Hirdetés

Lezuhanhatnak a repülők egy apró vírus miatt



|

Sikeresen szabotáltak észrevétlenül olyan alkatrészeket, amelyek 3D-s nyomtatás segítségével készültek.

Hirdetés

A Ben-Gurion Egyetem, a Dél-Alabamai Egyetem és a Szingapúri Egyetem kutatói sikeresen juttattak kártékony kódot gépekre, amelynek eredményeképpen láthatatlan parancsokkal lettek kiegészítve a 3D-s nyomtatáshoz használt modellek tervei. 

Hirdetés

A tesztek során egy drón propellerét szabotálták észrevétlenül. Az összeszerelést követően egyből jelentkezett is ennek az eredménye, ugyanis felszálláskor az tönkrement, a drónnal együtt. 

A Dr0wned nevű kártevő lényege az, hogy módosítja a digitális fájlokat, ami miatt azonban fizikailag is tönkremennek később a 3D-nyomtatott alkatrészeket használó eszközök. 

Yuval Elovici, a BGU egyik kutatója arra figyelmeztet, hogy ezzel a módszerrel a repülőgépek hajtóműveinek a funkcionális alkatrészeit is lehet szabotálni. Egy ilyen támadás életeket követelne, gazdasági problémákhoz vezetne, iparágakat és gyártókat tehet tönkre, valamint nemzetbiztonsági válságot okozhat egyes országokban. 

Mivel az additív gyártás világszerte fejlődik és egyre népszerűbb, ezért a jövőben nagy divat lesz a bűnözői csoportok és a kormányzatok részéről is, hogy szabotálják az effajta rendszereket profit vagy éppen politikai hatalom miatt. 

A támadás úgy működik, hogy egyszerűen egy adathalász e-maillel kezdenek, amelyben elég rákattintani egy óvatlan embernek egy PDF mellékletre. Ebben van a távoli hozzáférésű malware, amely ha működésbe lép, a támadó az összes modellfájlt meg tudja találni, a tervekbe pedig végzetes hibákat rejt el kód formájában. 

Az utasítások rejtve vannak, így a 3D-s nyomtatás során úgy tűnik, hogy minden rendben van. Azonban amikor az alkatrészt beillesztik egy eszközbe, az rövid idő alatt tönkremegy, a teljes gép meghibásodását is előidézve. Egyetlen hibás műanyag propeller elég volt, hogy tönkretegyenek egy 1000 dolláros drónt. 

Az eltéréseket gyakorlatilag lehetetlen észrevenni, még akkor is, ha egy jó és egy hibás darab van egymás mellett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.