Hirdetés

Kontaktkeresés koronavírus idején - előnyök és veszélyek



|

Hatékony fegyver bármely világjárvány idején naplózni az emberek mozgását, de nagyon óvatosan kell bánni az információval, mert a technológia csábítóan egyszerű lehetőséget nyújt a visszaélésre.

Hirdetés

Egy csapásra megváltoztak a hétköznapok, ahogy a világon elterjedt a COVID-19, amely a mai napig megállíthatatlanul szedi áldozatait. A koronavírus egyik erőssége, hogy akár tünetmentes ember is hordozhatja, sőt lehet szupergazda, aki több száz másik embernek észrevétlenül is továbbadhatja a vírust. Ilyen járványok alatt a hatékony védekezés a továbbfertőzés mértékének csökkentése, ám az már bebizonyosodott, hogy a teljes karantén nem megoldás, hiszen a gazdaságot is padlóra küldi. Célravezetőbb, ha elkerüljük a fertőzött embereket, ám ehhez pontosan tudni kell, kinek a szervezetében mutatták ki a vírust, ki találkozott olyan személlyel, aki bizonyítottan vírusgazda, és ahol mi vagyunk, ott van-e potenciális veszély, avagy nyugodtan élhetjük életünket. Ebben nyújtana nagy segítséget a kontaktkövetés és kutatás.

Hirdetés

Nyomkövetés mindenkinek

Ha a teljes zárlat nem kivitelezhető, figyelni kell az emberek mozgását, így egy igazolt eset kapcsán visszakereshető, hogy kinek adhatta át a vírust az illető. Ehhez a ma rendelkezésre álló információk szerint lehetőleg 15 percig egy légtérben kell tartózkodni a fertőzöttel, méghozzá mindenféle védőeszköz használata nélkül, de persze ennél gyorsabban is elkapható a vírus például közvetlen kapcsolat létrejöttekor.

Adta magát a megoldás, hogy a mindenki zsebében ott lapuló okostelefont vessék be a nyomkövetésre, hiszen ebben minden szükséges szenzor rendelkezésre áll, és a folyamatos internetkapcsolat is általános.

Világszerte el is készültek a kontaktkereső appok, köztük egy magyar fejlesztés, a VirusRadar az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség üzemeltetésével, és a következőképp működik:

  •  A feltelepített alkalmazás telefonszám alapján azonosítja a felhasználót,
  • létrehoz egy egyedi azonosítókódot egy központi, titkosított szerveren,
  • a telefonon állandóan futó app elmenti a helyadatokat,
  • a Bluetooth-kapcsolat segítségével folyamatosan figyeli, hogy "lát-e" másik, azonos appot futtató telefont,
  • ha ilyet talál, ellenőrzi központi adatbázisban, hogy az adott készülékhez tartozó felhasználó fertőzöttként van-e megjelölve,
  • amennyiben igen, úgy riaszt és tájékoztat a további teendőkről, valamint engedélyt kér a te helyadataid lekérésére.

A rendszer célja, hogy akár 14 napra visszamenőleg pontosan azonosíthassa, kikkel kerültek kapcsolatba a bizonyítottan koronavírus-fertőzésben szenvedő állampolgárok. A magyar megoldás centralizált, vagyis kormányzati szervert használ, ám már a leírásában is többször kitérnek arra, hogy a telefonszámot csak az azonosító létrehozásához kéri el a rendszer, utána az egyedi kódot használja, mást nem tárol a titkosított szerveren.

Fertőzés vagy fertőzésveszély esetén ismételten engedélyt kér, hogy a telefonon tárolt helyadatokat és kapcsolatokat elküldhesse az illetékes hatóságoknak. Ezeknek az adatoknak a birtokában a járványügyi szakemberek értesíthetik az esetlegesen szintén megfertőződött állampolgárokat a szükséges teendőkről, akikre tesztelés és karantén várhat. A leírásban külön kiemelik azt is, hogy a kontaktkutatás során a fertőző ember kilétét sem fedik fel a potenciális érintettek előtt, vagyis ha értesítést kapsz, hogy potenciálisan megfertőztek, akkor sem fogod megtudni, ki és mikor adhatta át számodra a COVID-19 vírust.

Adatkezelési aggályok

Egyeseknek a nyomkövetés, kontaktkutatás hallatán rögtön a kínai orwelli megfigyelés jut eszébe, vagyis az, hogy az app által az állam közvetlen hozzáférést kap a telefonon tárolt személyes adatokhoz, és azt is látni fogja, hogy mikor, hol és kivel van éppen az ember. Noha erre a technológia valóban alkalmas lenne, a magyar VirusRadar applikáció csupán egy telefonszámot kér, azt is azért, hogy az egyedi azonosítót elkészíthesse.

Csupán ezt tárolják a központi szerveren, ráadásul titkosítva, vagyis ha egy hackercsapat sikeresen feltöri a védelmet, és megszerzi a visszafejtett azonosítókódokat, azzal sem fog tudni túl sok mindent kezdeni - név, cím, e-mail-cím, adószám, helyadat és egyéb információ nem kapcsolódik hozzájuk.

A VirusRadar fejlesztéséért a NextSense felel, amely több más ország számára is adományozott ilyen alkalmazást (Egyesült Királyság, Szingapúr, Németország), ahol szintén alaposan megvizsgálták működését, és nem találtak rejtett kiskapukat, kémprogramkódokat. Ezt támasztja alá az is, hogy az app a telepítését követően nem kér furcsa jogosultságokat például a tárhelyhez, kamerához vagy mikrofonhoz, csakis a helyadatokhoz és a Bluetooth-hoz.

Sok felhasználó COVID-19-et győz(ne)

Ingyenes, egyszerűen használható, és amennyire belelátni, biztonságos is a VirusRadar - akkor mégis miért nem állította meg a COVID-19 terjedését Magyarországon? A mobilpenetrációval nincs gond, a kontaktkeresés működési elve is stimmel, ám az applikáció még igencsak bétásnak tekinthető. A gombok elrendezése, a képernyő alján félreérthető Adatok beküldése opció, a lokális, egyéni naplózás lehetőségének és a beállításoknak a teljes hiánya vagy például a fixen fent maradó értesítés zavaró lehet sokak számára (az akkumulátorra gyakorolt hatását nem vizsgáltuk).

A legnagyobb gond a rendszerrel és az elvvel azonban az, hogy csakis akkor lehet hatékony, ha kellően nagy tömeg használja aktívan, ez pedig hazánkban hiányzik. A tesztidőszak alatt nagyon ritkán sikerült belebotlanunk egy-egy VirusRadar-felhasználóba, és egyetlen alkalommal sem volt egyértelmű, hogy mennyi idő és mekkora távolság szükséges az érzékeléshez.

Így használd a VirusRadart!

1. Telepítés, regisztráció

Töltsd le az App Store-ból vagy a Play Áruházból az ingyenes VirusRadar applikációt, majd elindítását követően add meg mobiltelefonszámodat. Erre egy visszaigazoló SMS-ben kapsz egy négyjegyű kódot, amelyet be kell gépelned az applikációban.

2. Engedélyek

A regisztrációt követően az alkalmazás több engedélyt is fog kérni, ám ezek szükségességéről részletesen, magyar nyelven tájékoztat. A Bluetooth a közelben található VirusRadar-felhasználók érzékeléséhez, a GPS a helyadatok miatt szükséges.

3. Futtatás, jelentés

Fontos, hogy az app a háttérben is fusson (ehhez is kér engedélyt), így képes kommunikálni a közelben lévő többi, VirusRadart futtató mobillal. Sajnos beállítások és előzmények nincsenek, de COVID-19-teszted pozitív eredményét jelentheted az appban (Adatok beküldése).

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.