Hirdetés

MAGIX Music Maker 12 silver - teljes verzió a DVD-n!



|

DVD-s számunk március havi teljes verziója egy teljes hang- és zeneszerkesztő alkalmazás, amelynek kezdő és haladó felhasználók egyaránt jó hasznát vehetik.

Hirdetés

Igazi nagyágyú az otthoni számítógépes zenekészítésben a MAGIX Music Maker sorozata, nem véletlen, hogy már a tizenkettedik generációjánál tart. Korábban olvasóinknak már ajándékba adtuk az előző verzió „silver" kiadását, most a MAGIX Music Maker 12 következik. A silver változat - csakúgy, mint a 11-es verziónál - ez esetben is majdnem mindent tartalmaz, amit a deluxe, ám néhány ritkán használt funkció és rengeteg, egyébként csak pár euróért letölthető hangminta hiányzik belőle.
A program telepítése igen egyszerű, csupán a célmappáját kell megadnunk, és az állományok merevlemezre való felmásolása után azonnal birtokba is vehetjük az alkalmazást, nem lesz szükségünk internetes regisztrációra és kódkérésre. Ismerkedjünk meg először is a kezelőfelületével, amely kellően letisztult, modern és áttekinthető.

 

mmm_1k.png

 

A felül található megszokott menüsor és eszköztár alatt a programablak legnagyobb részét a többsávos szerkesztőfelület tölti ki, amelynek segítségével egyszerre maximum tizenhat csatorna szerkesztésére van lehetőségünk. Ennek bal oldalát az adott csatorna vezérlésére szolgáló kezelőszervek foglalják el, jobb oldali, nagyobb részét pedig az adott csatornán található hangminták. Minden egyes sáv saját névvel és ikonnal rendelkezik, amelyek szabadon megváltoztathatók, hogy könnyebben el tudjunk igazodni közöttük.
A solo kapcsolót bekapcsolva csak az adott hangsáv fog szólni, a mute használatával pedig az adott sáv elnémítható. A REC gombbal rögzíthetünk is az adott sávra külső hangforrásból, az FX gomb segítségével pedig különféle effektusokat alkalmazhatunk az adott csatornára.

 

mmm_3k.png

 


A hangmintákat tartalmazó jobb oldali ablak több funkciót is ellát. Egyrészt vizuálisan szemlélteti, hogy melyik minta pontosan mettől meddig szól, másrészt itt tudjuk őket precízen a megfelelő helyre helyezni az egér segítségével. Bármelyik mintára kattintunk is, annak közepén egy piros „bogyó" jelenik meg, ezt fel-le mozgatva változtathatjuk az adott minta hangerejét. A normál szerkesztőmódban csak az aktuálisan kiválasztott minta hangereje látható, haladó (expert) módban pedig az összesé.
A szerkesztőfelület sávjait a bal alsó sarokban lévő állomány- és hangmintalistából tudjuk feltöltetni. Ez a terület is több funkciót foglal magában. Használható sima állományböngészőként is a File Manager fülre kattintva, ilyenkor ez az ablak gyakorlatilag a Windows Intézőhöz hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy egyrészt külön gombokat találunk a Music Maker speciális mappáinak elérésére, másrészt az állományok között csak a szoftver által használható fájlok jelennek meg - például a hangminták, hanghatások vagy a feliratkészítőben elhelyezhető szövegállományok.
Lényegesen egyszerűbb elérni a programhoz adott hangmintákat a Sounds & Videos fül segítségével, amely zenei stílus alapján (felső legördülő menü), illetve hangszertípusonként (bal oldali gombok) is kategorizálja a mintákat. A hangmintákat egyszerű rákattintással előhallgathatjuk, s ha megvan a megfelelő, azt csak rá kell húznunk a szerkesztőfelület megfelelő helyére. Pontosan ugyanilyen egyszerű a különböző hang- és videoeffektusok alkalmazása is. Az Audio & Video effects pont alatt különböző kategóriákban rengeteg effektust találhatunk: csupán ki kell választani őket, majd ráhúzni a szerkesztősáv azon elemére, amelyiken használni szeretnénk őket.
Akik figyelmesen olvasták a fentieket, azoknak feltűnhetett, hogy a program, bár alapvetően zeneszerkesztő, videók összeállítására is használható. Persze nem egy Premiere Pro szintű professzionális alkalmazásra kell gondolni, hanem mindössze arra, hogy a sávok a hangok mellett „vizualizációkat" és animált feliratokat is tartalmazhatnak - gyakorlatilag egy egyszerűbb animációt készíthetünk zenénk mellé. A „videók" kezelése pontosan úgy történik, mint a hangmintáké, a program mellé adott vizualizációkat a szerkesztőmező megfelelő területére kell ráhúznunk. Videónk előnézeti képe a jobb alsó sarokban található monitoron tekinthető meg, a Video gombra kattintva.

 

mmm_4k.png

 


Még nem ejtettünk szót a képernyő középső területén lévő sávról, ahol egyrészt a zene vezérlését szolgáló gombok sorakoznak (lejátszás, leállítás, tekerés stb.), másrészt a szerkesztőterület megfelelő helyére való ugrást segítő csúszka látható. Jobboldalt a program különféle extra képességei kapcsolhatók be, itt engedélyezhetjük a haladó (Expert) módot, és itt kapcsolhatjuk be a keverőpultot (Mixer), ahol az összes hangcsatorna hangereje, balansza mellett egy többsávos hangszín-szabályozó segít elérni a számunkra megfelelő hangzást.
Elkészült művünket igen egyszerűen oszthatjuk meg ismerőseinkkel, hiszen MP3, WAV vagy WMA formátumú állományt állíthatunk elő belőle. Bármelyiket választjuk is, a kimenet paraméterei részletesen konfigurálhatók, WAV-állományoknál megadható például a mintavételezési frekvencia értéke, MP3 és WMA formátumnál pedig annak bitarányának változtatásával javíthatjuk, illetve ronthatjuk a minőségét. Ha szeretnénk, akkor a végterméket nemcsak hogy lementhetjük merevlemezünkre későbbi felhasználásra, hanem azonnal e-mailben, Bluetooth vagy infrakapcsolaton keresztül is továbbküldhetjük.
Szerkesztés mellett a program egyéb extra funkciói közül érdemes kiemelni, hogy képes CD-ről a zeneszámokat merevlemezünkre menteni WAV formátumban, s ezeket később a Music Makerben hangmintaként vagy más alkalmazásban is felhasználhatjuk. Szintén lehetőségünk van rögzíteni a számítógépünk vonal- vagy mikrofonbemenetén érkező hangokat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.