Hirdetés

Már megint telepítsem újra a Windowst?



|

Idővel a Windows már nem a régi - mit tegyünk, hogy ne kelljen mindig újratelepíteni?

Hirdetés

Már megint újra kell telepíteni a Windows-t... Valószínűleg mindenkinek ismerős mondat. Az viszont szinte csodákba illőnek tűnik, amikor valaki azt mondja, ő már ugyanazt a Windows-t használja két éve. Hogyan lehetséges? Mit tegyünk azért, hogy a Windows ne lassuljon be idővel? Tényleg újra kell majd telepíteni? 

Hirdetés

A Windows újratelepítése semmilyen körülmények között nem kellemes elfoglaltság. Bár a Windows 8 sokat haladt előre a kérdésben, az adatok mentése és visszaállítása, a programokkal való vacakolás értékes időbe kerül, ezért okkal szeretnénk elkerülni. 

 

 

Miért is szoktuk újratelepíteni a Windows rendszereket? Mert idővel belassulnak. Ennek viszont számos oka lehet. A leggyakoribbak közé tartoznak elsőként az automatikusan elinduló programok. Ezek kivétel nélkül ott vannak a belassult PC-ken, megnyújtják a boot idejét, teletömik a Tálcát ikonokkal, és értékes hardveres erőforrásokat pazarolnak. Szintén az okok közé sorolandóak az Intézőben a jobb egérgombos menübe beépülő alkalmazások, ezek között ugyanis rengeteg a rosszul programozott darab. Vannak, amik rendszerszolgáltatásként regisztrálják magukat, és még csak nem is látjuk őket. 

Nem érdemes komoly biztonsági csomagokat sem telepítenünk, egy jól megválasztott antivírus és egy hatékony tűzfal teljesen megfelelő védelmet nyújtanak. Ha viszont komplett, mindent ígérő csomagokat szerzünk be, a gépünk egész nap ellesz azzal, hogy kiszolgálja az összes felesleges funkciót. 

 

 

Nem árt megnézni közelebbről továbbá a PC-k takarítását ígérő tisztítóprogramokat sem, ugyanis rengeteg csak még tovább lassítja a gépünket, automatikusan induló, háttérben futó, spyware-öket és beépülőket telepítő szemétként. Ilyen szemét lehet még a sok felesleges DLL fájl és a haszontalan Registry-bejegyzések is, amelyek egy program törlése után maradnak. A böngészőkbe beépülő kiegészítőkről talán beszélni sem kell, valószínűleg mindenkinek eszébe jut az a fotó, amelyen az Internet Explorer már nem is látszik ezektől. 

Hogyan lehet megelőzni, hogy a fenti módokon a sok szemét lelassítsa a gépünket? Az egyik fontos tényező, hogy csak azokat a szoftvereket telepítsük, amelyeket tényleg használunk is. Tegyünk ugyanígy a böngészők beépülőivel is, illetve kifejezetten figyeljünk oda ezeknek a telepítésénél, ne rakjunk fel belőlük sokat. Amiket nem használunk, lehetőség szerint töröljük. Nem árt néha lefuttatni a CCleanert vagy valamelyik hasonló, minőségi takarítót sem, hogy megszabaduljunk az ideiglenesen tárolt fájloktól. Ezek egyébként abban is segítenek, hogy az automatikusan induló programok listáját rendben tartsuk, és töröljük, ami feleslegesen került oda. Szintén ne bonyolítsuk túl a végpontvédelmi kérdést: elegendő egy jó antivírus, ezen felül maximum egy egyszerű tűzfalra lehet szükségünk. A lemeztöredezettség-mentesítés miatt ne aggódjunk, a Windows elvégzi helyettünk, SSD-n ráadásul nem is szükséges. 

 

 

Néha persze elkerülhetetlen, hogy kipróbáljunk egy-egy programot. Ilyenkor jó ötlet lehet a virtuális PC használata, de talán még egyszerűbb egy izolált munkakörnyezetet teremteni, mondjuk a Sandboxie-val. Ez elzárja az aktuális programokat a rendszertől, így azoknak nincs hová szemetelni a virtuális térben. 

Ha a fentieket betartjuk, akkor nem kell rendszeresen Windows-t telepítgetnünk, csak ha a rendszert akarjuk frissíteni. Természetesen amikor már úgy lelassult egy rendszer, hogy bármit törlünk, nem segít, akkor is csak ez az opció marad. Ugyanúgy hasznos gyógyír az olyan kártevők ellen, amelyektől semmivel nem bírunk megszabadulni, de ebben az esetben hasznos lehet a Malwarebyte's Anti-Malware vagy a SuperAntiSpyware is. Ha a Windows-unk több éves, de nem produkál megmagyarázhatatlan belassulásokat, akkor örülhetünk, jól tartottuk karban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.