Hirdetés

Lesz Fedora Linux port ARM alapokra



|

Az ARM alapú vállalati szerverek útját egyengeti a Red Hat. Az út kissé rögös.

Hirdetés

Már évek óta komoly érdeklődés övezi az ARM háza táját és nem csak a mobil eszközök felfutása kapcsán. A szervergyártók is érdeklődnek, mivel a sok kis teljesítményű CPU magból sokkal jobban skálázható és hatékonyabb energiagazdálkodású kiszolgálók építhetők, mint a hagyományos x86-os (és x64-es) CPU-kból.

 

Tim Burke, a Red Hat Linux Engineering vezetője úgy nyilatkozott, hogy az ARM egyre ígéretesebbnek tűnik számukra. A Red Hat által támogatott Fedora Linux projekt már elkészítette az ARM CPU kódokra portolt változatot, jelenleg folyik a további fejlesztés, ugyanis rengeteg nyilt forráskódú csomagot kell még lefordítani, többek között az OpenJDK Java is portra vár.

 

 

Az ARM alapú szerverek elterjedése nyilván attól is függ, hogy van-e megfelelően támogatott és megbízható operációs rendszer. A Fedora ilyen lehetne, ám az út azért még nincs végig kikövezve. A PC-s világban az IBM PC klónok nyomán eléggé standard alaplap megoldások terjedtek el, így megoldható volt, hogy egyazon rendszermag szinte minden PC változaton fusson. Az ARM alapon tervezett CPU-k és SoC megoldások azonban nagyobb változatosságot mutatnak, a részletek nincsenek még szabványosítva, így hiába közös az utasításkód szótár, a CPU-t körülvevő hardver nem kezelhető egységesen. A Linaro ARM közösséggel együttműködve dolgozik a Red Hat azon, hogy olyan kernelt készíthessenek, mely minden ARM implementáción fut.

 

Burke szerint „ez nem vicc, hanem komoly erőfeszítés annak érdekében, hogy a a Fedora jól fel legyen készítve az ARM-ra.” Arról nincs információ, hogy ez pontosan mennyi időt vehet igénybe, de látva a szervercégek erőteljes érdeklődését úgy véljük, hogy belátható időn belül új platformmal gazdagodhat a piac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.