ott helyben használhatóak. Ilyen például a korábban is említett traceroute, a beállításainkat pedig szintén itt lehet menteni vagy visszaállítani. 

 

Beállítások

 

A network discovery részlegben szkennelhetjük az aktuális vezeték nélküli hálózatot, kezelhetjük az eddig felfedezetteket és akár külső IP hálózatot is felfedezhetünk IP cím vagy hostnév és portok megadása alapján. 

 

A Fing - Network Tools összességében egy hasznos androidos alkalmazás, amely számos esetben jól jöhet. A hibák keresésén túl talán akkor a legjobb, ha meg akarunk róla bizonyosodni, hogy nincsenek illetéktelen behatolók a Wi-Fi-n. 

Ti néztétek már meg valaha, hogy milyen eszközök használják az otthoni hálózatotokat? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.