Hirdetés

Maxthon 4: az egyik legjobb böngésző?



|

Döbbenetesen funkciódús és igényes a magyarul is használható szoftver.

Hirdetés

A webböngészőkkel kapcsolatos történések a TechCorner teljesen hétköznapi és visszatérő témái, ám az írásaink főként a Chrome és Firefox körül forognak, bár időnként az Internet Explorer, Safari és Opera trió valamelyikéről is szó esik. Az eddig felsorolt szoftverekkel lényegében ki is fújt a „népszerű böngésző” kategória, noha rajtuk kívül persze akad még néhány nem sokat vizet kavaró fejlesztés, mint például eddig a Maxthon.


A szoftver felhasználóinak tábora statisztikailag világszerte kimutathatatlan, amely nem meglepő annak fényében, hogy a programot még évekkel ezelőtt egyáltalán kipróbálók egy kissé gyermekes kezelőfelületű, az Internet Explorer motorját használó alkalmazásként emlékeznek rá.


Az aktuális 4.0-s főverzióra mindez már egyáltalán nem igaz, ugyanis a fejlesztők valószínűleg a Windows 8 lapos látványtervéből inspirációt merítve nagyon elegáns felületet húztak az alkalmazásra, ráadásul már jó ideje WebKit motor dübörög a motorházteteje alatt – méghozzá egy igen friss verzió, a HTML5 Test portál szerint jelenleg ez a böngésző támogatja a legtöbb modern webes szabványt. Opcionálisan egyébként vissza lehet kapcsolni az Internet Explorer megjelenítőmotorjának használatára, amely semmiképp sem negatívum, bár szükség valószínűleg nem lesz rá.


A magyar nyelven is használható Maxthon kezelőfelület tekintetében valahol a Chrome és Firefox közt van, bár utóbbira inkább csak azért emlékeztet, mert külön keresőmező is akad a címsora mellett. A címsor ettől függetlenül használható webes keresésre is, továbbá az előzmények és kedvencek közt is kutat. A bal szélén található egy + gomb is, ráklikkelve az adott weboldalt meg lehet osztani ismerőseinkkel e-mailben, fel lehet venni a kedvencek közé, továbbá itt lehet „asztali alkalmazássá” avanzsálni a portálokat.


A beállítások és egyéb opciók elérésére használható főmenütől balra parancsikonok találhatóak, ezeket átvizslatva kezd kerekedni az ember szeme: a szoftverbe alapból került egy funkciódús képlopó, míg a „Külső eszközök” lehetőséggel a számítógépre telepített programoknak lehet gyorsmenüt készíteni magában a böngészőben.


Természetesen a Maxthon tudása beépülőprogramokkal is bővíthető, ezek a szoftverek tipikusan a böngésző oldalsávjából indíthatóak el. A gyáriak közt található hírforrásolvasó és jegyzetelőprogram, utóbbi ráadásul képes szinkronizálni a Maxthon jelszavak és kedvencek tárolására is használható felhőjével. A böngésző Windows mellett Mac OS X-re, Google Androidra és iOS-re is elérhető, az adatok szinkronizációja természetesen az összes eltérő verzió közt működik.


A böngésző egyik „gyilkos” funkciója a képernyő két részre oszthatósága (ilyenkor mindkettőhöz külön fülek tartoznak), ezen felül rendelkezik beépített reklámblokkolóval, egy kattintással állítható az Internet Explorer proxyjának használata, az alsó státuszsorán pedig figyelemmel követhetőek a rendszer erőforrásainak használata (a processzor terheltsége, szabad memória mennyisége,adatátviteli sebesség, stb.).


Végszóként annyit tudunk mondani, hogy mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie Maxthonra, ugyanis brutális mennyiségű hasznos funkcionalitással rendelkezik, stabil, villámgyors, és igényes megjelenésű - minket meggyőzött.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.