Hirdetés

Kipróbáltuk a GOG Galaxy játékboltot

|

Idővel a Steam és Origin komoly riválisává válhat a szolgáltatás.

Hirdetés

A számítógépen való játék egyik nagy előnye, hogy a legtöbb esetben számos forrásból beszerezhetjük a digitális játékokat. A több digitális forrás megléte garantálja a kedvező árakat és nagy leárazásokat; időnként talán túlságosan is kompetetív piacról van szó.
 

Hirdetés


Az első számú játékbeszerzési hely természetesen a Valve piacvezető Steam rendszere, de benyomásunk szerint az Electronic Arts saját Origin szolgáltatása is egyre ismertebb, részben mivel néhány hetenként a felhasználók ingyen bővíthetik a kollekciójukat egy tipikusan régebbi játékkal. A harmadik nagy erőt a GOG képezi a piacon, azonban egészen idáig nem volt az említett boltok közvetlen riválisa. Az áruház eredetileg Good Old Games névre hallgatott, amely tökéletesen reflektált a profiljára: régi játékok digitális árusítása. Ez mára megváltozott, teljesen új játékok is kaphatóak a szolgáltatásban, ráadásul a régi címekhez hasonlóan (és a konkurenciától eltérően) a GOG nem hajlandó másolásvédelemmel ellátott játékot árulni.


Új szelek fújnak

A Good Old Games „GOG”-ra való átnevezésekor sejthető volt, hogy a CD Projekt csoport nem csak kényelmi okokból hajtotta végre az átcímkézést, hanem fejleszteni szeretné az üzletet. Az újabb játékok kiadásával ez megerősítést is nyert, azonban a napokban vált csak mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy mennyire komoly tervei vannak a vállalatnak: nyílt bétába lépett a GOG Galaxy kliensprogram (Windows, Mac OS X, hamarosan Linux). Ennek köszönhetően a Steamhez és Originhez hasonlóan már a GOG is elérhető egy számítógépes programon keresztül, nem kizárólag webes felületről böngészhető.
 


A GOG Galaxy funkcionalitás tekintetében is próbálja felvenni a harcot az említett riválisokkal, bár a jelenleg szabadon tesztelhető verzióból kritikus funkcionalitások hiányoznak, ezek feltehetően néhány héten belül kerülnek majd be az alkalmazásba. Ilyen az achievement-rendszer, a játékok automatikus frissítése, a játékok frissítéseinek eltávolíthatósága, a barátokkal való csevegés, az értesítések megjelenítése.
 


A CD Projekt szerint a GOG Galaxy használata mindig is opcionális lesz. Az általa nyújtott extra funkcionalitások ellenére soha nem lesz kötelező telepíteniük a vásárlóknak, a megvett játékok letölthetőek maradnak a weboldalukon keresztül. Elképzelhető, hogy a kliens nélkül nem fog majd működni egyes címekben a multiplayer, de az egyjátékos módjuk ettől még játszható marad. A többjátékos módnál tartva kiemelendő, hogy bizonyos játékok esetében a GOG-osok képesek lesznek majd együtt játszani a Steam-felhasználókkal, ez szintén tapsot érdemlő mutatvány.


Egyelőre túlságosan is béta

A cikk írásakor elérhető béta állapotában (v1.0.0.871) a GOG Galaxy inkább csak egy dedikált ablakban futó böngésző volt, mint komolyan vehető Steam-rivális. Ennek fő oka a fentebb taglalt funkciók hiánya volt, jelen állapotában igazából nincs túl sok értelme telepíteni. Az első lehetőségeit kihasználni képes AAA-játék a The Witcher III: Wild Hunt lesz, azonban egyelőre erősen kérdéses, hogy a játék május 19-én esedékes megjelenésének idejére bekerülnek-e kliensbe a legfontosabb funkciók (automatikus frissítések, felhő mentések, achievementek).
 


A kezelőfelület első pillantásra logikusnak és könnyen kezelhetőnek tűnik, azonban egy kis ismerkedés után egyértelmű, hogy van még mit csiszolni rajta, nézzünk néhány példát erre. A telepített játékok a baloldali oldalsávban találhatóak (kritériumok alapján rendeztethető is a lista), a nem telepített játékok és kívánságlista azonban csak a Library menüből érhető el. Egyszerűbb lenne, ha a baloldali listában megjelenne az összes játék, csak jelezni kell, hogy melyik van telepítve. A Store és Library menükről rápillantásra nem derül ki, hogy rájuk kell mutatni az egérkurzorral a további menüpontok megjelenítéséhez. Ezen felül a fórum elérésére szolgáló Community opciót is ki lehetne tenni a Store és Library mellé, nincs értelme eldugni a Store rámutatásra nyíló almenüjében.
 


A játékkönyvtárunk valamelyik elemére kattintva nem lehet könnyen eljutni a releváns fórumba, a termék bolti adatlapjára. A játékhoz tartozó letölthető extrák, felhasználói kézikönyvek és beállítások a zöld Play gomb melletti More menüben kaptak helyet. Érdekes módon a More gomb esetében sikerült jelezni, hogy lenyíló menü jelenik meg a megnyomására. Végül megemlítendő, hogy inkonzisztens az ablak tetején lévő előre-vissza gombok működése, időnként nem lehet visszalépni az előzőleg megtekintett oldalra.
 


Összességében a GOG Galaxy egy remek fejlesztésnek tűnik, de jelen állapotában látványosan félkész termékről van szó. A kliensprogram ettől függetlenül valószínűleg nagy jövő előtt áll, hiszen az ikonjának Tálcákon való megjelenése hosszú távon nagyobb láthatóságot fog adni a szolgáltatásnak, mint az eddig ingyen osztogatott játékok. Fogyasztókként örülünk ennek, hiszen a nagyobb piaci verseny alacsonyabb árakat, jobb minőségű szolgáltatásokat, továbbá kevésbé arrogáns piaci szereplőket eredményez.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.