Hirdetés

Kilencedik felvonás: Opera 9



|

Hosszú várakozás után jelent meg az Opera böngésző kilences verziója érdekes újdonságokkal, többek között beépített BitTorrent klienssel és tartalomszűrővel.

Hirdetés

Egyik legjelentősebb újítása a beépített BitTorrent kliens, ami azt jelenti, hogy immáron az Operán keresztül le tudjuk tölteni a BitTorrent hálózatán megosztott állományokat. Ez gyakorlatilag a felhasználó számára láthatatlanul történik, a „torrentezés” Opera alatt pontosan úgy működik, mintha egy sima letöltésünk lenne. A böngésző néhány alapvető adaton kívül (kimenő és bejövő kapcsolatok, készforrások és letöltők száma) semmiféle BitTorrent specifikus információval nem szolgál a letöltésről. Ugyanilyen szegényesek a beállítási lehetőségek, a maximális fel és letöltési sebesség mellett csak a BitTorrent protokoll által használt portot adhatjuk meg, semmi mást. Egyértelműen látszik, hogy az Opera BitTorrent támogatása elsősorban kezdő torrentezők számára készült, akik mélyebben szeretnének beleavatkozni a folyamatokba, mindenféleképpen különálló BitTorrent kliens használatát javasoljuk.



A korábbi Opera változatokban igen körülményesen (egy .ini állomány manuális szerkesztésével) lehetett csak bizonyos webes tartalmakat kiszűrni. A kilences verzió lehetőséget nyújt tartalom letiltására, mégpedig igen egyszerűen. Elég csak kiválasztani a megfelelő menüpontot, és már kattinthatunk az oldal azon elemére, amelyet nem szeretnénk többet látni. Lehetőségünk van egy adott elem eltűntetésére, vagy egy teljes kiszolgáló vagy adott mappa teljes mappájának letiltására -- ez például webes reklámok eltűntetésére használható.



A Firefox egyik igen nagy előnye a többi böngészővel szemben, hogy tudása bővítményekkel növelhető. Ezek helyett az Opera kilences verziójában úgy nevezett Widget-eket használhatunk. Ezek gyakorlatilag külön életet élő kis alkalmazások, amelyek általában egy meghatározott feladatra használhatók, például időjárás-előrejelzés megjelenítése, keresőmotorok egyszerű elérése stb. A Widget-ek telepítése igen egyszerű, a programon belül meglátogathatjuk az ezeket tartalmazó weboldalt, rákattintunk a nekünk tetszőre és az Opera máris felajánlja az installálást.



A fent említett három jelentős újítás mellett sok apró érdekesség került bele az új Operába. Ilyen például az a lehetőség, hogy ha a böngészőfülekre visszük az egérkurzort, akkor annak tartalma egy kis nézőképen megjelenik, megkönnyítve a navigálást, ha egyszerre sok oldallal dolgozunk. Immáron lehetőségünk van különböző internetoldalkra külön beállításokat alkalmazni, például bizonyos helyeken engedélyezhetjük a felugró ablakok megjelenítését -- ez nagyon hiányzott a korábbi verziókból.
Mindenkinek ajánljuk az Opera kilences változatát, hiszen rengeteg funkcióval rendelkezik, nagyon gyors, ráadásul teljesen ingyen van és magyarul is tud.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.