Hirdetés

Letölthető az IE9 új tesztverziója



|

Kipróbálható az Internet Explorer 9 második próbaverziója. A böngésző egyre jobban teljesít az ACID3 tesztjén.

Hirdetés

A Microsoft elérhetővé tette az Internet Explorer 9 második tesztverzióját, amely segítségével a felhasználók betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen lesz a böngésző következő verziója. Így a redmondi szoftvercég teljesítette korábbi ígéretét, mely szerint 8 hetente várható az IE9-nek egy friss kiadása.

 

 



A március közepén megjelent első próbaverzióhoz képest az új előzetes 10 tesztoldallal gazdagodott. Közülük három a grafikai újításokat teszi próbára, négy az IE9 HTML5 képességeit demózza, míg másik három a megnövekedett sebességet igyekszik demonstrálni. Az Internet Explorer 9 ugyanis a grafika, az animáció és a videó megjelenítéséhez hardveres gyorsítás is használ, így levéve a terhet magáról az alkalmazásról. Az XP felhasználóinak azonban e miatt rossz hír lehet, hogy a 2001-es Windows nem szerepel a támogatott rendszerek között.

Hangsúlyos e mellett a megújult, Chakra kódnéven futó JavaScript-motorja is, amely szintén képes igába hajtani a számítógép erőforrásait, gyorsítva a megjelenítésen. Utóbbi ígéretesnek tűnik, főkén ha az Internet Explorer 8-hoz mérjük. Elődjéhez képest ugyanis az IE9 jelentősen felgyorsult, a SunSpider tesztjén a második tesztverziója ismét megelőzte a Firefox 3.7 előzetesét, igaz elmaradt a Safari 4 és a Chrome 4,1 és 5 mért érékeihez képest.

Kiemelendő elem még a böngésző HTML5, CSS3 és SVG2 támogatása is, amelyhez nagy reményeket fűznek a Microsoft szakértői. Sőt az IE9 erősen HTML5 alapokon épül, és teljes mértékben támogatni fogja annak képességeit. Utóbbival kapcsolatban a héten a Microsoft alaposan felborzolta a kedélyeket, mikor Dean Hachamovitch, a böngésző vezető fejlesztője bejelentette: az Internet Explorer 9 kizárólag a H.264 kódolású videók lejátszását fogja biztosítani. Később azonban érezhetően visszatáncolt, és elképzelhetőnek nevezte, hogy amint "a bizonytalanságok megoldódtak" más kódolási eljárások is megjelenhetnek a böngészőben.

Érdekesség még, hogy az első tesztverziójú IE9-hez képest a mostani kiadás jobb eredményt ért el az ACID3 teszten. Míg március közepén a fejlesztés alatt álló böngésző csak 55 pontot ért el a 100-as skálán (32 pontot a tavalyi PDC konferencián), addig az új kiadás már 68 pontot tudott összekapargatni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.