Hirdetés

Kipróbáltuk az első igazi Android emulátort



|

A BlueStacks lehúzhatja a rolót, amint a SocketeQ stabilizálja a szoftverét.

Hirdetés

Viharos idők járnak a szoftverek világában, hiszen az utóbbi körülbelül négy évben az okostelefonok és táblagépek hétköznapjainkba való betörésével a nagy semmiből óriási üzleti potenciállal rendelkező operációs rendszerek tűntek fel, amelyek közt jelenleg adatkezelési és alkalmazás szinten is komoly problémát jelent az átjárhatóság.


Mindez az egyszerű felhasználóknak tipikusan nem jelent óriási problémát, hiszen a számítógépet szimplán másra használják, mint a táblagépüket, az okostelefon pedig megint egy harmadik világ: ezen eszközök közt legfeljebb a fotókat, vagy a webböngésző könyvjelzőit érdemes folyamatosan szinkronban tartani. A vállalatok szempontjából kissé más helyzet, hiszen számos cég szeretné ugyanazon alkalmazásokat használni az összes hardveres platformján, ezzel egyszerűsítve a működési folyamatait, csökkentve a fejlesztési és üzemeltetési költségeit.


A jelenleg kialakult helyzetben úgy tűnik, hogy egyetlen tökéletesen univerzális operációs rendszer sem fog elterjedni az összes hardveres platformon, így az egyetlen járható útnak az emuláció tűnik. Az Android világa iránt érdeklődők valószínűleg hallottak már a BlueStacks névre hallgató szoftverről, amely egy Windows és Mac OS X platformokon futó Android emulátor, és akik még ki is próbálták, azok valószínűleg tisztában vannak vele, hogy problémák akadnak a teljesítményével és kompatibilitásával, ráadásul nem érhető el vele a Google Play Store – tehát a mobilra vagy táblagépre már megvásárolt programjainkat nem használhatjuk vele.


Ezen az áldatlan állapoton kíván most változtatni a SocketeQ nevű kínai startup, a cég alapítói körülbelül két évvel ezelőtt hobbiból nekiálltak egy speciális Android port elkészítésének, amely a Windowson belül képes futni, és minden szempontból teljesen kompatibilis a Google eredeti rendszerével. A programozók serény munkája nem volt eredménytelen, ugyanis pár napja elérhetővé vált a szoftverük az Android 4.0.3 kódbázisára épülő, első kipróbálható verziója.


A nem túl kreatívan elnevezett WindowsAndroid alfájának telepítője innen tölthető le, elindítása után pedig - mint fentebb is szó volt róla - ugyanúgy működik, mint egy bármilyen másik Windowsos szoftver, csak épp egy teljes értékű Androidról van szó. A Google saját szoftverei (például a Play Store és Talk) jogi okokból alapvetően nem képezik az alaptelepítés részét, ám beüzemelhetőek alatta. Sajnos programboltból nekünk nem sikerült szoftvert telepítenünk, mivel a kliens valamilyen okból nem töltötte le az alkalmazásokat, másnál állítólag nem volt ilyen probléma.


Ettől függetlenül programok külső forrásból is installálhatóak a rendszerre, side-load módszerrel például probléma nélkül működésre bírtuk a Total Commandert. A WindowsAndroid tapasztalataink szerint meglepően fürgén működik, nyoma sincs a BlueStacks esetében látott lassúságnak, noha komolyabb játékot sajnos nem sikerült letesztelni alatta, hiszen nem találtunk legálisan letölthető APK csomagot, viszont a kevésbé ódzkodók állításai alapján a 3D-gyorsításra sincs különösebb panasz. A fejlesztők bevallása szerint ezen a téren egyébként még sok elvégzésre váró munka akad.


Jelenlegi állapotában a SocketeQ szoftverének kipróbálását az instabilitása, továbbá a Play Store eseti alapú működése miatt főként csak a kísérletező kedvűeknek tudjuk ajánlani, ám mindenki más számára is jó hír lehet, hogy néhány hónapon belül valószínűleg kompromisszumok nélkül élvezhetjük majd Windowson is a legújabb androidos szoftvereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.