Hirdetés

Letiltható lesz a Win32 appok telepítése a Windows 10-ben



|

A funkciót bekapcsolva csak az Áruházból installálhatóak klasszikus programok.

Hirdetés

Péntek este a Microsoft egy hét kihagyás után újabb Windows 10 Creators Update előzetessel örvendeztette meg a fast ringben lévő publikus tesztelőket. A build 15042-t bejelentő blogbejegyzés alapján csak néhány reszelést és rengeteg hibajavítást hozott a build, azonban az MSPowerUser jóvoltából kiderült, hogy akad egy nagy jelentőségű újítás is a szoftverben: a Gépházban letilthatóvá vált a klasszikus Win32 alkalmazások telepítése. Az opció bekapcsolása után csak a Windows Áruházból installálhatóak további szoftverek a számítógépre, bár ezek valójában lehetnek Win32-esek is, hiszen a Desktop App Converter fejlesztői eszközzel a klasszikus programok becsomagolhatóak az Áruházon keresztül terjeszthető formába.


Hirdetés


A többségnél várhatóan ki lesz kapcsolva alapértelmezetten a funkció, a Windows 10 megszokott otthoni és Pro változataiban igény esetén a felhasználóknak maguknak kell majd aktiválniuk fejlesztést. A lehetőség jó eséllyel csak az oktatási szektorba szánt, még bejelentetlen Windows 10 Cloudban lesz gyárilag aktív, sőt: talán kikapcsolhatatlan. A Microsoft azzal magyarázza az opciót, hogy a bekapcsolásával biztonságosabbá és megbízhatóbbá tehető a számítógép használata.



Első blikkre valószínűleg kevesen vannak elragadtatva az újdonságtól, azonban érdemes megemlíteni, hogy gyári alapbeállítások mellett ugyanezen indoklással az Android és a macOS már évek óta csak a hivatalos programboltjaikból hajlandóak engedélyezni a programok telepítését. Az opció puszta megléte nem jelenti azt, hogy a Microsoft megpróbálja ellehetetleníteni a Win32-es alkalmazások használatát.


(Forrás: The Verge)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.