Hirdetés

Kipróbáltuk a Windows 10-et|

A vállalkozó kedvűek már kipróbálhatják a Windows 10 előzetesét - mi megtettük, és elmondjuk, milyen lett.

Hirdetés

Tegnap este a Microsoft bemutatta a Windows 10-et, amely a Windows 8 haladó szellemiségét ötvözi a Windows 7 bevált funkcióival. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor jelenik meg, és, hogy tényleg ingyenes lesz-e, ugyanakkor a vállalkozó kedvűek már most kipróbálhatják a Technical Preview nevű előzetest. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy ez messze nem a végleges változat - akadnak benne hibák. A Microsoft az eddigi legnyíltabban akar együttműködni a felhasználókkal, így a jövő év közepén várható megjelenésig még nagyon sokat változhat a Windows 10. 

Hirdetés

Mi már nagyon kíváncsiak voltunk a Windows 10-re, ezért amint elérhető lett, máris kipróbáltuk az előzetesét. Az újdonságok között olyan dolgokat néztünk meg, mint a megújult Start menü, a virtuális asztalok, az Alt + Tab funkció, az ablakrendezési opció vagy éppen az ablakban futó appok. 

 

Telepítés

 

A mágikus Start menü

Igazság szerint a Start menü hiányát mindig is túllihegték a Windows 8-ban és 8.1-ben. Elvégre nem csak, hogy harmadik féltől származó programokkal pótolható, de egy dokkolóprogram és/vagy egy Tálcára tett Eszköztár után soha többé nem is hiányzik majd. Az elmúlt évek alapján mégis úgy tűnik, e körül forog a windowsos világ, hát a Windows 10-ben visszatért. 

 

A virtuális gép miniatűr Start menüje

 

Az új Start menü elsőre meglehetősen furcsának tűnik, mégpedig azért, mert a Windows 7 menüjét egyesítették a Windows 8 modern csempéivel. Ha túljutunk azon, hogy két eltérő világkép ugrik elénk egy ablakban, akkor viszont nagyon hasznosnak érezhető a menü. A bal oldalon a gyakran használt appokról találunk listát, parancsikonokkal a beállításokhoz, dokumentumokhoz és képekhez. Természetesen a minden programra mutató hivatkozásnak is ott a helye alul. 

 

Ilyen teljes pompájában

 

Jobbra kerültek az élő csempék, amelyek gyakorlatilag átméretezhető, dinamikus formában tárják elénk a Windows 8 jelenlegi Kezdőképernyőjét. Nem csak parancsikonnak jók, állapotjelentésre (időjárás, naptár, e-mailek) is alkalmasak. Érdekesség, hogy maga a Start menü is átméretezhető. 

 

Középpontban a munka

Annak érdekében, hogy kényelmesebben érezzük magunkat az Asztalon, a régóta ismert Alt + Tab alkalmazásváltó funkció ezúttal már jóval részletesebb nézetet jelenít meg előttünk, ha a programok között ugrálunk. 

 

Asztalok

 

Az igazi érdekesség azonban mégsem ez, hanem a virtuális asztalok megléte. Amikor a Tálca balról-jobbra haladva harmadik gombjára nyomunk, ezek ugranak fel. Gyakorlatilag arra jók, hogy többmonitoros funkciót tegyenek elénk, ha valójában csak egyetlen kijelző van előttünk. A virtuális asztalok között a Windows + Tab kombinációval is lépkedhetünk. Egy gyakorlati példa a funkció hasznosságára, ha arra gondolunk, hogy az első Asztalon dolgozunk: Excel, böngésző és Word. A második Asztalon eközben futhat a Facebook, a Twitter és az Instagram, nem megzavarva az összképet a táblázatokban és dokumentumokban végzett munka során. 

Egyelőre a virtuális asztalok inkább csak kényelmi funkciót szolgálnak, de a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy külön engedélyekkel - akár sandbox módban - is lehessen őket használni. 

 

Ablakok mindenhol

A Windows rendszerek egyik leghiányoltabb funkciója kétségkívül a normális ablakkezelés. A Windows 8.1-ben be kellett érnünk annyival, hogy a Windows + bal/jobb kurzorral az ablakokat a kijelző jobb vagy bal felére csapta a rendszer. A Windows 10 szerencsére ilyen téren is fejlődött. Amikor egy ablakot oldalra húzunk, a Snap Assist egyből továbbiakat ajánl mellé. A rendszer összesen négy ablakot tud egymás mellett elhelyezni, ezzel is növelve a hatékonyságunkat. 

 

Ablakkezelés

 

Az pedig egyértelmű, hogy a lényeg a hatékonyság. Elvégre az appokat ablakban futtatjuk, azokból négyet rakhatunk egymás mellé, mindezt pedig akár több virtuális asztalon is megtehetjük. Aki sok ablakban dolgozik, és sok időt tölt a Windows előtt, az nagyon értékeli majd ezt az összeállítást a mindennapokban. 

Az életünk és a munkánk meggyorsítására egyébként szintén jó eszköz a Windows új keresője. A Windows 10 keresőjét egy gomb formájában, közvetlenül a Tálcán találjuk meg. A segítségével már nem kell ikonokra sem kattintgatnunk, elég, ha elkezdjük gépelni, amit el akarunk indítani. A kereső mellett az Intéző is megjeleníti a gyakran használt fájljainkat és mappáinkat, ezért ilyen téren is időt és kattintásokat spórol nekünk a rendszer. 

 

A kereső

 

Nem szabad elfelejteni a Windows 10 előzetesének a tesztelésekor, hogy a rendszer még csak alfa állapotban sincs. Azonban mivel a Microsoft mindenkit szeretne bevonni a fejlesztésbe és tesztelésbe, ezért valószínűleg igen gyorsan foltozzák majd a hibákat, bugokat. 

A látottak alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy aki eddig görcsösen ragaszkodott a Windows 7-hez, az egy ilyen Windows 10-re már bátran frissíthet a jövő év közepén. Akinek pedig nem volt gondja a Start menü nélküli, csempékkel színesített Windows 8.1-gyel, annak szintén tetszik majd a Windows 10. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.