Hirdetés

Már letölthető az új Harry Potter

|

Hirdetés

A Harry Potter-sorozat sikere évek óta megkérdőjelezhetetlen és ez meglátszik az illegális másolatokon is. A hatodik kötet, a Harry Potter és a félvér herceg hivatalos eladása szombaton hajnal 0 óra 1 perckor kezdődött el. Az élelmes internetes bűnözők azonban már talán előbb szert tehettek a digitális változatra, mivel már aznap felbukkantak az első .pdf formátumú kalózpéldányok az interneten. Az első beszámolók szerint minden bizonnyal az történhetett, hogy az első vásárlók beszkennelték a könyvet, majd elmentették PDF formátumban és feltették az internetre. Ebben közrejátszhatott az időeltolódás is.

Ahhoz, hogy valaki elkészítse egy könyv digitális másolatát nem szükséges nagy szakértelem. Elegendő csak egy bármely számítástechnikai boltban kapható szkenner és egy karakterfelismerő-szövegfeldolgozó program, s ezek beszerzése után már indulhat is a másolás.

Az elektronikus könyvek iránt - legyenek azok illegálisan másolt vagy legálisan közzétett művek - az elmúlt időben nőtt a kereslet. Az e-könyvek előnye többek között, hogy méretük kicsi, így akár egy elektronikus levél mellékleteként is elküldhetők. Egyes fájlcserélő hálózatokra már felkerültek a regény különleges, hangoskönyv kópiái is. Azt ugyanakkor egyelőre még csak megbecsülni sem lehet, hogy az illegális másolatok mekkora károkat okoztak a kiadóknak és a könyv írójának, J. K. Rowlingnak.

Az első információk szerint már szombaton világszerte tízmillió példányban kelt el a Harry Potter és a félvér herceg angol nyelvű kiadása. Számos országban, így Magyarországon is csak hónapokkal később, a fordítás elkészülte után kerül piacra a mű.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.