Hirdetés

AIDA64 Extreme Edition



|

A PC World márciusi olvasói egy évig ingyen használhatják a rendszerdiagnosztikai szoftver 1.85-ös verzióját.

Hirdetés

E havi, ünnepi számunkban a világ egyik, ha nem a legismertebb rendszerdiagnosztikai szoftverét adjuk olvasóinknak ajándékba az Ashampoo rendszeroptimalizálója, az Adwords és a SkinZone kupon mellett. Az AIDA64 egészen érdekes múlttal rendelkezik, ugyanis az annak idején AIDA32 néven futó programot egy későbbi felvásárlással Everest névre keresztelték át, ám az eredeti fejlesztők kiválása után visszatértek a gyökerekhez, és immáron a trendeknek megfelelően szoftverüket AIDA64-nek nevezték el. Ennek ingyenes, 1.85-ös Extreme Edition változatát mellékeltük újságunkhoz (kizárólag otthoni felhasználásra), ami most 50 százalékos árengedménnyel frissíthető a legújabb, 2.2-es változatra, melyről a továbbiakban részletesebben is fogunk értekezni a program általános bemutatása után.

 



Funkciók

Maga az AIDA már rég kinőtte eredeti funkcióját, hiszen nemcsak rendszerünkről mutat részletes képet, hanem egyedi benchmarkokat is kínál, vagyis gépünk bizonyos részeinek teljesítményéről is örömmel szolgáltat adatokat. A 32, illetve 64 bites Windowson is tökéletesen operáló program a processzor és a memória képességeit képes számszerűsíteni, vagyis az általános számítások sebességét meghatározó egységekről még részletesebb adatokkal lát el minket.

A diagnosztika maga félelmetesen mélyre hatoló – sok olyan adattal is szolgál, mely a hétköznapi felhasználók számára nem mond sokat, de persze az egyszerűbb nézetekben olyan átfogó képet mutat, ami a legtöbbek számára nagyon értékes számokat foglal össze. Az indítóképernyőn egyből a főbb egységekkel találjuk szembe magunkat, ahonnan elnavigálhatunk a számítógép elemeihez, az operációs rendszer adataihoz vagy akár a biztonsági beállításainkhoz. Ha ezeket még részletesebben kívánjuk analizálni, akkor az oldalsó menüben lépcsőzetesen elrendezett opciók közül válogathatunk. A Számítógép/Összegzés menü minden összetevőnkről megemlékezik pár sorban, így egy szempillantás alatt kideríthetjük, milyen darabokból tevődik össze masinánk. Itt az operációs rendszer verziójától kezdve egészen a vezérlőkig minden fel van sorakoztatva. Ezután mélyebbre kúszhatunk, és a hőmérsékleti adatokat, de akár az egyes komponensek túlhajtási mértékét is megvizsgálhatjuk.

 



Az alaplap menüpont alatt processzorunkról, lapkakészletünkről, BIOS-unkról, illetve  memóriamoduljainkról is megtudhatunk mindent. Hálózatunk sem marad feltérképezetlenül, hiszen egészen extrém adatokkal is ellát minket a vonatkozó almenü. Akiket a szoftveres információk érdekelnek inkább, azoknak sincs okuk csüggedésre, mivel a telepített alkalmazások listája mellett a licencek, a fájltípusok, illetve az automatikusan induló programok is fel vannak sorakoztatva. Operációs rendszerünk beállításai is szépen ki vannak listázva, így ahelyett, hogy a Windowsban kutatnánk egyes paraméterek után, egy jól összeválogatott oldalon tudunk böngészgetni. A benchmarkok között FPU, CPU, illetve memória tesztekkel is találkozhatunk, melyek elvégzése után egy nagyon részletes összehasonlító táblázattal szembesülhetünk. Utóbbi segít pontosan belőni gépünk viszonylagos erejét.

Érdemes frissíteni

Nemcsak azért, mert olvasóink most 50 százalékos – diákok, gyengén látók még nagyobb - kedvezménnyel tehetik meg ezt, hanem mert számos új képességgel is kecsegtet minket az AIDA64 Extreme Edition 2.2. Ez főleg az újabb gépekkel rendelkezők számára lehet érdekes, mivel többek között rengeteg, nemrégiben piacra dobott hardver került be a támogatott termékek listájába. Leginkább a VGA-k terén történt fejlesztés, mivel a most debütált Radeon 7000-es sorozat a gyökeres változtatások miatt extra támogatást igényel. Másik újítás, hogy immáron automatikusan lehet online frissíteni a programot, vagyis minden beavatkozás nélkül a legújabb verziót tudhatjuk magunkénak. Új OpenCL GPGPU stressz teszt is került a szoftverbe. Ennek segítségével a GPU/APU általános többszálú számítási képességeit tudjuk felmérni, legyen szó akár SLI vagy Crossfire kialakításról. Habár még meg sem jelent, már támogatottá vált az Intel új Ivy Bridge platformja, mely valamikor az első félévben fog debütálni. Érdemes tehát kihasználni az 50 százalékos engedményt, mivel ezzel az aktuális verzióhoz, valamint újabb frissítésekhez is hozzájuthatunk, melyek egy esetleges hardverfejlesztéskor is tökéletesen kompatibilisek maradnak.

Adatok:

- CPU, RAM, tároló tesztek
- Hőmérséklet, feszültség, ventilátor figyelés
- Hardver diagnosztika
- Szoftver és operációs rendszer diagnosztika
- Forgalmazó: Szeroto Kft.
- Ár: az 1.85-ös verzió a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: aida64.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.