Hirdetés

Kilencedik felvonás: Opera 9

|

Hosszú várakozás után jelent meg az Opera böngésző kilences verziója érdekes újdonságokkal, többek között beépített BitTorrent klienssel és tartalomszűrővel.

Hirdetés

Egyik legjelentősebb újítása a beépített BitTorrent kliens, ami azt jelenti, hogy immáron az Operán keresztül le tudjuk tölteni a BitTorrent hálózatán megosztott állományokat. Ez gyakorlatilag a felhasználó számára láthatatlanul történik, a „torrentezés” Opera alatt pontosan úgy működik, mintha egy sima letöltésünk lenne. A böngésző néhány alapvető adaton kívül (kimenő és bejövő kapcsolatok, készforrások és letöltők száma) semmiféle BitTorrent specifikus információval nem szolgál a letöltésről. Ugyanilyen szegényesek a beállítási lehetőségek, a maximális fel és letöltési sebesség mellett csak a BitTorrent protokoll által használt portot adhatjuk meg, semmi mást. Egyértelműen látszik, hogy az Opera BitTorrent támogatása elsősorban kezdő torrentezők számára készült, akik mélyebben szeretnének beleavatkozni a folyamatokba, mindenféleképpen különálló BitTorrent kliens használatát javasoljuk.A korábbi Opera változatokban igen körülményesen (egy .ini állomány manuális szerkesztésével) lehetett csak bizonyos webes tartalmakat kiszűrni. A kilences verzió lehetőséget nyújt tartalom letiltására, mégpedig igen egyszerűen. Elég csak kiválasztani a megfelelő menüpontot, és már kattinthatunk az oldal azon elemére, amelyet nem szeretnénk többet látni. Lehetőségünk van egy adott elem eltűntetésére, vagy egy teljes kiszolgáló vagy adott mappa teljes mappájának letiltására -- ez például webes reklámok eltűntetésére használható.A Firefox egyik igen nagy előnye a többi böngészővel szemben, hogy tudása bővítményekkel növelhető. Ezek helyett az Opera kilences verziójában úgy nevezett Widget-eket használhatunk. Ezek gyakorlatilag külön életet élő kis alkalmazások, amelyek általában egy meghatározott feladatra használhatók, például időjárás-előrejelzés megjelenítése, keresőmotorok egyszerű elérése stb. A Widget-ek telepítése igen egyszerű, a programon belül meglátogathatjuk az ezeket tartalmazó weboldalt, rákattintunk a nekünk tetszőre és az Opera máris felajánlja az installálást.A fent említett három jelentős újítás mellett sok apró érdekesség került bele az új Operába. Ilyen például az a lehetőség, hogy ha a böngészőfülekre visszük az egérkurzort, akkor annak tartalma egy kis nézőképen megjelenik, megkönnyítve a navigálást, ha egyszerre sok oldallal dolgozunk. Immáron lehetőségünk van különböző internetoldalkra külön beállításokat alkalmazni, például bizonyos helyeken engedélyezhetjük a felugró ablakok megjelenítését -- ez nagyon hiányzott a korábbi verziókból.
Mindenkinek ajánljuk az Opera kilences változatát, hiszen rengeteg funkcióval rendelkezik, nagyon gyors, ráadásul teljesen ingyen van és magyarul is tud.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.