Hirdetés

XYplorer



|

Van élet a Windows Intézőn és a Total Commanderen túl! Erre jó példa az XYplorer, amely egy remekül használható fájlkezelő. A PC World olvasói ráadásul most ingyen megkapják a szoftvert!

Hirdetés

A májusi PC World valóban aranyat ér. Az Ashampoo univerzális képkezelője mellett ugyanis a magazinunk mellé ajándékba adjuk az XYplorer fájlkezelő 10.9-es verzióját, amely az idők végezetéig használható, bár frissítésre nem kínál lehetőséget.

Valaki a Total Commanderre esküszik, míg mások a Windows Intézőt használják előszeretettel. Sokáig úgy tűnt, hogy Windows operációs rendszereken e kettős hatalomba semmilyen külső alkalmazás nem tud komolyan beleszólni, ám jött Donald Lessau, aki egy valóban versenyképes alkalmazást készített. Az XYplorer - ami egy fájlkeresőként kezdte életét - ugyanis egyrészt alapbeállításon is remekül használható, másrészt gazdag funkcionalitással rendelkezik, amelyre jó bizonyíték, hogy képességeinek leírása csak egy 440 oldalas PDF állományban fért el.

 



A „középkori” fájlkezelők

A program fejlesztője röviden így jellemzi a népszerű vetélytársakat, amiben lehet némi igazság. Már a program megnyitásakor szembesülhetünk ugyanis az XYplorer egyik fő jellemzőjével, a fül alapú navigálással (ez egyébként a Total Commanderben is megtalálható, de nem alapértelmezett). Utóbbi jelenlétével nem vagyunk két panelbe szorítva, a böngészőkhöz hasonlóan egyszerre két aktív panelt is használhatunk mindamellett, hogy az osztott munkaterületre a fájlkezelő esetén is lehetőségünk van. Sőt a füleket átnevezhetjük, változtathatunk az elrendezésükön, drag'n'drop módszerrel dobálhatjuk bele az alkalmazásokat és így tovább.

De ne álljunk meg itt, mivel a felhasználói felületen több különlegességbe is belefuthatunk. Haladjunk is rajtuk végig.  A fülek mellett szinte szemet szúr a címsor (Address bar) jelenléte, amely nemcsak mappákat tud fogadni, hanem keresési kifejezéseket, webcímeket (ekkor a böngészőt hívja meg) is. Automata kiegészítővel rendelkezik, azaz nem kell minden esetben végiggépelnünk az elérési utat, ismeri a relatív címzést, valamint az elérési utak után speciális keresési paramétereket is megadhatunk neki akár logikai feltételeket is használva.

A bal oldalon kapott helyet a könyvtárlista, amely színkódokkal és egyéb vizuális kiemelésekkel segíti a navigálást. A „Mini Tree" bekapcsolásával pedig a könyvtárstruktúrának megjeleníthetjük csak a legutóbb bejárt ágait is, ami többfüles böngészésnél remek szolgálatot tesz. A bal alsó sarokban katalógusainkat is megjeleníthetjük, amibe fogd és vidd módszerrel bedobálhatjuk egyedi gyűjtéseinket. Ezek lehetnek indítófájlok, zenék, képek és így tovább. A nyitott fül alján kapott helyet az információ sáv, amely a mappában lévő állományok számát és kiterjedését, valamint a kiválasztott fájl méretét és nevét jeleníti meg. Az igazi érdekességet azonban a sáv jobb szélén található két ikon jelenti. A zöldre kattintva az éppen futó háttérfolyamatokat tekinthetjük meg (már ha vannak), míg a kék felfelé mutató nyíllal az információs panelt hozhatjuk elő. Utóbbin megtekinthetjük az állomány főbb tulajdonságait és attribútumait, verziókat kezelhetünk, kérhetünk előnézetet (videó, dokumentum, zene és PDF esetén is), a RAW nézettel belenézhetünk bármilyen fájlba szövegesen, kereshetünk bennük, valamint a vágólapra helyezhetjük vagy akár ki is nyomtathatjuk az aktuális könyvtár és almappái tartalmát.

 



Univerzális mégsem

Az eszköztár mellett sem mehetünk el szó nélkül, amely alapbeállításon is gazdag ikonkínálattal rendelkezik. A vissza- és előrelépés egyértelműen a böngészőket juttatja eszünkbe, emellett gyorsan létrehozhatunk egy mappát, indíthatunk keresést, alapértelmezett programot választhatunk, másolhatunk, kivághatunk, azaz minden fontos utasítást kiadhatunk. Kiemelkedő képesség a Mégsem (Undo) és a Mégis (Redo) utasítás jelenléte, amelyet eddig fájlkezelőben nemigen láthattunk. Segítségükkel a téves utasítást egy kattintással visszavonhatunk, amely bizony Windows Intéző és Total Commander használatakor párszor már jól jött volna. E képesség ráadásul univerzális, azaz minden fülre érvényes, így nem kell mindig az adott panelt megkeresnünk. Jobb klikkel e kínálatot még tovább gazdagíthatjuk elérve a pro képességeket. Utóbbiak bizony bőven vannak, amelyekre most nem is térnénk ki, inkább egy későbbi cikkünkben folytatnánk az XYplorer haladó képességeinek bemutatását, amik bizony szép számmal rendelkezésünkre állnak. Összességében a fájlkezelő kipróbálását mindenkinek nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, mivel gazdag funkcionalitásának köszönhetően, tudatos használat mellett alaposan fel tudjuk gyorsítani vele fájlkezelési munkálatainkat.

Adatok

- fül alapú fájlkezelő
- nem igényel telepítést
- Mini Tree alapú navigálás
- címkézés és katalóguskezelés
- betekintő PNG, TIF, JPG, PSD (!), MP3, MPEG, AVI, DOC, PDF...-támogatással
- egyéni másolás
- szkripttámogatás
- tömeges fájlátnevezés
- tevékenység felügyelet
- opcionális Windows Shell integráció
- Fejlesztő: Donald Lessau
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: xyplorer.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.