Hirdetés

Kipróbáltuk: Adobe CS4 beta



|

Az Adobe Creative Suite sorozat legújabb, immár negyedik kiadását hivatalosan szeptember 23-án jelentették be. Belenéztünk, megvizsgáltuk, kipróbáltuk.

Hirdetés

Adobe Creative Suite 4 Master Collection igen terjedelmes, 15 alkalmazásból álló csomag. Erőforrásigénye is ehhez fogható. A minimum konfiguráció 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, 23,8 GB HDD, 1280×900 pixele monitor, OpenGL 2.0 kompatibilis grafikuskártya, Windows XP SP2/Vista, illetve Macintoshon Intel processzor, Mac OS X 10.4.11-gyel. Bár az Adobe bejelentette a 64 bites változatot is, ez egyelőre csak Windows Vista alá lesz elérhető, a Macintosh-felhasználóknak még várniuk kell.

 

A csomag legígéretesebb darabjai az új Photoshop CS4, a Fireworks CS4, a Dreamweaver CS4 és a Flash CS4. Az új Flash-sel egy időben, de tőle függetlenül az Flash Player 10-es is megjelenik, ennek nyilvános bétája már májustól elérhető. Az Adobe Creative Suite 4 Master Collection további tartalma: Indesing CS4, Acrobat 9, After Effects CS4, Premiere Pro CS4, Soundbooth CS4, Encore CS4, Contribute CS4, Bridge CS4, Version Cue CS4, Media Encoder és az OnLocation CS4. Ezek a szoftverek önállóan is igen kiválóan használható termékek számos területen. Éppen ezért az Adobe négyféle csomagot állított össze belőlük.

 

cs4_ps_.jpg

Stonehenge, azaz Photoshop CS4. A Photoshop és egyben az egész CS4 csomag legnagyobb újdonsága, a GPU-s gyorsítás a felület mögött bújik meg

 

A régi Creative Suite csomagokhoz legjobban hasonlító Design Collection azokat az alkalmazásokat tartalmazza, amelyek a design, a fotó, a grafika, az arculattervezés, valamint a kiadványszerkesztés területén a leginkább szükségesek. A Web Collectiont webdesignereknek, honlapfejlesztőknek, illetve internetes grafikák, animációk készítőinek állították össze. A Production Collectiont profi multimédiás alkalmazások, video- és hanganyagok készítésére szánták. Az általunk kipróbált Master Collection minden szoftvert tartalmaz.

 

Természetesen a csomagok között van átfedés. Bizonyos termékek, például a Photoshop CS4 több csomagba is bekerült. Az olyan kiegészítő szoftverek, mint az Adobe Bridge vagy a Version Cue, valamit az Adobe Acrobat 9 mindegyikben megtalálható. A CS4 igen sok apró, hasznos újdonságot tartalmaz, ezek részletes ismertetése meghaladja e cikk terjedelmét, ezért most csak a legfontosabb dolgokat vesszük sorra.

 

Összeállításunkat egy nem publikus, még viszonylag korai béta-verzió alapján készítettük, ezért a végleges termékben ehhez képest lehetnek eltérések.

 

Photoshop CS4

A „Stonehenge" fedőnév alatt fejlesztett fotószerkesztő egy tucatnyi újdonsággal szolgál. Ezek közül a leglátványosabb a Liquid Resize, azaz a seam carving- (szegélyeltávolító) technológián alapuló átméretezés. A két izraeli kutató, Shai Avidan és Ariel Shamir által kidolgozott eljárás lényege, hogy a kép szélességét vagy magasságát úgy lehet változtatni, hogy közben egyes lényeges részek nem torzulnak. A dolog nagyon szellemes és igen látványos. A kapott kép arányai és a dolgok egymáshoz viszonyított helyzete más lehet, mint az eredeti képen, de ez nem mindig hátrány. Sőt éppen ellenkezőleg, kreatív kompozíciómódosításokhoz is ki lehet használni.

 

cs4_trukk.jpg

Ilyen volt, ilyen lett! Az eredetileg Liquid Resize néven ismert eljárás Content-Aware Scaling néven került be a Photoshopba

 

A maszkolásnál bevezették a Layer Mask Density opciót, amellyel a rétegmaszk hatása fokozatosan csökkenthető, miközben előtűnnek az elmaszkolt részek. A Dodge és Burn eszközöknél a sötétítés és világosítás algoritmusát fejlesztették, amitől a hatásuk kevésbé destruktív, ennélfogva természetesebb képet kapunk.

 

A teljesítmény fokozása végett az Adobe új termékeiben jelentős hangsúlyt fektet a videokártya grafikus processzorának kihasználására. Az új Hydra-technológia (vagy az Adobe Image Foundation Toolkit) lehetővé teszi, hogy a szűrők a grafikus processzoron (GPU) fussanak, számításaikkal ne a számítógép központi processzorát terheljék. Ezzel a működésük lényegesen gyorsabb, különösen a nagy képfájloknál. A Hydra szűrők másik előnye, hogy egyszerű szövegfájlok írják le őket, amelyeket könnyű megérteni és egyszerű módosítani. A felhasználók maguk is készíthetnek szűrőket, és várható, hogy tömegével jelennek meg a lelkes önkéntesek által készített új, ingyenes szűrők is. A GPU kihasználása a 3D-funkcióknál is javulást hozott. A forgatás, zoomolás sokkal gyorsabb lett. Persze a Photoshop alapvetően 2D-s képszerkesztő szoftver, nem pedig 3D-modellező, ezért e téren ne várjunk tőle sokat.

 

Dreamweaver CS4

Korunk egyik legdinamikusabban fejlődő területe a webes tartalomszolgáltatás, és az ehhez kapcsolódó tartalomfejlesztés. Nem véletlen, hogy a legimpozánsabb újdonságok éppen a honlapfejlesztésre szolgáló Dreamweaverbe kerültek bele. Ma már nem kérdés, hogy valaki WYSIWYG szerkesztőt használ-e, vagy natív kódszerkesztőt. A kétféle munkamódszer szétvált és mindegyiknek megvan a maga helye, ahol hatékonyabban lehet használni, mint a másikat. A Dreamweaver CS4 mindkettőt támogatja. A szoftverrel nagyon kellemesen lehet az oldalakat szerkeszteni, úgy, mintha egy szövegszerkesztővel dolgoznánk, de a kódszerkesztő módban is igen könnyű vele bánni. A Code Navigator minden kódrészletet megjelenít, ami hatással van az aktuálisan kijelölt dologra. Az ismétlődő kódrészletek frissítése egyetlen kattintással megoldható. A szoftver külön segítséget ad a CSS-szerkesztéshez és az AJAX-, illetve JavaScript-kódoláshoz.

 

cs4_dreamweaver_.jpg

A Dreamweaver CS4 immár külső webböngésző nélkül is képes helyesen megjeleníteni készülő weblapunkat

 

A korábbi verziók WYSIWYG szerkesztőjében csak a „holt" oldalt lehetett szerkeszteni, az interaktív dolgok, Flash animációk nem működtek. Ahhoz, hogy az ember ezeket kipróbálja a Preview in Browser menüponttal meg kellett nyitni az oldalt egy böngészővel, például a FireFoxszal, és a Dreamweaverből át kellett lépni oda. A CS4 újdonsága, a Live View feleslegessé teszi ezt a mutatvány. Az Apple nyílt forráskódú Webkitjén - a Google Chrome is ezt használja - alapuló szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy valóságosan és valós időben működve lássák a weblapot, anélkül, hogy a Dreamweaverből kilépnének. A funkció a JavaScriptek és interaktív Flash tartalmakkal való kommunikáció befagyasztását is lehetővé teszi a hibakereséshez.

 

Flash CS4

A Flash eredetileg vektorgrafikák webes megjelenítésére készült, a beágyazható pixelgrafikus képeknek csak alárendelt szerep jutott. A pixeles szolgáltatások érdemi fejlesztése a Flash 8-nál kezdődött, majd a Flash 9-ben folytatódott. A Flash CS4 - vagyis a 10-es verzió - egyik újdonsága Pixel Bender, ami korábban Hydra néven vált ismertté. Elsőre egyszerűen egy szűrőkészletnek gondolhatnánk, amivel különféle pixelgrafikus effektusok valósíthatók meg, mint például a képek nem lineáris torzítása, megcsavarása, lencsék stb. A dologban az a nagyszerű, hogy ezekhez a valós idejű, látványos effektusokhoz a Pixel Bender is a GPU-t használja, nem a számítógép CPU-ját terheli. Az effektusok nemcsak a pixeles állóképekre használhatók, hanem lényegében bármire, ami a Flash animációban megjelenik, akár videofilmekre is. Pixel Bender 32 bites lebegőpontos adatokkal dolgozik, számára közömbös, hogy milyen bitmélységű a bemenő média.

 

cs4_flash.jpg

Az inverz kinematika lehetővé teszi az összekapcsolódó objektumok közös mozgatását


A grafikus processzor képességeire támaszkodik a 3D-forgatás is. Az API lehetővé teszi a kétdimenziós alakzatok térbeli forgatását is. Ez persze nem igazi 3D, a dolgok továbbra is laposak maradnak, de egy kis ügyességgel látványos hatást lehet vele elérni.

 

Továbbfejlesztették a szövegkezelő motort is, mi tagadás ráfért már. Az új API lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy saját szövegkezelő komponenseket hozzanak létre. Megoldható például a szövegek kirajzolása görbe vonalak mentén, többoszlopos szöveg görgetése, vagy függőleges, illetve jobbról balra haladó írás (kínai, héber, arab szövegek), ligatúrák kezelése, táblázatok és képek beillesztése dinamikus szövegeknél is.

 

A Flash lényeges újdonságai közé tartozik az inverz kinematika, amely azt jelenti, hogy egy objektum mozgatásakor nemcsak annak a mozgatása történik meg önállóan, hanem a hozzá kapcsolódó dolgoké is. Például, ha egy rajzfigura kézfejét mozgatjuk, akkor a szoftver az al- és felkar mozgását is kiszámítja. Olyan modellező szoftvereknél, mint a 3DS Max, ez mindennapos gyakorlat, de most a Flash használói is könnyedén készíthetnek komplex animációkat, anélkül, hogy ActionScript kódot kellene írniuk hozzá.

 

Fireworks CS4 és Illustrator CS4

Amikor az Adobe bekebelezte a Macromediát, a céggel együtt egy nagyon jó webgrafika-készítő termék került a birtokába. Saját terméke, az ImageReady soha nem tudott igazán felnőni a Photoshop mellett, aztán el is tűnt a süllyesztőben. Remekbe szabott vektoros rajzolójuk, az Illustrator pedig nem webes, hanem inkább nyomdai munkákhoz való. A Fireworks kifinomult raszteres és vektoros szerkesztő volt, mondhatjuk, a webgrafika koronázatlan királya. Viszont a felhasználói felülete nem igazán illeszkedett a Creative Suite többi termékéhez. Most új kezelőfelületet kapott, amely szakít a régi Macromedia stílussal, működése teljesen megegyezik a többi Adobe termékével. Ez nemcsak esztétikai szempontból érdekes, hanem lehetővé tette a gyorsabb váltást is az alkalmazások között.

 

cs4_fireworks_.jpg

Új, adobe-os felületet kapott a Fireworks

 

Az újdonságok között kell említeni a HTML-, Flash- és Flex-kompatibilitást, valamit a CSS-exportot. A weboldalakat teljesen grafikusan lehet tervezni, amiből exportálásnál a Fireworks szabványos CSS-alapú oldalt készít. A Fireworks az Adobe AIR-rel is képes együttműködni, amely lehetővé teszi, hogy a webes tartalmakból önállóan, asztali programként, böngésző nélkül futtatható alkalmazásokat készítsünk. Az AIR rendszer egyébként ingyenesen letölthető az Adobe honlapjáról.

 

A Fireworks CS4 PDF formátumban is tud exportálni, és javították a kompatibilitását a Photoshoppal, az Illustratorral és a Flash-sel is. Az Illustratorral való összefonódását az is fokozza, hogy mindkét termék ugyanazt a szövegkezelő motort használja, amitől sokkal könnyebb a szöveges anyagok átvitele az egyik alkalmazásból a másikba.

 

Az Illustrator nem csak ezért nem kerülhette el a megújulást. A GPU-használat forszírozása ennek az alkalmazásnak a teljesítményén is sokat javított. Lényeges és hasznos dolog az is, hogy egyszerre több rajzlapot tud kezelni.

 

Soundbooth CS4

Ez a hangszerkesztő szoftver már csak azért is figyelmet érdemel, mert a hangszerkesztés régebben az Adobe Creative Suite-ben kissé mostohagyereknek számított. Ott volt ugyan az Adobe Audition a Video Collection Suite-ben, de ez a pazar képességekkel rendelkező, profi tévéseknek, rádiósoknak szánt stúdiószoftver túl bonyolult volt a mindennapi használatra. A felhasználók valami egyszerűbbre vágytak. Aztán a CS3-ban megjelent a Soundbooth CS3, amivel az egyszerű hangszerkesztési munkákat gyorsan meg lehetett oldani.

 

cs4_soundbooth_.jpg

Többsávos hangszerkesztésre is képes a Soundbooth CS4

 

A Soundbooth CS4 fontos újítása a többsávos hangszerkesztés, valamint egy új beszédfelismerő technológia. Ez nemcsak egyszerűen a beszélt szöveg átírására alkalmas, hanem pillanatok alatt meg lehet találni a hanganyagban az elhangzó szavakat, kifejezéseket. A párbeszédeknél a szoftver képes a beszélgető személyek azonosítására, és a szöveg szétválogatására. Sajnos az audioanyagból történő szövegátalakítás egyelőre csak angol nyelven működik.

 

cs4_soundbooth2_.jpg

Lesz ez még jobb! A Soundbooth CS4 bétaverzióban kb. 10%-os a beszédfelismerő találati aránya

 

Újdonság az MP3-exportálás „előnézet" funkciója is, azaz meg lehet hallgatni, hogyan fog szólni a tömörített anyag az adott beállításokkal.

 

*

A cikkünk írásakor elérhető, igen korai fejlesztői verzió instabilitása ellenére nagyon ígéretes összeállítás az Adobe CS 4 csomagja. A végleges termékek - várhatóan 2008 novemberi - megjelenésekor természetesen ismét visszatérünk a témára.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a korábbi (CS3) Creative Suite-ról:

Adobe Photoshop CS3

Adobe CS3 Web és Design

Adobe CS3 Production Premium

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.