Hirdetés

Kipróbáltuk a GOG Galaxy játékboltot



|

Idővel a Steam és Origin komoly riválisává válhat a szolgáltatás.

Hirdetés

A számítógépen való játék egyik nagy előnye, hogy a legtöbb esetben számos forrásból beszerezhetjük a digitális játékokat. A több digitális forrás megléte garantálja a kedvező árakat és nagy leárazásokat; időnként talán túlságosan is kompetetív piacról van szó.
 

Hirdetés


Az első számú játékbeszerzési hely természetesen a Valve piacvezető Steam rendszere, de benyomásunk szerint az Electronic Arts saját Origin szolgáltatása is egyre ismertebb, részben mivel néhány hetenként a felhasználók ingyen bővíthetik a kollekciójukat egy tipikusan régebbi játékkal. A harmadik nagy erőt a GOG képezi a piacon, azonban egészen idáig nem volt az említett boltok közvetlen riválisa. Az áruház eredetileg Good Old Games névre hallgatott, amely tökéletesen reflektált a profiljára: régi játékok digitális árusítása. Ez mára megváltozott, teljesen új játékok is kaphatóak a szolgáltatásban, ráadásul a régi címekhez hasonlóan (és a konkurenciától eltérően) a GOG nem hajlandó másolásvédelemmel ellátott játékot árulni.


Új szelek fújnak

A Good Old Games „GOG”-ra való átnevezésekor sejthető volt, hogy a CD Projekt csoport nem csak kényelmi okokból hajtotta végre az átcímkézést, hanem fejleszteni szeretné az üzletet. Az újabb játékok kiadásával ez megerősítést is nyert, azonban a napokban vált csak mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy mennyire komoly tervei vannak a vállalatnak: nyílt bétába lépett a GOG Galaxy kliensprogram (Windows, Mac OS X, hamarosan Linux). Ennek köszönhetően a Steamhez és Originhez hasonlóan már a GOG is elérhető egy számítógépes programon keresztül, nem kizárólag webes felületről böngészhető.
 


A GOG Galaxy funkcionalitás tekintetében is próbálja felvenni a harcot az említett riválisokkal, bár a jelenleg szabadon tesztelhető verzióból kritikus funkcionalitások hiányoznak, ezek feltehetően néhány héten belül kerülnek majd be az alkalmazásba. Ilyen az achievement-rendszer, a játékok automatikus frissítése, a játékok frissítéseinek eltávolíthatósága, a barátokkal való csevegés, az értesítések megjelenítése.
 


A CD Projekt szerint a GOG Galaxy használata mindig is opcionális lesz. Az általa nyújtott extra funkcionalitások ellenére soha nem lesz kötelező telepíteniük a vásárlóknak, a megvett játékok letölthetőek maradnak a weboldalukon keresztül. Elképzelhető, hogy a kliens nélkül nem fog majd működni egyes címekben a multiplayer, de az egyjátékos módjuk ettől még játszható marad. A többjátékos módnál tartva kiemelendő, hogy bizonyos játékok esetében a GOG-osok képesek lesznek majd együtt játszani a Steam-felhasználókkal, ez szintén tapsot érdemlő mutatvány.


Egyelőre túlságosan is béta

A cikk írásakor elérhető béta állapotában (v1.0.0.871) a GOG Galaxy inkább csak egy dedikált ablakban futó böngésző volt, mint komolyan vehető Steam-rivális. Ennek fő oka a fentebb taglalt funkciók hiánya volt, jelen állapotában igazából nincs túl sok értelme telepíteni. Az első lehetőségeit kihasználni képes AAA-játék a The Witcher III: Wild Hunt lesz, azonban egyelőre erősen kérdéses, hogy a játék május 19-én esedékes megjelenésének idejére bekerülnek-e kliensbe a legfontosabb funkciók (automatikus frissítések, felhő mentések, achievementek).
 


A kezelőfelület első pillantásra logikusnak és könnyen kezelhetőnek tűnik, azonban egy kis ismerkedés után egyértelmű, hogy van még mit csiszolni rajta, nézzünk néhány példát erre. A telepített játékok a baloldali oldalsávban találhatóak (kritériumok alapján rendeztethető is a lista), a nem telepített játékok és kívánságlista azonban csak a Library menüből érhető el. Egyszerűbb lenne, ha a baloldali listában megjelenne az összes játék, csak jelezni kell, hogy melyik van telepítve. A Store és Library menükről rápillantásra nem derül ki, hogy rájuk kell mutatni az egérkurzorral a további menüpontok megjelenítéséhez. Ezen felül a fórum elérésére szolgáló Community opciót is ki lehetne tenni a Store és Library mellé, nincs értelme eldugni a Store rámutatásra nyíló almenüjében.
 


A játékkönyvtárunk valamelyik elemére kattintva nem lehet könnyen eljutni a releváns fórumba, a termék bolti adatlapjára. A játékhoz tartozó letölthető extrák, felhasználói kézikönyvek és beállítások a zöld Play gomb melletti More menüben kaptak helyet. Érdekes módon a More gomb esetében sikerült jelezni, hogy lenyíló menü jelenik meg a megnyomására. Végül megemlítendő, hogy inkonzisztens az ablak tetején lévő előre-vissza gombok működése, időnként nem lehet visszalépni az előzőleg megtekintett oldalra.
 


Összességében a GOG Galaxy egy remek fejlesztésnek tűnik, de jelen állapotában látványosan félkész termékről van szó. A kliensprogram ettől függetlenül valószínűleg nagy jövő előtt áll, hiszen az ikonjának Tálcákon való megjelenése hosszú távon nagyobb láthatóságot fog adni a szolgáltatásnak, mint az eddig ingyen osztogatott játékok. Fogyasztókként örülünk ennek, hiszen a nagyobb piaci verseny alacsonyabb árakat, jobb minőségű szolgáltatásokat, továbbá kevésbé arrogáns piaci szereplőket eredményez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.