Hirdetés

Könnyen kaszát kaphat a Windows RT



|

A Microsofton kívül senki sem hisz már a platform sikerében.

Hirdetés

Az utóbbi közel egy évben a Microsoft számítógépes és táblagépes termékkínálatának megértése sokaknak fejtörés okozott, hiszen a vállalat hardveres és szoftveres téren egyaránt nem magától értetődő döntések meghozatala mellett meglehetősen katasztrofálisan kommunikált a potenciális vásárlóközönséggel.

Hirdetés


A Windows 8 modern grafikus felületét meglátók többségének valószínűleg nem szorul magyarázatra, hogy a radikális változtatás oka az érintőkijelzőkkel való használhatóságban rejlik. A hagyományos asztali felület nagyon gyengén szerepel tapizáskor, éppen ezért tableteken nem volt használható, a Microsoft pedig ezt a problémát egy olyan hibrid grafikus interfésszel kívánta megoldani, amely egér + billentyűzet kombinációval és érintéssel egyaránt jól használható.


Ezen törekvés érthető, ráadásul nem is butaság, hiszen a gyorsan fejlődő hardverek mellett Windows 8-cal végre olyan univerzális táblagépek is készíthetőek, amelyek tényleg képesek kiváltani a laptopokat és asztali számítógépeket. A legjobb példa erre a Microsoft Surface Pro: önmagában egy jól használható tablet, ám pehelykönnyű és rendkívül vékony Touch / Type Coverrel kiegészítve noteszgéppé válik, ráadásul az irodában vagy otthon külső monitorral, egérrel és billentyűzettel megtolva hagyományos számítógépként használható. Az persze más tészta, hogy az érintős alkalmazásokra nem vágyók mennyire örülnek a Windows 8 modern felületének.


Az igazi problémát inkább inkább a redmondi vállalat Windows RT és Surface RT termékei jelentik. Alapjában véve a Windows RT operációs rendszer a Windows 8 ARM-architektúrára áthangszerelt változata, amely lehetővé teszi a megszokott táblagépekben használt hardvereken való futtathatóságot, amely rendkívül előnyös az akkus üzemidő szempontjából.


A Windows RT-s eszközöket az átlagos fogyasztóknak szánja a Microsoft, ám az operációs rendszeren nem futtathatóak a hagyományos windowsos programok. Ennek egyik oka az eltérő hardveres architektúra, másrészt pedig a vállalat mesterséges korlátozással egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy a fejlesztők használhatóvá tegyék rajta a „régi” programjaikat.


Mindez több problémát felvet: a Windows márkanév használata kissé megtévesztő a hagyományos programokkal való inkompatibilitás miatt, de ettől függetlenül a rendszer rendelkezik Asztallal, ráadásul előtelepített rajta a hagyományos felületű Office programcsomag is; a teljesen átlagos fogyasztók itt kezdik elveszíteni a fonalat. Felmerül bennük a kérdés, hogy az éppen vizslatott Surface RT-s táblát pontosan kinek és mire szánja a gyártója, ráadásul ha a boltban a kérdéseikre egy állítólag felkészült eladó sem tud nagyon mit mondani, akkor inkább megnézik az androidos modelleket.


A Windows RT, továbbá az ezt használó táblagépek jelen pillanatban nagy bukásnak mondhatóak: a céljuk nagyjából körülhatárolható, de a vásárlók nagy értékű eszközök beszerzésekor egyszerűen nem kívánnak ilyen homályos termékeknek bizalmat szavazni.


Erre nincs jobb bizonyíték annál, minthogy a Microsoft nemrégiben a Surface táblagépein szerzett 853 millió dolláros bevétele mellett 900 millió dolláros veszteséget volt kénytelen leírni, köszönhetően a Surface RT rossz eladásainak. A kezdeti próbálkozások ellenére többek közt a Samsung és Lenovo már láthatóan nem kívánják erőltetni az RT-s táblagépeket, ráadásul nemrég az ASUS is bejelentette a platform jövőbeli mellőzését.


Egyelőre valószínűleg a Microsoft sem tudja, hogy mi lesz a Windows RT sorsa, ám állítólag az NVIDIA már dolgozik a második generációs Microsoft Surface RT táblagép hardverén: az esetleges kasza előtt a jelek szerint a redmondiak adnak még egy esélyt a terméknek, ha már annyit dolgoztak rajta az utóbbi években. Viszont gyártópartnerek, és főleg vásárlók hiányában nem fogja sokáig húzni a rendszer, plusz az esetleges „megjavításának” módja sem egyértelmű.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.