Hirdetés

Lehúzhatja a rolót az Apache OpenOffice



|

Az önkéntes fejlesztők hiánya a nyílt forráskódú irodai programcsomag végét jelentheti.

Hirdetés

Az OpenOffice őstörténete egészen 1985-ig nyúlik vissza. A sokáig StarOffice néven futó programcsomag 1999-ben lett a Sun Microsystems tulajdona, akik egy évvel később tették nyílt forráskódúvá. Az ekkor már OpenOffice.org néven futó projekt 2010-ben került az Oracle fennhatósága alá, a cég azonban nem sokkal később átadta azt az Apache Foundation részére.

Hirdetés

A Windows, Linux és OS X platformokra készült ingyenes Apache OpenOffice körül az első baljós felhők tavaly kezdtek el gyülekezni, amikor a fejlesztők hiánya már a program stabilitását veszélyeztette. Dennis E. Hamilton, a projekt önkéntes alelnöke a napokban egy belsős levelezőlistán jelentette be, hogy ha a helyzet záros határidőn belül nem oldódik meg, az a szoftvercsomag végét jelentheti. Mint elmondta, az Apache Project Maturity Model követelményei szerint minden terméküknél törekedni kell az ismert hibák belátható időn belül történő kijavítására, illetve nagy hangsúlyt fektetni a biztonságra.

Utóbbi olyannyira nem valósult meg az elmúlt időszakban, hogy a júliusban feltárt sebezhetőség után inkább a Microsoft Office és a LibreOffice használatát ajánlották, s csupán egy manuálisan telepíthető hotfixet adtak ki. A még kitartó féltucatnyi fejlesztő közül persze van, aki szerint a leállás tervezgetése helyett inkább azon kéne gondolkodni, hogyan csábítsanak több önkéntest a soraikba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.