Hirdetés

Legyen elnök informatikai hiba miatt!|

Az elnökválasztáson számos probléma adódhat, ami akár döntő is lehet.

Hirdetés

Az említett ezredfordulós szavazásnál csúnyán leszerepelt az úttörő technika. A szavazógépek meghibásodása miatt körülbelül 1,5 millió (!) voks tűnt el a rendszerből, ami a történelem egyik legkiélezettebb elnökválasztásánál könnyen azt jelenthette, hogy a leadott szavazatok szerinti vesztes költözzött a Fehér Házba. A fiaskó után két évvel megszületett a HAVA (Help America Vote Act) törvény, s ennek hatására az államok jelentős fejlesztésekbe kezdtek, lecserélve rengeteg, nem megbízhatónak tartott régi eszközt. Kalifornia és Florida pedig nem bízott semmit a véletlenre és a bitekkel operáló technikára, ezekben az államokban optikai szkennerekkel olvassák be a papíron leadott szavazatot. Így szúrópróbaszerűen ellenőrizni lehet az e-szavazatok megbízhatóságát, valamint súlyos probléma esetén akár az összes leadott voksot leszámolhatják kézileg. Ennek ellenére számos hibalehetőség maradt, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

 

1104vote.jpg

 

Hibás gépi működés

Ed Felten, a Princeton egyetem számítógéptudományi professzora szerint a legvalószínűbb, hogy mérnöki hiba, bug vagy rossz konfiguráció miatt egyes szavazatok elvesznek, illetve rossz oszlopba sorolódnak. Mivel az amerikai rendszer szerint bizonyos választóknak hetekkel a tényleges szavazás előtt le lehet adni voksaikat, így már példa is van ilyesmire. Floridában a különleges kérésre, helyszínen kiállított szavazólapokat nem mindig tudták helyesen olvasni a szkennerek. Igaz, ez a hiba a mai, "rendes" szavazáson már nem fordulhat elő, mert tesztelt, ellenőrzött nyomtatványok várják a szavazókat. Ugyanakkor ehhez hasonló esetre lehet példa olyan, úgynevezett csatatér államokban is, amelyekben a várhatóan nagyon szoros harc kimenetele teljességgel megfordíthatja a végeredményt.


Az érintőképernyő kalibrációs problémája


Szintén az előzetes szavazatok leadásakor jelentkezett a szavazógépek érintőképernyőjének kalibrációs hibája. A probléma abból adódik, hogy a képernyő meghatározott pontjait rendelik a jelöltekhez, ami összhangban van a grafikai megjelenítéssel, ám a szavazók - eltérő magasságuk miatt - ezt különböző területként érzékelik. Egy kétméteres ember teljesen más szögből nézi a képernyőt, mint egy 150 centiméter magas, így előfordul, hogy némelyek nem a kívánt felületen nyomják meg a képernyőt. Másik problémaforrás lehet, amikor a szavazók ujjuk különböző pontjaival érintik meg a gépet, amire szintén nem kívánt eredmények születnek. Tipikus ilyen eset a műkörömmel véletlenül leadott szavazat. Ilyen hibákat az elmúlt hetekben észleltek négy különböző államban is (a híres rajzfilmhőssel, Homer Simpsonnal is született egy jelenet, amint sikertelenül próbál Barack Obamára szavazni).


Felkészítési problémák


Előfordulhat az is, hogy a gép ugyan jól működik, de a nem megfelelően képzett kezelőszemélyzet rosszul működteti, és ezért téves eredmény születik. A sokféle eszköz és rendszer, amelyeket a különböző államokban használnak nagyon megnehezíti a dolgozók felkészítését. Az elektronikus eszközöket a központi kormányzat hitelesíti, azonban ez a minősítés nem vizsgálja a kezelőfelület használhatóságát, egyszerűségét. Ezért az újabb eszközök tervezési hibája gyakran csak éles használatkor derül ki.


Tévedések, hibák, támadások... A hír folytatódik - kattintson! >>>

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.