Hirdetés

Kompozer 0.8 ingyenes webszerkesztő teszt



|

Íme egy jól kezelhető, profi webszerkesztő program ingyen, a Mozilla háza tájáról.

Hirdetés

Már most szólunk előre: aki az NVU-t használja, annak nem sok újat tudunk írni jelen cikkünkben, de ha valaki most ismerkedik a webszerkesztés alapjaival, az az egyik legjobb alkalmazást veheti kézbe. Nem véletlen ez a bevezető, ugyanis az NVU projektet a Mozilla fejlesztőcsapata vette kézbe, ebből lett a Kompozer. Jelenleg a 0.8-as verziónál járnak, és a visszajelzések alapján a Kompozerrel valóban sokkal jobb végeredményt kapunk, mint az elődjével.

 

 

kompozer.jpg


 

Minden kezdet könnyű

A program telepíthető és önállóan futtatható formátumban is letölthető, tehát akár egy USB-kulcson is magunkkal vihetjük, bárhol dolgozhatunk kedvenc weblapunkon. Kezdőknek hasznos lehet, hogy a programot magyar nyelven és helyesírás-ellenőrzővel is használhatjuk, hiszen a külvilág felé fontos, hogy ne bakikkal teletűzdelt weboldalakat készítsünk.

 

A program már az első üres sablont is a szabványok szerint kínálja fel, tehát HTML 4 vagy XHTML lapokat írhatunk, ezen belül a Strict vagy a Transitional módokból választhatunk. Természetesen a kornak megfelelően a Kompozer stíluslapok vagy beépített stílusok kezelésre is alkalmas. Három nézeti/beviteli mód közül választhatunk attól függően, hogy az előnézetet, a kódot, vagy a kettőt együtt szeretnénk látni. Egyszerre akár több weblapot kezelhetünk, és a távoli webhely elrendezését is könnyen áttekinthetjük, módosíthatjuk. Ezzel egy komplett hierarchiát is felépíthetünk, amely egy kattintással frissíthető. A különböző HTML-elemek beszúrása nagyon könnyű; egy táblázat paraméterei és a cellák kiválasztása pár kattintás, és egy űrlap összerakása sem ördöngösség. A formázás alapértelmezés szerint oldalba épített stílusokkal történik, de külön stíluslapokkal is dolgozhatunk, egyszerre akár többel is. Az elrontott külsőségek egy kattintással visszaállíthatók az alapértelmezett kinézetre, anélkül, hogy át kellene írnunk valamit.

 

Tisztán kódolás

Miután berendeztük a weboldalt, ideje nekiállni az igazi munkának! A weblap forráskódját letisztulva kapjuk meg, amelyben valószínűleg csak minimális módosításokra lehet szükség a későbbiekben (ez a kódablak inkább csak tájékoztató jellegű). A JavaScript-konzolban egy kattintásra átnézhetjük az oldal hibáit, ahol parancsokat is megadhatunk. A CSS-szerkesztőben többszintű stíluslapok kialakítására és külső fájlok becsatolására is van lehetőség. Ha a semmiből hozzuk létre a formázási szabályokat, akkor bátran nyissuk meg a szerkesztőt, mert nagyon könnyen és gyorsan használható, utólagos kézi kódírásra ritkán van szükség. A kódírás híveinek kellő áttekintést nyújt a HTML-tagek megjelenítése, valamint az előnézeti módban az állapotsor feletti azonosító sávban a blokkok és formázások kiemelése.

 

 

kompozer_cssedit.jpg

Nagyon könnyen módosíthatjuk a CSS állományokat a beépített szerkesztővel

 

 

Bármennyire is könnyen kezelhető és sokoldalú a KompoZer, néhány bosszantó hiányossággal azért rendelkezik. Ilyen például a definíciók felülírása: hiába módosítjuk kézzel a forráskódot és töröljük a felesleges részeket, az alkalmazás visszateszi a kidobott kódot, amíg az eszköztáron ki nem kapcsoljuk az adott funkciót. A kód alárendeltségét mutatja a grafikus elrendezéssel szemben, hogy nincs színes szintaktikai kiemelés a kódablakban (mint például a PSPad Editorban), amely segítené mondjuk a különböző nyitó- és zárótagek megtalálását. Előfordulhat, hogy a JavaScript ellenőrző olyan hibákat ad, amelyek nem valósak (például egy-egy zárótag kapcsán), ezért fenntartásokkal érdemes fogadni a JavaScript hibakonzol jelentéseit.

 

Adatok

  • WYSIWYG webszerkesztő
  • Könnyű CSS-szerkesztés
  • Objektumorientált felépítés
  • Közvetlen publikálás
  • Szabványos HTML- és XHTML-kód készítése
  • Űrlapok tervezése
  • Forgalmazó: KompoZer Team
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: könnyű és gyors webszerkesztő

Hátrány: nem kódorientált, nincs színes szintaktikai kiemelés

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.