Hirdetés

Kíváncsiak ellen: InPrivate az Internet Explorer 8-ban



|

Kutatunk, keresgélünk az interneten - ám mások meg azt kutatják, mit kutatunk mi - kollégák, családtagok, ismeretlenek, vagy akár kéretlen reklámküldők egyaránt. Az Internet Explorer 8-ban van ellenük megoldás.

Hirdetés

Amikor az interneten keresgélünk, oldalakat látogatunk meg, vagy épp letöltünk valamit, a háttérben a böngésző alapesetben mindig eltárolja saját kis „történelmünket”. Ez elviekben egy kényelmi funkciónak indult, hiszen így könnyen visszakereshetjük, melyik oldalt látogattuk meg nemrég, ha a pontos címét már elfelejtettük. Azonban ezt tudják mások is – nem egyszer hallhattunk féltékeny feleségekről, akik azt kutatták, hites uraik nem nézegettek-e lengén öltözött hölgyek képeivel tarkított oldalakat, kíváncsi (és számítástechnikailag jelentősen képzettebb) gyermekeink meglesik, milyen weboldalról rendeltünk nekik ajándékot, főnökünk pedig azt kutathatja, nézelődtünk-e mostanában más álláslehetőség után. Szerencsére van megoldás, amellyel nem csupán eltüntethetjük a nyomainkat magunk után, de tulajdonképpen nem is hagyunk nyomokat.

 

Böngészés titokban


Az Internet Explorer 8-ba épített InPrivate-böngészés modul tulajdonképpen egyszerűbbé teszi azt az eddig megszokott, ám lassú és körülményes folyamatot, amikor a böngészés végeztével, a gép kikapcsolása előtt a titkait megtartani vágyó felhasználónak manuálisan kellett eltávolítania egyes weboldalakra mutató hivatkozásokat a böngészési előzmények közül. Az InPrivate-böngészés bekapcsolásakor egy új ablak nyílik meg, amelyben ugyanúgy böngészhetünk, mint eddig, viszont azon oldalak linkjei, amiket ebben az ablakban nyitsz meg, a böngészés végén már visszakereshetetlenek lesznek mások számára.

 

 

A titkos böngészést egyszerűen kapcsolhatjuk be, csupán a Biztonság (az angol nyelvű böngészőkben Safety) menüpontra kell kattintanunk, és kiválasztanunk az InPrivate Browsing sort. Ha úgy kényelmesebb,  a Shift, Ctrl és a P billentyűk egyidejű lenyomásával is aktiválhatjuk a biztonságos üzemmódot. A megjelenő új ablakban a weboldalak címének bevitelére szolgáló sor elején máris látható a feltűnő InPrivate megjegyzés, ezzel jelezve, hogy már aktív a nyomkövetést megakadályozó modul. Innentől csak arra kell figyelnünk, hogy ne hagyjuk el ezt az ablakot – csak az ezen belül meglátogatott weboldalakra vonatkozik ugyanis a titoktartás.

 

 

 

Kíváncsi weboldalak


Persze a védekezésnek ez csak az egyik oldala. Nem csak „élő” emberek lehetnek kéretlen magándetektívek a böngészési szokásainkat illetően. Manapság egyre nagyobb számban fordulnak elő olyan weboldalak, akik szintén regisztrálják, hogy náluk jártunk. Eltárolják, miket nézünk meg, mikre keresünk, míg náluk tartózkodunk, ezeket az adatokat pedig aztán felhasználják „ellenünk”. A leggyakrabban célzott hirdetések pontosítására használják a megszerzett adatokat, de már ez is kellően idegesítő tud lenni. Elég akár csak egyszer rossz helyre kattintanunk, hogy az adott weboldal máris azt az információt adja tovább a hirdetőknek, hogy mi nem tudunk se enni, se aludni anélkül, hogy párszor meg ne tekintsük valamilyen kiváló termékük reklámját.

 

 

 

Az InPrivate-szűrés a fent megismert titkosító eljárás internet felé fordított változata. Szintén a Biztonság menüpontban található az InPrivate-szűrés bekapcsolása sor, amellyel engedélyezhetjük az Internet Explorer eme biztonsági funkcióját. Ez lehet akár automatikus is, ekkor a böngésző a közismert adatgyűjtő módokat blokkolja, de beállíthatjuk manuálisan is a szűrést, ilyenkor mi adhatjuk hozzá, mely weboldalak esetében tiltsa le böngészési adataink továbbadását.

 

Láthatjuk tehát, hogy bár sokak szerint a titkolózás rossz szokás, vannak esetek, amikor nem árt odafigyelni, kik és mit láthatnak internetezési szokásainkról – az Internet Explorer 8-ban pedig kifejezetten egyszerűen védekezhetünk az ellen, hogy illetéktelenek tudhassák meg, merre jártunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.