Hirdetés

MainType 2.0 – káosz ellen fontkezelő!



|

Betűkészleteink hamar elburjánozhatnak, nosza tegyük rendbe őket egy erre való alkalmazással!

Hirdetés

Már a Windows telepítése után érdemes látogatást tenni a betűkészleteket tartalmazó mappában, és máris a szívünkhöz kaphatunk, pedig a többi szoftver is jócskán telepít még ezek mellé. Ha kiadványszerkesztéssel, grafikával vagy videokészítéssel is foglalkozunk, akkor egyenesen kötelező egy fontkezelő telepítése, ugyanis ezek a munkák sok betűfajta használatát kívánják meg. A Windows pedig egyre lomhábban reagál, ugyanis minél több készlet van a gépen, annál jobban terhelik a memóriát.

 

 

maintype.jpg

 

Az alapértelmezett betűtípusok mellé kerülnek a többi program által telepített készletek, amelyeket valószínűleg csak egyes munkák során használunk, azokon kívül nem. Egy fontmenedzser segítségével ki tudjuk válogatni az éppen szükséges elemeket, csoportokba szedhetjük, majd amikor szükség van rájuk, egyszerűen betöltjük. Később, a munka végeztével pedig eltávolíthatjuk a memóriából. Igaz, ez pluszmunkát okoz, de egy gyorsabb gépet is hamar lelassíthatunk, ha a felesleges készletek végig be vannak töltve.

 

groups.jpg

 

A MainType olcsóbb, ám árához képest sokat tudó fontkezelő. A rendszerben lévő összes betűtípus betöltése után kezdődhet az ismerkedés! Az első szörnyülködés után, amikor rádöbbenünk fontjaink mennyiségére, máris rendezkedni szeretnénk, amit csak óvatosan tegyünk, hiszen egyes – általunk feleslegesnek ítélt – betűtípusok a rendszer működéséhez elengedhetetlenek! Csoportokat hozhatunk létre, amelyekbe átmásolhatjuk, mozgathatjuk a készleteket, esetleg parancsikont helyezhetünk el, bár ez utóbbinak nincs sok értelme. Persze ha csak ennyit tudna a program, kár lenne vesződni vele, ezért nézzünk körül alaposabban! Egy részletes leírást találhatunk mindegyik betűtípusról, előnézeti képet kapunk egy karakterről, sőt még tesztszövegek közül is választhatunk. Az „árvíztűrő tükörfúrógép” nincs a minták között, ezért a magyar karakterek teszteléséhez érdemes ezt felvennünk egy új kategóriába.

 

A beállítások között is nagyon sok hasznos funkciót találhatunk. A mintaszöveg bővítésén kívül a szűrést is elvégezhetjük, és akár egyéni paraméterek alapján is rövidíthetjük a listát. A betűk telepítése vagy épp eltávolítása mellett a csoportok betöltését és inaktiválását egy gombnyomással elvégezhetjük. Ha egy betűtípust tüzetesebben szeretnénk megvizsgálni, ezt is megtehetjük, ugyanis „ultranagy” nagyításban is láthatjuk a táblázatokat és a panelek tartalmát. A betűkészletek neve helyett számokat vagy előre megadott, egyszerűbb szöveget is megjeleníthetünk a gyorsabb áttekintés érdekében. Végül az egyik leghasznosabb funkció a készlet kinyomtatása, ahol nemcsak az általános leírást, hanem mintát, karaktertáblázatot is nyomtathatunk – természetesen mindezt szintén testre szabhatjuk, amit még a művelet előtt megtekinthetünk. A betűinformációkat exportálhatjuk, amelyeket akár webfelületen vagy dokumentumban is közzétehetünk.

 

fontinfo.jpg

 

A MainType nagyon egyszerűen használható program. Ha még nem lenne fontmenedzserünk, akkor nyugodt szívvel próbáljuk ki! Kezeléséhez a programhoz tartozó súgót mindenképpen érdemes átböngészni, hogy még jobban és magabiztosabban válogathassuk ki a szükséges és felesleges betűfajtákat, valamint a különböző betűcsaládok eltéréseivel is tisztában legyünk.

 

Adatok

  • Részletes betűtípusadatok
  • Mintaszöveg használata
  • Csoportosítás
  • Fontkészletek betöltése és inaktiválása
  • Ár: 40 USD (kb. 8000 Ft)

 

Előny: egyszerűen kezelhetők a gépen lévő betűtípusok

Hátrány: sajnos nem ingyenes

Teljesítmény: 90

Szolgáltatás: 90

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.