Hirdetés

Tényleg zöldebb lett a világ a távmunkától?



|

A koronavírus talán Magyarországon is elhozza a home office forradalmát. De mennyire környezetvédő az, ha mindenki otthonról dolgozik?

Hirdetés

A koronavírus elérte azt, amit Greta Thurnberg nem tudott - olvasható egy Facebookon terjedő mémben. Megdöbbentőek ugyanis a NASA és az ESA képei, amelyek a koronavírus kitörése előtti és a jelenlegi légköri állapotokat hasonlítják össze. A home office nemcsak költséghatékony, segíti a jobb munka-magánélet egyensúlyt, de kisebb ökológiai lábnyomot is eredményez. Megspórolhatóvá válik vele a dolgozók munkába járása, illetve teljes irodák fűtése, hűtése, világítása akár egyetlen munkatárs kedvéért.

Hirdetés

Kékebb bolygó

Általában tavaszra a legmagasabb a légkör szén-dioxid-tartalma a levelek lebomlása miatt, ehhez képest utoljára a 2008-as gazdasági világválságban volt olyan alacsony a szén-dioxid-szint, mint most. Csak New Yorkban 5-10 százalékkal csökkent a szén-dioxid-koncentráció, a szén-monoxidé 50 százalékkal. A nitrogéntartalom mind Vuhan, mind Milánó környékén szignifikánsan esett. A Columbia Egyetem szerint mindez a járműforgalom legalább 35 százalékos mérséklődésének köszönhető. Milliók dolgoznak otthonról világszerte, így a nagyvárosokban megszűntek a dugók. Kutatások szerint, ha minden irodai dolgozó home office-ban dolgozna, akkor 10 millió autó kibocsátásának megfelelő üvegházhatású gázzal kevesebb szennyezés kerülne a légkörbe. Hasonlót fogunk tapasztalni ezúttal is Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem professzora szerint: ha a vírus még három-négy hónapig tart, az az éves kibocsátásban is érződni fog. Kína valószínűleg egy százalékkal kevesebb szén-dioxidot termel majd idén.

Minden rendben?

Ahogy a Szilícium-völgy hazaküldte dolgozóit, Kaliforniában azonnal változások indultak. A közlekedés okozta szennyezés csökkent, azonban a megnövekedett otthoni számítógép- és kütyühasználat óriási energiaterhelést eredményezett. Ez Kaliforniában nem akkora probléma, mivel az Egyesült Államok egyik legtöbb megújuló energiaforrását használó államáról van szó, de más a helyzet például Németországban és az Egyesült Királyságban, mert az említett országok energiafelhasználása még jelentős részben fosszilis energiahordozókon alapszik. A párizsi The Shift Project szerint a digitális technológia körülbelül a világ szén-dioxid-kibocsátásának négy százalékát adja, többet, mint a repülés. A londoni WSP kimutatta, hogy az irodaházak energiagazdálkodása általában jobb, mint a magánházaké. Az Egyesült Királyságban ezért a home office csak nyáron gazdaságos, mivel akkor nincs szükség az otthonok klimatizálására.

Fűtési szezonban viszont zöldebb, ha bejárnak az emberek dolgozni a nem elég hatékony otthoni fűtés, illetve az adattovábbítás energiaéhsége miatt.

Szennyező stream

A fő problémát a videóadatok továbbítása okozza. A Cisco szerint az internetforgalom hatvan százaléka a streaming oldalak szerverein tárolt és távolról megnézett videókból áll össze. 2018-ban 300 tonna szén-dioxid került a levegőbe a streamelés miatt, ami Spanyolország teljes éves kibocsátásának felel meg. Tíz órányi nagy felbontású videó több adat, mint az összes, angol nyelvű Wikipédia-cikk együttvéve. A streaming hajnalán úgy tűnt, ez a megoldás válthatja le a nagy karbonlábnyommal rendelkező fizikai hordozókat, azonban a stream messze rosszabb szénd-ioxid-kibocsátási mutatókkal rendelkezik, így ha valaki éveken keresztül többször is meghallgatná vagy megnézné ugyanazt a tartalmat, érdemes inkább letöltenie és lokálisan tárolnia. A Netflix friss környezetvédelmi jelentése szerint a cég 451 ezer megawattórát fogyasztott 2019-ben. Könnyen belátható, hogy minél nagyobb felbontású egy stream, annál több energiát emészt fel.

Ezért hívják fel szakértők a figyelmet, hogy a zöld számítógép-használatban mindenkinek szerepe van. Az országoknak át kell állniuk megújuló energiaforrásokra, a magánembereknek pedig az otthoni munkavégzést és szórakozást kell megfelelően optimalizálniuk, energiatakarékos eszközökre átállniuk, illetve streaming esetén mindig az eszközüknek megfelelő felbontást kell választaniuk a minél kevesebb adat továbbítása érdekében.

Home office előnyök és hátrányok

Előny:

· akár napi több óra megspórolása, amit nem kell utazással tölteni
· kényelmes, személyre szabott tér kialakítása
· könnyebb multitasking
· szabad időbeosztás

Hátrány:

· az időterv szétcsúszása
· családtagok, háziállatok zavarhatnak a munkavégzésben
· elmagányosodás lehetősége
· komoly önkontroll szükségessége

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.