Hirdetés

Kiwi Linux: továbbra is a sárga úton



|

Klasszikus GNOME felületével hódíthat a nemrég frissített disztribúció.

Hirdetés

A pingvines operációs rendszert preferálók, vagy legalábbis a disztribúciókkal kapcsolatos híreket követők tisztában vannak a ténnyel, hogy az utóbbi években komoly változások mentek végbe a grafikus felületek terén: a felhasználók többsége által korábban kedvelt GNOME2 utódját önmagában rendkívül kevesen használják (inkább csak építkeznek az alapjaira), míg a Canonical által fejlesztett Unity sem felel meg a más működési elvekhez szokottak igényeinek.


A régi motoros linuxosoknak ezeket leszámítva lényegében három választásuk maradt a felületek terén: egyrészt használhatják az instabilitása miatt sokat kritizált KDE-t, másrészt áttérhetnek az utóbbi időben rengeteg fontos újítást kapott XFCE-re, harmadrészt pedig beüzemelhetik a GNOME3 klasszikus (fallback) üzemmódját.

 

Friss Kiwit tessék!

A kimondottan román és magyar felhasználóknak szánt Kiwi Linux karbantartója és fejlesztője a legutóbbi lehetőség mellett tette le a voksát, egy héttel ezelőtt pedig elérhetővé tette a rendszerének 12.08-as verziószámot kapott változatát. A kizárólag 32 bites változatban letölthető szoftver alapját az Ubuntu Linux szintén nemrég kiadott 12.04.1 LTS változata adja, így a friss Kiwihez 2017. áprilisáig biztosan érkeznek majd – egy idő után nyilván már csak kritikus réseket foltozó – frissítések.


Összességében jó hírnek tekinthető, hogy az alapértelmezett felülettől eltekintve a Kiwi nem próbálja megváltani a világot, csupán néhány csomagban különbözik a gyári Ubuntutól: Firefox helyett Chromium böngésző került bele, az Empathy helyett a Pidgin az alapértelmezett csevegője, a Totem médialejátszót a VLC váltotta, míg Thunderbird helyett egy webes levelezőkre irányító minialkalmazással rendelkezik a rendszer.


A régiós jogszabályoknak köszönhetően a Kiwi már alapértelmezetten tartalmazza a helyenként jogilag problémás hang- és mozgókép kodekeket (avagy a restricted-extras csomagot), továbbá alapból elboldogul a 7zip és RAR archívumokkal is. Hagyományos csomagkezelő helyett új programok beszerzésére (például Synaptic) az Ubuntu Szoftverközpont áll a felhasználók szolgálatára.

 

GNOME Classic – a félretaposott csizma

Az operációs rendszer kezelőfelülete noha első pillantásra rendkívül hasonlít a GNOME2-re, ám valójában a GNOME3 klasszikus variánsa, amelyet eredetileg a 3D gyorsítást nem támogató grafikus kártyák tulajdonosainak találták ki a fejlesztők. Éppen ezért sajnos közel sem rendelkezik a régi verzió összes lehetőségével, ám ettől függetlenül némi ismerkedés után megszokható és használható.


A GNOME2-höz hasonlóan a Kiwi két panelt használ: a felső bal oldalán a leugró menük találhatóak (bár a korábban különálló Rendszer bekerült az Alkalmazásokba), középre a gyakran használt programok gyorsindító ikonjait érdemes helyezni, míg jobboldalt az értesítési terület található. Az alsó tálcán az Asztal megjelenítése gomb és Munkaterület-váltó közt a futó programok listája látható.


Érdemes megemlíteni, hogy gyorsindító ikonokat azok a menüből való kihúzásával lehet letűzni a panelekre, a sorrendjük cseréje magától értetődő módon fogd és vidd módszerrel történhet. Az eltávolításuk viszont már egyáltalán nem ésszerű, hiszen az ikonokra „jobbklikkelve” a menüben csak az Indítás és Tulajdonságok opciók tűnnek fel, a törlés funkció eléréséhez a Windows + ALT billentyűkombinációt lenyomva tartva kell a jobb egérgombbal rájuk kattintani.


Ezen furcsaságtól eltekintve nem igazán lehet panasz a GNOME Classic felületre, noha természetesen az ablakdekoráción az Ubuntuhoz hasonlóan baloldalt találhatóak a bezár/kicsinyít/nagyít gombok, továbbá a betűméretet sem árt kisebbre venni – mindkét opcionális művelet pillanatok alatt elvégezhető az Ubuntu Tweak alkalmazással.

 

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A Kiwi Linux 12.08 számos igen pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően a tapasztalt felhasználók mellett a Linuxszal még csak ismerkedni kezdőknek is ajánlható: a GNOME Classic grafikus felület egyszerű és átlátható, eredetének köszönhetően stabil lábakon áll, hosszú ideig érkeznek majd hozzá frissítések, továbbá hibaelhárítás esetén „kompatibilisek” vele az ubuntus tanácsok.


Kontraként felhozható, hogy a telepítőkészlet nem érhető el 64 bites kiadásban, ezen felül pedig nem telepíthető Windows mellé a Wubi segédprogrammal. Utóbbi egyébként használható Windows 8-cal is, a részletek korábbi írásunkban olvashatóak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.