Hirdetés

Little Susie: Linux-disztribúció „házilag”



|

A netbookokra és mobileszközökre optimalizált operációs rendszerek processzorigényével vetekszik a Little Susie, a legújabb magyar fejlesztésű Linux-disztribúció.

Hirdetés

De nemcsak emiatt különleges: bár profik készítették, az „összerakásához” használt Novell SUSE Studio segítségével egy tapasztaltabb Linux-felhasználó is készíthet testre szabott, saját operációs rendszert.

 

 

Akár egy Windows XP is lehetne, de ez egy live Linux!

 

 

A Little Susie operációs rendszer szépen teljesít már akár egy Pentium II-es, 366 megahertzes gépen, 128 MB memóriával, de az olyan extra funkciókhoz, mint az online tévé, Flash-játékok, és a Flash-videolejátszás, már ajánlott a Pentium III-as, legalább 466 megahertzes és AGP 1/2/4x VGA-val szerelt, vagy 7-800 MHz körüli és integrált VGA-t tartalmazó konfiguráció.

Az alapos fogyókúrára fogott operációs rendszer az openSUSE 11.1-es változatára épült, KDE 3.5-ös asztali környezettel. A 11.1-es változat teljes csomagválasztéka megtalálható, illetve interneten keresztül elérhető a csomagkezelőben; a további csomagok telepítése ugyanúgy zajlik, mintha a DVD-s openSUSE telepítőt használnánk. Ugyanaz a csomagkezelő van benne, így csak ki kell pipálni, milyen funkciókat akarunk telepíteni és a YAST vezérlőpult elvégzi a dolgát. A Little Susie – modern gépeken – mintegy 10-15 perc alatt telepíthető.

 

 

Kinek, hova?

 

Széles körű felhasználási lehetőséggel kecsegtet a Little Susie. Kis hardverigénye miatt a régi gépeket is a mai követelményeknek megfelelően tudja működtetni, ám az újabb számítógépekből is sokkal többet hoz ki. Mivel a szoftver kevesebbet fogyaszt a konkurencia megoldásainál, így sokkal energiatakarékosabb, környezetbarátabb náluk. Ideális például a mai netbookokra, mivel ezek teljesítménye alapvetően az egy-két generációval korábbi asztali gépekével azonos.

 

 

Néhány Windows alatt is ismerős alkalmazás

 

 

A határ kb. a Pentium III vagy az ezzel azonos teljesítményű processzoroknál húzható meg, így akár egy tízéves gépparkon is vidáman, akadás nélkül nézhető kisebb felbontású online tévéadás vagy Flash-videó, ráadásul jól használható teljes értékű internetböngészésre, irodai munkára.

Utóbbira természetesen a legújabb Microsoft irodai rendszerrel kompatibilis OpenOffice.org csomag Novell kiadása nyújt lehetőséget, így szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és ingyenes PDF-olvasó is megtalálható benne.

A Linux rendszereket korábban gyakran érte olyan vád, hogy olyan programok, mint például a Photoshop, elérhetetlenek alattuk. Nos, a Susie-ban található bővített GIMP képszerkesztő már a Photoshop jó néhány eszközkészletét is tartalmazza, számos további kiegészítéssel. Ha valakinek van tapasztalata grafikai programokkal, csodákat művelhet vele.

Ezekkel a funkciókkal a Little Susie ideális lehet otthoni felhasználásra, illetve közösségi helyiségekbe (például könyvtárakba), vagy internetelérést igénylő helyekre, mint a teleházak vagy internetkávézók.

 

 

Kis Susie-történelem

 

Horváth István, a projekt kitalálója és koordinátora több mint egy évtizede használ SUSE Linuxot. Évekkel ezelőtt, saját használatra kialakított magának egy telepítési metódust: egyes komponenseket kihagyott, másokat pedig, amelyeket az általában független fejlesztőik leginkább az otthoni, kisvállalati felhasználásra szántak, beletett a saját operációs rendszerébe. Bár a Novell átvette a SUSE Linux fejlesztését és számos újdonságot, értékes funkciókat tett bele, Horváth István mindenképpen egy saját, testre szabott, otthoni desktop változatot akart készíteni, ezért kezdte el kialakítani a saját Linux-disztribúcióját.

 

 

Bár elsőre talán nem látszik, ez egy alaposan felturbózott GIMP

 

 

Később a Novell megnyitotta a SUSE Linux Professionalt, ebből lett a mai openSUSE projekt – a Little Susie fejlesztése során az alapokhoz az ehhez tartozó csomagkészletet használta fel. István az eredetileg DVD-méretűre dagadt openSUSE-t szigorú fogyókúrának vetette alá, majd feljavított néhány funkciót, például meggyorsította a böngészőt és a médialejátszást, gyorsított a rendszerindítás folyamatán, drasztikusan csökkentette a processzor- és memóriaigényt – így készült el a ma elérhető alkalmazáscsomag.

Az évek során csiszolgatott saját verziót több helyen, például internetkávézókban is kipróbálta, majd a tapasztalatokat leszűrve folyamatosan optimalizálta. A telepítések során régebben minden alkalommal a gyári telepítőlemezekből indult ki, de számos netről letöltött kényelmi funkciót tett még bele. Amikor a tesztelt verzió már kb. 30 000 munkaórát üzemelt minden probléma nélkül egy internetkávézóban, ahol a gépet naponta sok vendég használta, akkor jelent meg a SUSE Studio, amely jelentősen felgyorsította, illetve megkönnyítette a további munkát.

A Little Susie fejlesztése a SUSE Studio keretrendszer használatával egy komplett, legalább 100 fős stáb munkáját spórolta meg, hiszen a fejlesztő az alapokat készen kapta, már csak az alkalmazásokat kellett ráépíteni. Ennek során elsőként a SUSE Studio keretrendszerében szabta testre az alkalmazásokat. Itt egy egyéni disztribúciót akár egyetlen óra alatt össze lehet rakni, de a Little Susie-ba mindent egyedileg állítottak össze, a grafikai elemektől kezdve.

Ezt a folyamatot követte a hardverteszt, jött a hibakeresés. A javítások visszakerültek a Studióba, ezután a stabilnak tűnő kódot 100 gépen tesztelték, végül minden fejlesztési lépéskor az egész folyamat kezdődött elölről.

Az így futó munkának egyetlen korlátját fedezték fel csupán: hogy a szoftver szélsőséges konfigurálást nem tesz lehetővé. Kiválóan megoldja, hogy például egy 50 (de akár 500) munkaállomással rendelkező kisvállalatnál egyedi disztribúciót készítsenek vele és telepítsék, de esetünkben a teljes testre szabáshoz a csomagokat le kellett tölteni, átszabni, majd azonos néven összecsomagolni és visszahelyezni a SUSE Studióba. (Utóbbi problémák csak az SUSE Studio önálló használatakor jönnek elő, az openSUSE Buid Service rendszerével kombinálva már megoldhatók, de ezt a robusztus megoldást a Little Susie fejlesztése során eddig még nem vették igénybe.)

 

Végső tesztelés, nem csak Linux-gurukkal

 

A fejlesztés menetét a projekt gazdája a béta-készültségig vitte végig, amikor már a rendszer napi szinten használható volt, de akadtak még benne hibák. Ekkor a szécsényi kistérség teleházában Linux-tanfolyamot tartó István a tanfolyam hallgatóival együtt az intézmény gépeire telepítette fel a rendszert, így az ottani gépek 99 százalékára a Little Susie Linux került, csak egy-két windowsos gépet tartottak meg egyes programok miatt. Hogy bővítsék a tesztelési kört, a korábban már leselejtezett gépekre is feltelepítették a Little Susie-t, amely kis helyigénye miatt a régi hardvereken is jól teljesített. A tesztelést a tanfolyam résztvevői végezték, illetve a teleházakban internetező, ügyet intéző helyi lakosok. A tapasztalatokat a helyi IT-mentorok gyűjtötték össze, és ezzel a tesztelés ugrásszerűen felgyorsult: több hónapon keresztül ugyanis több száz felhasználó segített be a munkába. Olyan segítők is akadtak, akik a grafika kialakításában segédkeztek. A rendszert elérhetővé tették a neten (www.borzsonynet.hu/linux/Susie/), így a Little Susie innentől robbanásszerűen terjedt. A fejlesztést azonban továbbra is István végzi, ő teszi bele a programba a javított funkciókat.

 

 

A jelen: Linux minden eshetőségre

 

Eddig a Little Susie-nak kétféleképpen telepíthető változata készült el: bootolható CD live ISO-lemezkép és USB-kulcsról indítható live lemezkép.

 

 

Médialejátszó is rendelkezésünkre áll, természetesen grafikus kezelőfelülettel

 

 

A bootolható CD esetében létezik egy metódus, amellyel a live CD – főleg nagyon erőforrásszegény gépeken – hagyományos telepítőként tud viselkedni.

Az USB-s eszközökről indítható verzióra a projekt gazdája az elmondása szerint különösen büszke, mivel a rendszer kényelmesen elfér egy 4 GB-os pendrive-on. A SUSE Studióban mindössze két kattintást igényelt a rendszer USB-ről indítható változatának elkészítése. Előnye a hordozhatóság, és összességében biztonságosabban használható, mint egy telepített rendszer. Emellett pedig

  • nem lesz vírusos, a kéretlen károkozók nem jutnak rá a gépre. (Linux alatt is le lehet tölteni windowsos vírusokat tartalmazó fájlokat, de mivel minden a pendrive-on történik, ezek nem maradnak meg a felhasznált gazdagépen, még a TEMP mappában sem.)
  • online bankolásra és egyéb, magas biztonsági szintet igénylő tevékenységekre kifejezetten alkalmas, mivel semmilyen nyomot (azonosítót, jelszót) nem hagy a használt gépen, nem kereshető vissza.
  • a pendrive gyorsabban indítható, mintha live CD-ről futtatnánk.



A jövő

 

A fejlesztés most több szálon fut tovább. A tervek között szerepel egy, a 11.2-es openSUSE kiadásra épülő változata is, amely – próbaképpen – már a KDE 4-es asztali környezetet tartalmazza. Ez nagyjából egy hónap alatt készülhet el, valamint fejlesztés alatt áll egy Media Workstation változat is, grafikai, zenei és videofeldolgozó alkalmazásokkal felvértezve.

A Little Susie fejlesztői arra törekedtek, hogy ne csak a régi hardverekre optimalizálják a rendszert, mivel a rendszer mobileszközökre szánt, akár érintőképernyős verziója még tervezés alatt áll – éppen ezért támogatókat keresnek a projekt befejezéséhez.

 

 

Alkalmazások fogyókúra után

 

A Little Susie azért lehet karcsú, mert csak a legszükségesebb alkalmazásokat és eszközöket tartalmazza. Ezek listáját az évek során a fejlesztők, de leginkább a felhasználók igényei alapján állították össze:

  • OpenOffice.org 3.2 Novell kiadás, a legújabb Microsoft rendszerrel kompatibilis irodai csomag, amely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt tartalmaz; a telepítés részét képezi egy PDF-olvasó is;
  • újragondolt KDE 3.5-ös grafikus felület, amely hagyományos felépítésű Start menüvel, transzparens felületű rendszerpanellel és alacsony erőforrás-igényű, akkumulátorkímélő integrált 3D-virtuális asztalkezelővel rendelkezik;
  • Mozilla Firefox böngésző, Flash-, Java-, Windows Media-, QuickTime-, DivX-pluginekkel, és Moonlighttal, amely a Microsoft legújabb multimédiás lejátszójával, a Silverlight 3-mal nagyrészt már kompatibilis nyílt forrású megoldás;
  • aMSN MSN messenger kliens, a kezdő linuxosok kedvéért Windows Live skinnnel;
  • Skype csevegőprogram;
  • GIMP képszerkesztő az FX Foundry plugin csomaggal, amely összességében a Photoshop eszközkészletével vetekszik;
  • K3B teljes CD- és DVD-író alkalmazás (sokan kérdezték már, hogy ez miért nem létezik windowsos változatban...);
  • MPlayer, a híres magyar eredetű médialejátszó szoftver, alacsony CPU-igénnyel;
  • Gwenview fotó- és képnézegető alkalmazás;
  • beépített torrentkliens és letöltésvezérlő;
  • Bluetooth-támogatás;
  • Wi-Fi- és webkamera-driverek;
  • beépített tűzfal.


Itt most név szerint keresünk, de ezernyi kategorizált, azonnal feltelepíthető alkalmazás vár még ránk a csomagkezelőben

 

 

Mindezek persze csak a közvetlenül a CD-ről/USB-kulcsról futó live rendszer részei, a feltelepített Little Susie Linuxra pár egérkattintással tölthetünk le és telepíthetünk újabb alkalmazásokat.

 

SUSE Studio: segítség saját Linuxhoz

 

A SUSE Studio (susestudio.com) egy olyan ingyenes, online keretrendszer, amelynek segítségével mindenki könnyedén elkészítheti saját openSUSE-alapú disztribúcióját és ehhez nem kell más, mint egy webböngésző. A célközönség egyrészt azok a hardvergyártók köre, akik előre telepített, esetleg beágyazott Linux rendszereket szállítanak, másrészről pedig azok a Linux-felhasználók, akik olyan egyedi, testre szabott live, USB vagy virtuális gépet akarnak készíteni minél rövidebb idő alatt (például érettségihez, internetkioszkokhoz, teszteléshez), amely speciális tulajdonságokkal bír.

 

 

Egyszerűen adhatunk hozzá alkalmazásokat készülő Linuxunkhoz

 

 

Ha egy kisebb cégnek egységes telepítőre lenne szüksége, amelyben például szerepel egy irodai programcsomag helyesírás-ellenőrzővel, gyors böngészővel stb., és például az is az igények között szerepelne, hogy az alkalmazottaknak csak a munkájukhoz legyen hozzáférésük, pár óra alatt, a SUSE Studióval gyorsan és könnyen elkészíthető a telepítő.

A SUSE Studio támogatja a lokalizációt – a fordítás, nyelvkezelés viszonylag könnyen megoldható –, de ez egy-két éves linuxos tapasztalatot is igényel.

A SUSE Studio tavaly júliusi megjelenése óta több mint 55 000 regisztrált felhasználó 250 000-nél is több szoftverkészüléket, azaz saját igényeinek megfelelő SUSE-variánst hozott létre világszerte.

A SUSE Studio funkciói röviden:

  • jelenleg openSUSE 11-, SLE10-, SLE11SP1-alapú disztribúciók készíthetők vele;
  • lehetőség van lemezképek készítésére, amelyet utána dd-vel pendrive-ra vagy merevlemezre lehet másolni;
  • live CD/DVD készítése;
  • VMware VMDK lemezkép készítése, amely a következő termékekkel futtatható: VMware Player, VMware Server és VMware ESX Server;
  • az elkészített operációs rendszer sablonokból építkezik: jelenleg karakteres, X, GNOME, KDE4 sablonokat tartalmaz;
  • szabadon hozzáadható bármilyen telepítési forrás, illetve jelenleg az összes openSUSE Build Service telepítési forrás szabadon elérhető;
  • szabadon hozzáadható és elvehető bármilyen csomag vagy minta;
  • lehetőség van az első indításkor megadott paraméterek alapján testre szabni a már elkészült disztribúciót;
  • szabadon módosítható a megjelenés (logó, háttérkép stb.);
  • külső, nem SUSE-alapú fájlok is feltölthetők TAR vagy egyéb formátumban, amelyeket a szoftver a build során bontja ki a megfelelő helyen;
  • gyors rendszerépítés (build), a definiált rendszer néhány perc alatt elkészül;
  • akár online, még a letöltés előtt is tesztelni lehet az elkészült rendszert;
  • tömörített eredmény: hogy minél kisebb legyen ez elkészült rendszer, azt tömörítve lehet letölteni és terjeszteni.


A SUSE Studio online felületén ki is tudjuk próbálni a saját „disztribúciót”


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.