Hirdetés

Kiszivárogtatták az Opera Presto forráskódját



|

Nem világos, hogy ki és miért hozta nyilvánosságra az elavult kódbázist.

Hirdetés

Nem hallatlan a forráskódok lopása az informatikai iparban, azonban ezek ritkán történnek valamiféle érdemi indok nélkül: a tolvaj általában szeretné felhasználni vagy eladni valakinek a kódot, megfenyegetné valamiért a készítőt a nyilvánosságra hozásával, vagy éppen a vélt vagy valós hackelési képességeivel próbál kérkedni. Éppen ezért is furcsa a legújabb kódlopási ügy: nem igazán érthető, hogy miért szivárogtatta ki egy ismeretlen személy a BitBucketre és a GitHubra az Opera Presto böngészőmotor kódját a múlt héten. Fennáll a gyanú, hogy nem hackelés történt, hanem a vállalat egyik jelenlegi vagy korábbi alkalmazottja hozta nyilvánosságra a kódbázist.


Hirdetés


A Presto hosszú éveken keresztül adta az Opera böngészők lelkét, a 7-12-es verziók közt volt használatos, a norvég vállalat utána állt át a Chromium motorra. A leírás alapján a konkrétan megszellőztetett kiadást az Opera 12.15 böngészőben használta a cég, a már régóta nem támogatott alkalmazás 2013 áprilisában vált elérhetővé.



A Bleeping Computer beszámolója szerint a fejlesztőcég programozói a számítógépes böngésző Chromiumra való átállítása ellenére a mobilos Opera és Opera Mini böngészőkben továbbra is használják a Prestót. Ettől függetlenül erősen kérdéses, hogy a lassan 4 éves kódbázis manapság mennyire releváns, a nyilvánosságra kerülése árthat-e bármilyen módon a vállalatnak.


Az Opera Software mostanra mindkét szolgáltatásból töröltette a kódbázist, hírünk írásáig nem kommentálta a furcsa ügyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.