Hirdetés

Hangtisztítás: MAGIX Audio Cleaning Lab 15 deluxe



|

Felvettünk egy podcastnek valót, de belehallatszik a Barátok közt? Digitalizálnánk régi lemezeinket, de recsegnek, mint nagymamánk térde? A MAGIX Audio Cleaning Lab most is segít, immár tizenötödszörre.

Hirdetés

Szinte egyidős az otthonra is megfizethető hangrestauráló programok története azzal, amikor a PC-inket mindenféle hangkártyával kezdtük felturbózni a kis csipogó speaker kiváltására. A korai változatok egyszerűek voltak, mind kivitelezésükben, mind pedig funkcionalitásukban. Az idők során egyes hasonló alkalmazások ugyan szinte tökélyre fejlesztettek bizonyos funkciókat a minőség tekintetében, ám néha „hangprofesszornak” kellett lennünk a megannyi beállítás pontos és szakszerű kezeléséhez. A MAGIX Audio Cleaning Lab 15-ös verziójában a tapasztalatok szerint az arany középút rejtőzik.

Nemes egyszerűség

A program indításakor egy hihetetlenül letisztult felület fogad, amelyben óriási ikonok hirdetik az első lépéseket: Importálnunk kell egy audioforrást - ennek rögtön három módszerét ajánlja fel a laboratórium: az audiofájlok betöltését, a vinil hanglemez (illetve más külső, a hangkártya bemeneti csatlakozójára kötött hangforrás) bejátszását és a CD-track importálását.

 

magix_audio_cleaning_lab_15-01-import_.jpg

Külső forrásból történő importáláskor már a kezdetektől sok beállításra van lehetőségünk


Míg az első lehetőség ugyebár nem kíván különösebb képességeket, a többinél máris egy hasznos eszköz nyílik meg. A külső forrásból származó import esetén egy új ablakban jelenik meg a rögzítést vezérlő panel, amelyben láthatjuk a jelszinteket, amiket automata vagy kézi vezérléssel is a megfelelőre szabályozhatunk. Ráadásul különféle automatikus algoritmusokkal segíti a program a felvételt, ha kiválasztjuk, pontosabban milyen jelforrást (lemezjátszó, kazettás deck stb.) használunk. A CD-k esetén ugyebár bonyolult hangszint-szabályzásokra (ennél a fázisnál) még nincs szükség, itt egy másfajta ablak segít át minket az importálás folyamatán, ahol a kívánt trackek kiválasztására, előzetes belehallgatására nyílik lehetőség.


Pucoljunk hangot

Az Audio Cleaning Lab barátságos mivoltára már az importálás során is fény derülhet, kényelmes kezelhetőségét azonban akkor mutatja meg igazán, amikor már a felső, nagy szerkesztőmezőben figyel a javítandó hangfájl - ekkor ugyanis az összes lehetséges effekt és segédalkalmazás beállítható automatikus működésre, vagy „félautomata” módszerrel, varázslók segítségével is hangolhatjuk, végül pedig a profik teljesen manuális módszerrel a legapróbb beállításokat is elvégezhetik.


magix_audio_cleaning_lab_15-01-import_.jpg

Dolgozik a kattanásmentesítő: akár alapbeállításokkal is jó a hatásfok


A fájlok tisztítására megannyi módszerünk adódhat: a reccsenések és egyéb rövid túlvezérlések, a lemezek pattogó hangjai, a magnószalag magas sziszegése mellett teljesen egyedileg beállított zajok és defektek is eltávolíthatók, de helyrehozhatjuk például az egyik irány felé elcsúszott sztereó felvételeket, vagy az MP3-tömörítések során hullámzóvá vált magas hangokat, az úgynevezett „kanyargós s-eket” is.


magix_audio_cleaning_lab_15-03-varazslo_.jpg

Ennyire részletes és felhasználóbarát varázslót ritkán látni a szoftverekben

 

Tisztítás után mentés - felturbózva

A hangok pozitív irányú megpróbáltatásai azonban nem érnek véget a tisztítással, mentés előtt egyfajta masteringként még megannyi módon tuningolhatjuk fel őket. Hangerő-optimalizálás, hangszínállítás, „brilliance” effekt, dinamika-kezelés, sztereó hatás növelése vagy akár surround hangzás létrehozása is lehetséges ezen a ponton, akár a tisztító funkciók automatikájával, vagy kézi vezérléssel. Végül pedig szintúgy rengeteg módon exportálhatjuk az újjászületett hangot: fájlba menthetjük, közvetlenül írható belőlük Audio CD vagy DVD, de a program akár egy podcast elkészítését és elhelyezését is segíti.

 

Adatok

  • Importálás többféle jelforrásból
  • Előre beállított, varázslóalapú vagy teljesen manuális hangrestaurálás
  • Automatizált vagy manuális mastering funkciók
  • Exportálás sokféle formátumba, közvetlenül adathordozóra vagy podcastba
  • Kezdők számára hasznos, kiterjedt automata súgó
  • Vista alatti működés
  • Ár: 5990 Ft

 

Értékelés

Előny: felhasználóbarát, jó hatásfokú hangrestaurálás

Hátrány: külső pluginok nem használhatóak

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.